Gradbeni predpisi

Preden karkoli naredite, se pozanimajte o morebitnih gradbenih omejitvah. Preverite, ali lahko sploh kaj postavljate na balkon.

Omejitev teže

Če nameravate na balkon postaviti več kot le mizo in nekaj stolov, se pozanimajte o maksimalni nosilnosti balkona. Polovica večje posode, napolnjena z vlažno zemljo, namreč tehta kar okoli 200 kilogramov. Previdnost zato ne bo odveč.

Zalivanje

Kako boste zalivali svoje zelenje? Večina balkonov namreč zunaj nima vodovodne napeljave. Priporočljivo je, da cev namontirate na pipo v kuhinjo ali kopalnico, sicer boste morali rože zalivati s kanglicami. A vedite, da se boste morali (sploh poleti) z njimi večkrat na dan sprehoditi po preprogi v vaši dnevni sobi.

Odvodnjavanje

Večina balkonov ima odvodnjevalni sistem. V nasprotnem primeru na tla položite gumijasto oblogo, da vam voda ne bo uničila tal balkona oziroma sosedovega nadstreška. Pod vsakim koritom postavite posodo, v katero bo odtekala odvečna voda. Po vsakem zalivanju posodo izpraznite.

Dostop do balkona

Če se boste lotili opremljanja vrta, se zavedajte, da boste morali do njega spraviti vse vreče z zemljo, posode, lončnice in rastline. Zato pri nakupu ne pretiravajte. Kupujte postopoma, ravno toliko, da boste lahko vse brez problema odnesli vse do stanovanja.

balcony_design_with_white_cushions.jpg

Izpostavljenost soncu in vetru

Izberite takšne rastline, ki bodo lepo uspevale v danih razmerah. Vsako rožo postavite na takšno mesto, ki ji najbolj odgovarja. Sončni žarki s polno močjo namreč grejejo tudi do šest ur na dan, nenehni veter in velika višina pa lahko rože kaj hitro izsušijo. Če niste prepričani, da bodo rastline preživele v vašem novem vrtu, izberite odpornejše in manj zahtevne rastline ter jih zaščitite pred vetrom.

Posadite tulipane in sončnice, lahko pa na balkonu gojite tudi zelišča ali zelenjavo. Če imate plesnivo steno, jo lahko zelo dobro zakrijete z bambusom, ki je cenovno zelo ugoden, dostopen pa je tudi v različnih višinah. Z bambusom lahko ustvarite tudi ograjo, če želite, da se skoznjo ne bo videlo, skupaj povežite posamezne rastline.

Korita za rože

Velika cvetlična korita, izdelana iz lahke plastike, lesa ali odpornega stekla, lahko skupaj z odpornimi trajnicami prezimijo kar zunaj. Da bi zmanjšali težo posode, tretjino dna napolnite z zdrobljenimi plastičnimi posodicami, ki ste jih dobili ob nakupu sadik, ali pa s stiroporjem. Tako posode ne bodo pretežke, s tem pa boste preprečili tudi izpiranje zemlje.

Prst in gnojilo

Kupite kvalitetno prst z mahovjem in minerali, ki bodo rastlini zagotovili potrebne hranljive stvari. Za bujnejše zelenje dodajte kompost in počasi delujoča gnojila.

Videz vrta

Vprašajte se, kako se želite počutiti na svojem novem vrtu. Želite uživati v senčnem kotu, polnem zelenja, ali v sončnem tropskem mestu? Želite uživati v pogledu, ki se razprostira z vašega balkona, ali ga želite v celoti zagraditi z rastlinami in ograjo? Vrt opremite tako, da se boste v njem dobro počutili, manjko horizontalnega prostora pa nadomestite z izkoristkom vertikalnega. Rože obesite pod strop ali posadite vzpenjalke.

58_porch_swing_large.jpg

Shramba

Določite kot, v katerega boste pospravili orodje, vreče zemlje, dodatne posode, cvetlična korita, gnojilo, blazine, dekoracijo in vse drugo, kar pozimi ali ob deževju ne sme biti na prostem.

Oprema

Poglejte, s kakšnim prostorom imate opraviti. Balkon lahko opremite s pohištvom iz stanovanja ali pa kupite novega. Pazite, da bo narejen iz vodoodpornega materiala, kot sta denimo tikovina ali plastika. Obstaja tudi vodoodporno oblazinjeno pohištvo. Če nameravate na njem počivati po napornem delovnem dnevu, kupite ležalnik in senčnik. Za še lepši videz stene balkona prebarvajte z rumeno ali mediteransko modro barvo. Dodajte pisane okrasne blazine iz različnih materialov in tekstur. Lahko si omislite tudi gugalnik za eno ali dve osebi. Bodite ustvarjalni. Če imate radi travo, na tla balkona položite nekaj zaplat šote, sicer pa bo prostor izgledal fantastično tudi s preprogo. Izberite takšno, ki se bo ujemala s pohištvom. Če imate zelo velik balkon, lahko nanj postavite tudi kipe, po stenah pa obesite slike s pomirjujočimi motivi. Pred nakupom dekoracije se prepričajte, da je ne bodo poškodovali sončni žarki in da je ne bo odpihnil veter. Predvsem pa je pomembno, da si ustvarite takšen prostor, v katerem boste zares uživali.

Osvetlitev

Osvetlitev je ključnega pomena, saj boste v tem primeru na vašem balkonu lahko uživali tudi po sončnem zahodu. Če imate neuporabljeno vtičnico, jo vgradite na balkon. Za bolj romantično vzdušje posezite po svečah. Lahko kupite tudi dekorativna svetila, kot so kovinske laterne. Obesite jih na strop balkona.