Po številčnosti rastlin se vsekakor ne morejo primerjati z njimi, lahko pa se po udobju, saj jih uredimo za sprostitev na zraku in uživanje med nam ljubimi rastlinami.


Dvoriščni vrtovi

Dvoriščni vrtovi omogočajo malo prostora za vrt, kljub temu pa lahko tudi v takšnem okolju ustvarimo očarljiv prostor. Najlepše so preproste rešitve, zato se skušajmo zadržati pri pretirani vrtnarski vnemi po vključevanju velikega števila prvin. Vodni motivi so izjemno zanimivi tudi v manjši izvedbi sodobnih ali bolj naravnih oblik, takšna okolja pa so primerna za gojenje številnih vodoljubnih rastlin. Za atraktivnost skozi vso rastno sezono in tudi v mirovanju bodo poskrbele pravilne zasaditve od spomladanskih čebulnic do poznejših cvetočih in teksturnih rastlin. Pomembna je tudi njihova višina, da ne bomo prišli v spor s sosedi, za kar bo poskrbljeno z redno rezjo ali izbiro vrst in sort z nižjo rastjo. Za posebne učinke in razgibanost lahko poskrbimo tudi z ureditvijo v nivojih. Stopnica ali dve, pa bo videz vrta povsem drugačen. Stopnice lahko poudarimo tudi s cvetličnimi lonci ali manjšim latnikom, kjer bodo oporo našli okrasni srobot in druge vzpenjavke. Leseni zasloni in latniki so primerni tudi za zagotavljanje zasebnosti, za prekrivanje pa lahko uporabimo tudi rastline z užitnimi plodovi, kot so lepo cvetoči turški fižol, aktinidija in vinska trta.


Tlakovani vrtovi

Manjši vrtovi so manj primerni za trato, ki potrebuje svoj prostor, da pride do izraza. In ker tega primanjkuje, ga moramo maksimalno izkoristiti, tudi z gojenjem rastlin v posodah. Osrednji tlakovani prostor, kjer je postavljeno vrtno pohištvo, je namenjen bivanju, ob robovih pa je še vedno lahko dovolj prostora za gredice z rastlinjem. Te lahko tudi nekoliko dvignemo s postavitvijo ograj iz najrazličnejših materialov. Pred tlakovanjem je treba prostor dobro preučiti in se seznaniti s tem, v katerem delu je senčno in kje je sonce. Jutranje in popoldansko sonce je prijetno za bivanje na prostem, opoldanska vročina pa ne, zato to (če je to možno) pri ureditvi osrednjega bivalnega prostora tudi upoštevamo. Za tlakovanje lahko izbiramo med številnimi možnostmi, ki pa naj bodo skladne z videzom hiše. Ob starejših stavbah bomo lahko bolj romantični, modernejše stavbe pa se bodo najbolje podale k bolj sodobnim postavitvam in izbiri materialov.

Strešni vrtovi

Te lahko uredimo podobno kot tlakovane dvoriščne vrtove, izbor materialov pa prilagodimo nosilnosti. Tudi tu imajo prednost postavitve in zasaditve, ki niso zahtevne za vzdrževanje, lahko pa si uredimo tudi gredice z vrtninami in visoko nad vsemi pridelujemo svežo in okusno zelenjavo.


Izbira rastlin

Ko izbiramo rastline za sajenje na manjših mestnih vrtovih, moramo upoštevati njihovo velikost oziroma to, kako velike bodo postale z leti, seveda pa tudi rastne pogoje, ki veljajo v takšnem okolju. Tudi gojenje užitnih rastlin ni izključeno, saj lahko večino vrtnin pridelujemo tudi v posodah. Poleg tega bo pisana zasaditev vrtnin in manjših sadnih rastlin poskrbela za domačnost okolja in praktičnost, ko bomo uživali v sadovih, medtem ko se bomo sproščali na ležalniku.

Dvorišča lahko uredimo tudi drugače, kot da so zgolj odlagališče za kramo, za katero nam v stanovanju preprosto zmanjka prostora. In četudi majhni, so lahko takšni vrtovi zelo zanimivi, predvsem pa polepšajo okolje, v katerem živimo.