Pri tem svojim someščanom pomaga Hannah Cleaver, 41-letna novinarka, ki se je iz Velike Britanije preselila v Berlin. Ko obiščete njen dom, vam bo kot vsaka dobra gostiteljica ponudila čaj. Toda namesto da bi ga vzela iz vrečke v kuhinji, vas popelje na teraso in vas poprosi, da si sami izberete rastlinske liste, ki vam najbolj dišijo. Z meto, ki jo najdete med desetino drugih rastlin, vrtnin in sadja, njen dom popolnoma uteleša slogan Pojejte svoj krov, ki ga je izbrala za ime svojega podjetja, ki ureja vrtičke na terasah in krovih berlinskih hiš tako za zasebnike kot za podjetja.


Siva terasa postala zeleno zatočišče

Hannah je začela svoj vrt urejati pred tremi leti. Kot velika ljubiteljica narave je hotela svojo prazno sivo teraso s pogledom na ulico urediti v zeleno zatočišče in vir prave organske hrane. Pravi, da vzgajanje rastlin sploh ni tako težko, kot se mnogim zdi. Začela je v vedrom za odpadke, v katerega je metala ostanke iz kuhinje, in vanj dodala črve, da je dobila odlično gnojilo. Njen drugi korak je bil postavitev loncev za gojenje rastlin, ki jih je napolnila z zemljo, gnojilom in semeni. Tako se je rodil prvi košček njenega zelenega raja.

Finančna kriza je zbudila tudi Nemce, da se vrnejo h koreninam, in spodbudila mnoge, da se naučijo novih veščin, kot je v mestih že pozabljeno gojenje lastnih pridelkov. Hannah pravi, da je vsak rastlinski list dragocenejši, ko ga vzgojite sami, in prihodnjim mestnim vrtičkarjem svetuje, naj bodo njihovi prvi koraki majhni – za začetek na primer steblo paradižnika. Ko pokaže na bučno ulico ob njeni zgradbi doda: »Kot vidite, živim v zelo urbanem mestu. Morda bodo nekoč tudi druge siromašne berlinske hiše zaživele svoje nove, bolj zeleno življenje.«


Trend, ki se širi po vsej nemški prestolnici

Ena njenih strank je tudi finska telekomunikacijska družba Nokia, ki je za svojo zgradbo v Berlinu hotela dobiti certifikat Zelena pisarna Evropske unije. Hannah je najela, da je ogromno prazno teraso na vrhu stavbe spremenila v živo oazo. Nastal je velik vrt z organsko vzgojenimi rastlinami, ki ga menedžerji radi pokažejo obiskovalcem. To pa je trend, ki se širi po vsej nemški prestolnici. Prej je bilo mogoče vrtičke najti samo na obrobju mesta, danes pa se tudi prazna zemljišča v središču uporabljajo za te namene, kot denimo Princesin vrt v Kreuzbergu. Ta urbani vrt je pritegnil mednarodno pozornost, ko se je spremenil v zeleno zatočišče, kjer se meščani lahko naučijo, kako sami pridelovati hrano.