Mestni vrtnarji lahko gojite zelenjavo in druge rastline v posodah, ki jih zlahka postavite na še tako majhen balkon ali teraso. Pridelovanje lastne zelenjave je namreč zelo praktično in zdravo, obenem pa vam ne bo treba porabiti veliko časa za vzdrževanje, kot bi ga sicer za obdelovanje pravih gredic.

Sajenje v korita in druge posode

V posodah lahko gojite praktično kar koli vam poželi srce; od solate, paradižnika, bučk in kumar pa vse do fižola, paprike in celo krompirja. če boste seveda prej naredili primerno drenažo na dnu posode. Običajno je, da so manjše posode namenjene rastlinam s plitkejšimi koreninami, kot so korenje, zelena solata in redkvice. Po drugi strani pa fižol, paradižnik, krompir in druga zelenjava z močnim koreninskim sistemom zahtevajo večje posode, ki imajo lahko prostornino tudi 15 ali 20 litrov.

vegetable_balcony.jpg

Posode lahko poiščete in pripravite že zdaj, da boste imeli spomladi čim manj dela. Poleg večjih in manjših posod s podstavki pa si omislite tudi viseče košare, ki jih boste lahko obesili ob steni ali pod stropom ter tako izkoristili vertikalni prostor.

Vertikalni vrt

Vrtnarji v stanovanjih morate izkoristiti vsak centimeter razpoložljivega prostora, kar najlažje dosežete z vertikalnim vrtom. Prihranili boste prostor, količina pridelka pa bo še vedno ista. Vertikalni vrt naredite precej enostavno: na balkonu oziroma terasi ob steno pritrdite police vse do stropa, dodajte viseče košare ali ob steno prislonite paleto ali brajdo iz zbitih lesenih deščic, ki bo služila tudi kot opora rastlinam.

pallet.jpg

Vrt na strehi

Če živite na vrhu stavbe, kjer imate teraso z občudujočim razgledom, jo izkoristite in na sončno mesto postavite posode z rastlinami. Poskušajte že vnaprej načrtovati, kako bi lahko uredili teraso in zapolnili kotičke, ki bi drugače ostali nezapolnjeni. V roke vzemite svinčnik in papir ter se lotite izdelave skice vrta. Pri tem upoštevajte tudi, kako piha veter in kje bi imeli najraje stole oziroma klopi z mizico za sproščanje.