Za vzgojo v posodah se predvsem dobro obnesejo vrste in sorte vrtnin z nizko grmičasto rastjo, majhnimi glavicami in drobnimi plodovi. To so na primer češnjevi paradižniki, sladki feferoni, korenček z majhnimi koreni, solata, ki ne naredi velikih glav, kumare in bučke grmičaste rasti, ki ne potrebujejo opore. Od druge zelenjave lahko sadimo tudi fižol, grah, čebulo, česen, papriko, redkvice, rukolo, radič in še mnoge druge. Seveda ne smemo pozabiti na zelišča, med katerimi so za posode najbolj priljubljeni peteršilj, bazilika, timijan, rožmarin in origano.

V kakšne posode sejemo in sadimo

Zelenjavo najpogosteje sejemo in sadimo v lonce in korita. Zeliščem manjše grmičaste rasti zadostujejo manjši lončki, korenasta zelenjava zahteva globlje posode, precej velike posode so primerne tudi za zelenjavo višje rasti, na primer paradižnike. Posoda mora imeti na dnu odprtine za odtok vode, sicer lahko začnejo gniti korenine. Še posebno je na zastajanje vode občutljiva korenasta zelenjava, ki jo moramo saditi tudi v primerno rahlo prst. Če bomo sadili v glineno posodo, ki je lepega, naravnega videza, moramo upoštevati, da njihove stene srkajo vodo. Pri tem se prst hitreje suši, kar zahteva tudi pogostejše zalivanje. Najbolj praktične so plastične posode, in če so izdelane iz dobre plastike, so čvrste, odporne na zmrzal in dobro zadržujejo tudi vlago.

Praktične vreče in zemlja za vrt

Posebej za sajenje zelenjave so na voljo vreče, ki so enostavne za uporabo in vzdrževanje, po koncu sezone, ko pospravimo zelenjavo, pa jih enostavno zložimo in shranimo. Na voljo so različno visoke in velike vreče, vse pa imajo ob strani in na dnu drenažne odprtine. Za zelenjavo v loncih in koritih izberemo univerzalno zemljo za rastline, še boljša pa je zemlja za vrt. Pogosto je kupljeni zemlji že dodano gnojilo z dolgotrajnim delovanjem. Če gnojila ni, ga dodamo ob sajenju. Vsekakor pa za zelenjavo ni primerna zemlja za lončnice.

Kako pogosto zalivamo?

Loncu, v katerega bomo sadili zelenjavo, najprej prekrijemo drenažne odprtine z glinenimi črepinjami, tako da bo voda z dna še vedno odtekala. Nato lonec napolnimo z zemljo in vanjo posadimo sadike na primerno razdaljo ter zemljo okoli vsake sadike rahlo pritisnemo. Po sajenju površino zemlje zalivamo, oziroma pršimo s pršilko toliko časa, da se voda pojavi v podstavku. Potrebo po zalivanju preverjamo vsak dan, saj je odvisna o vremenskih razmer, predvsem od vetra in sonca. Čim manjša je posoda, tem pogosteje je potrebno zalivanje. Za dognojevanje zelenjave v posodah uporabljamo tekoče gnojilo za zelenjavo, poskrbeti pa moramo tudi za plevel in rastline redno pleti.

Za začetnike so primerna zelišča

Za vse začetnike zelenjavnega vrtička na balkonu pa so najprimernejša zelišča, ki jih že kupimo v lončkih, ki jih le postavimo na primerno mesto.

Vir: www.kalia.si