Dvignjeni vrt lahko zgradimo iz praktično česar koli, kar lahko zadrži svojo obliko in hkrati prst. Takšen zabojček lahko stešemo iz lesa ali pa zgradimo iz betona, opek, celo kamnov. Najbolj pogost material je po navadi les. Zabojčki morajo biti globoki najmanj 15 do 30 centimetrov, da se lahko korenine normalno razvijejo; priporočljivo pa je tudi, da so pravokotni.

Kako jih postavimo?

Zabojčke nato položimo enega poleg drugega, toda tako, da med njimi pustimo približno pol metra prostora ter tako uredimo pot, po kateri se bomo lahko premikali, medtem ko bomo vrtnarili. S te poti moramo z lahkoto doseči vse dele vrta. Lahko jo tudi posujete s peskom.

Prst v zabojčkih je rahlejša, zato rastline lažje poženejo korenine. Ne pozabite ji redno dodajati gnojila. Rastline posadite tako, da so višje zasajene proti severu, saj tako ne delajo sence nižjim.

Na mestu, kjer je dovolj sonca in vode

Najbolj pomembno je, da izberete mesto, ki ima dovolj sonca in vode. Idealno mesto ima najmanj pet do osem ur neposredne sončne svetlobe. To najlažje dosežemo tako, da zabojčke postavimo od severa proti jugu. Prst v dvignjenem vrtu se sicer suši hitreje kot v običajnem, zato jo moramo pogosteje zalivati (posebno poleti). Zato je vrt priporočljivo urediti poleg vodnega vira.

Vir: www.gardeningknowhow.com