Poglavitni cilj projekta, katerega skupno vrednost so ocenili na več kot deset milijonov evrov, je bil razvoj naprave, ki bo s pomočjo najnovejših spoznanj nanotehnologije in imunologije omogočila natančno diagnostiko celiakije samo na podlagi analize kapljice krvi v času obiska pacienta v ambulanti.

Pri projektu je sodelovalo več kot 15 partnerjev iz desetih držav. Vodilni partner je bila španska univerza iz Tarragone, Klinika za pediatrijo v sodelovanju z drugimi oddelki UKC Maribor pa je bila eden od pomembnejših partnerjev pri projektu. Sodelavci mariborskega UKC so bili med drugim zadolženi za posredovanje najnovejših spoznanj o celiakiji mednarodni strokovni in splošni javnosti, ob tem pa je pediatrična klinika prvi center na svetu, ki bo ovrednotil uporabnost naprave v klinični praksi.

V dveh letih je aparat pričakovati na trgu, pričakovanja pa so velika. Po besedah koordinatorja projekta v UKC Maribor asis. dr. Jerneja Dolinška se je aparat doslej izkazal kot zelo učinkovit, vendar potrebuje še testiranje na večjih vzorcih. Trenutno ga bodo uporabljali vzporedno z že uveljavljenimi diagnostičnimi postopki. Predstojnica Katedre za pediatrijo prof. dr. Dušanka Mičetić - Turk je povedala, da je diagnostika celiakije, bolezni, ki prizadene enega od stotih Evropejcev, v zadnjih tridesetih letih doživela veliko sprememb. Danes jo diagnosticirajo s pomočjo endoskopske preiskave in odvzema sluznice tankega črevesja, kar je za bolnika in zdravnika zelo zahtevno in utrudljivo. "V preteklosti je bila misel, da bomo iz kapljice krvi lahko postavili diagnozo, kot znanstvena fantastika. Danes to postaja realnost," je povedala.

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa. Ti bolniki so preobčutljivi za gluten, beljakovino, ki je v žitih, kot so pšenica, oves, ječmen in rž, in morajo iz svoje prehrane črtati vse prehrambne izdelke, ki vsebujejo gluten. Slovensko društvo za celiakijo ima približno 1550 članov.