BiH - Portugalska (danes ob 20. uri, sodnik: Howard Webb): Gre za ponovitev obračuna iz dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Takrat so z dvema minimalnima zmagama napredovali Portugalci, ki so imeli obilo težav z Bosno predvsem na prvi tekmi v Lizboni, ko je Edin Džeko v 88. minuti stresel prečko, odbite žoge pa v skoraj povsem prazno mrežo ni znal spraviti Miralem Pjanić. Glavni igralec Portugalske je bil Luis Nani, ki je zrežiral oba zadetka - za Bruna Alvesa v Lizboni in Raula Meirelesa v Zenici. Tokrat je mesto prvega zveznika rezervirano za Cristiana Ronalda, ki je pred dvema letoma manjkal zaradi poškodbe, a vprašanje je, kaj je za "evropske Brazilce" boljše. Ko je na terenu Ronaldo, gredo vsi napadi prek njega, ko ga ni, pa je portugalska igra precej bolj kolektivna. Korak naprej lahko stori Ronaldo, če bo manj sebično igro iz madridskega Reala prenesel tudi v reprezentanco.

Selektor Bosne Safet Sušić je nekoliko v dvomih, koga naj postavil na položaj desnega bočnega branilca in na položaj desnega centralnega branilca, hkrati pa napoveduje igro na zmago: "Če Portugalske nismo zmožni premagati v Zenici, potem težko na to upamo na povratni tekmi. Prepričan sem, da bodo Portugalci skušali zabiti že v gosteh in da ne bodo zgolj čuvali začetnega rezultata. V igri imajo določen riziko, kar nam odgovarja." V obrambi bo manjkal Saša Papac (ob njem še Pandža in Mujdža), ki razkriva, kako se bo Bosna pripravila na Ronalda: "Potrebno bo veliko koordinacije in podvajanja, a hkrati bodo morali biti soigralci pozorni tudi na ostale napadalce in veziste."

Turčija - Hrvaška (danes ob 20.05, sodnik: Felix Brych): Celotna Hrvaška upa, da bo Slavenu Biliću uspelo ponoviti tisto, kar je pred dvema letoma uspelo Matjažu Keku - v dodatnih kvalifikacijah ugnati Guusa Hiddinka. Razlika je ta, da sloviti nizozemski strateg zdaj ne vodi več Rusije, ampak Turčijo, zaradi katere imajo Hrvati nočne more že dobra tri leta. Spomin na četrtfinale evropskega prvenstva leta 2008, ko je Hrvaška prek Klasnića povedla v 119. minuti podaljška, nato pa prejela gol za izenačenje v 121. minuti in nato izgubila po streljanju enajstmetrovk, je še vedno močno živ. "Nočem govoriti o maščevanju, ki je zelo grda beseda. Mogoče je to atraktivno za medije, ki stalno ponavljajo: maščevanje, maščevanje, maščevanje! A moramo se zavedati, da Turčija ni nikogar prevarala. Zabila nam je gol v sodnikovem podaljšku, ki je bil zelo lep. Storila je zgolj to, da je pokazala svoj velik karakter," umirja strasti Bilić, ki ima za gostovanje v Turčiji že izbranih osem članov začetne postave. To so Pletikosa, Srna, Vida, Šimunić, Modrić, Rakitić, Olić in Eduardo. Težavo predstavlja poškodba gležnja Vedrana Ćorluke, kar morda ponovno odpira vrata Danijelu Pranjiću, ki je bil še letos v sporu z Bilićem.

Glavna prednost turške reprezentance je njena kvaliteta v zvezni vrsti. Hamit Altintop, Arda Turan, Emre Belozoglu in Mehmet Topal predstavljajo močan blok, ki ga je težko prebiti. Manjkal bo Nuri Sahin, ki je od aprila odigral zgolj 22 minut in še ni povsem okreval po poškodbi kolena. "V mentaliteti imamo prednost, da se vedno znamo osredotočiti na ključne trenutke. Ko je najtežje, smo mi najboljši. Ključno bo, kako zelo si bomo želeli uvrstitve na evropsko prvenstvo. V dosedanjih kvalifikacijah smo dobro igrali, razočarali smo le na obeh tekmah z Nemčijo. A hkrati je jasno, da je Nemčija svet zase, s katero se Hrvaška nikakor ne more primerjati," je odločen turški vratar Volkan Demirel.

Češka - Črna gora (danes ob 20.15, sodnik: Martin Atkinson): Glavno vprašanje pred tekmo je, ali bo v češki reprezentanci nastopil vratar Petr Čech, ki si je zlomil nos na zadnji prvenstveni tekmi Chelseaja proti Blackburnu. Zadnje napovedi so optimistične, a ključno bo mnenje zdravnikov. Če bo v nosu čutil bolečine, potem ne sme igrati v nobenem primeru. Problem je še v tem, da ima Črna gora veliko visokoraslih nogometašev, zato posebno nevarnost za Čechov nos predstavljajo zračni dvoboji. "Upam, da bo pripravljen za branjenje, saj je naš ključni mož. Samozavest obrambe je povsem drugačna, ali je za njo Čech ali kdo drug," pravi češki selektor Michal Bilek. Pod vprašajem je bil tudi nastop napadalca Milana Baroša, a je pregled z magnetno resonanco razkril, da je poškodba mišice na nogi preteklost.

Brez težav s poškodbami niso niti Črnogorci. Vezist Nikola Drinčić ima bolečine v zadnji stegenski mišici, vse bolje pa je z Markom Bašo, ki ga mučijo bolečine v rami. Nevarnost za Črno goro predstavljajo rumeni kartoni, saj lahko povratni dvoboj izpustijo trije branilci začetne postave. "Ne verjamem, da bomo imeli v bližnji prihodnosti še kdaj priložnost, da uresničimo naše sanje. Preprosto jo moramo izkoristiti," zatrjuje Andrija Delibašić, ki je z golom proti Angliji omogočil, da se Črna gora poteguje za prvo uvrstitev na veliko tekmovanje. "Ne glede na to, kaj se bo zgodilo na Češkem, sem prepričan, da se bo vse odločalo v Podgorici. Črno goro so razočarane zapuščale že precej boljše reprezentance, kot je Češka," je optimističen Delibašić, ki je prepričan, da Češka nima tako dobrih igralcev, kot sta Črnogorca Mirko Vučinić in Steven Jovetić.

Estonija - Irska (danes ob 20.45, sodnik: Viktor Kassai): Neizpolnjene slovenske sanje lahko v teh kvalifikacijah doživi estonska reprezentanca. Njeni nogometaši so se znašli pred izzivom kariere, posebno razpoloženje pa se je vneslo v estonske navijače. "Prevelika evforija lahko negativno vpliva. Bolj ko se bomo na tekmo pripravljali normalno, bolje bo," svari estonski vratar Sergei Pareiko, ki morda pozna rešitev za irski skalp: "Našo prednost lahko iščemo v hitrem nogometu. Ko smo analizirali njihove obračune proti Rusiji in Armeniji, je bilo očitno, da imajo irski branilci težave s kritjem hitrih in spretnih napadalcev."

Če so za Estonijo to prve dodatne kvalifikacije, je drugače za Irce, ki se bodo za nastop na velikem tekmovanju pomerili že v četrtem repasažu v zadnjih 14 letih, do zdaj pa so bili uspešni le ob uvrstitvi na svetovno prvenstvo leta 2002. "Dovolj imam izgubljanja. V moštvu smo prepričani, da je napočil naš čas. Da bo tokrat nekaj drugače, sem začutil že ob žrebu, ki nam je povratno tekmo določil doma v Dublinu. Po več kot dvajsetih letih se lahko znova uvrstimo na evropsko prvenstvo, in če nam uspe pred domačimi navijači, bo to nekaj posebnega," je optimističen irski vratar Shay Given, ki je imel zadnje dni nekaj bolečin v hrbtu in vratu.