Ugotovitve predstavnikov direktorata za konkurenčnost kažejo, da se je med omenjenima družbama vnel spor o intelektualni lastnini. Po tistem, ko je družbi Servier leta 2003 potekel patent za perindopril, so se zanj začele zanimati Krka, Teva, kanadski Apotex in indijski Lupin. Ker je Servier želel ohraniti monopol nad učinkovino, je zaščitil vrsto patentov za različne sestavine in proizvodne metode, proti nastajajoči konkurenci pa nastopil s tožbami. Takšno taktiko je evropska komisija obsodila v poročilu, predstavljenem minuli teden, hkrati pa opozorila na vprašljive zunajsodne poravnave glede patentnih pravic, ki naj bi zavlačevale prihod cenejših generičnih zdravil na trg.

Servier je poravnavo dosegel tako s Krko kot z družbo Lupin, tožbo proti Apotexu pa nadaljeval. Ob tem velja omeniti, da je sodišče v Londonu, na katerem je Servier vložil tudi tožbo proti Krki in jo zaradi poravnave opustil, Servier zavrnilo, Apotexu pa prisodilo 26,8 milijona evrov odškodnine.

Spomnimo, da je predsednik uprave Krke Jože Colarič zanikal, da bi bila Krka osumljena kartelnega dogovarjanja. Komisijo je po njegovih besedah zanimalo predvsem, kako originatorji otežujejo generičnim farmacevtom vstop na trg. Zanikal je tudi, da bi komisija v Krki iskala podatke o poravnavah pri patentnih sporih.