S tem je ta člen v nasprotju z uredbo o merilih za oblikovanje javne mreže osnovnih šol, javne mreže osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javne mreže glasbenih šol (Uradni list RS, št. 16/1998), ki v 5. členu navaja, da je šolski okoliš območje, na katerem imajo starši pravico vpisati otroka v osnovno šolo, ki ima sedež na tem območju, oz. se določi na presečišču šolskih okolišev dveh sosednjih šol.

Šolski okoliš je mogoče spremeniti le, če se šoli, kjer učenec prebiva, ne zmanjša število učencev oz. oddelkov.

Učitelji na OŠ Litija ostro nasprotujemo tej spremembi, ki jo občinski svet občine Litija utemeljuje z neugodno porazdelitvijo učencev na razredni (!) stopnji na sosednji šoli.

Na OŠ Litija imamo v 10 letih 9 oddelkov manj, leta 1993 je šola štela 720 učencev, v petnajstih letih je upadlo število otrok za 220! Da ni prišlo do presežnih kadrov, smo uvedli različne aktivnosti, ki so kvaliteto šole samo obogatile. Na predmetni stopnji smo imeli še pred desetimi leti konstantno po 4 oddelke s po 27/28 učenci, danes 2-3 oddelke, v povprečju je v razredu 20-22 učencev, analize pa kažejo v bodočnosti konstantno 2 oddelka na predmetni stopnji, vključno z učenci s podružničnih šol.

Sprememba okoliša lahko resno ogrozi delovna mesta učiteljev, kajti v primeru, da se preseli en učenec v generaciji, v praksi lahko to pomeni, da se pouk pri predmetih, kot so športna vzgoja, tehnika in gospodinjstvo, ne deli, kar v trenutku pomeni presežek učiteljev.

Pojavlja se tudi vprašanje, zakaj begati starše že dve leti pred vstopom v šolo s tem, kam naj vpišejo svojega otroka, saj je primarna pravica otroka in staršev bližina šole in varna šolska pot.

Kdo si torej želi spremembo šolskega okoliša? Si svetniki na občini predstavljajo izboljšati rešitev obstoječega šolskega prostora tako, da bodo enim vzeli, druge pa razveselili?

Učitelji, starši in učenci OŠ Litija se ne gremo igre človek ne jezi se, ampak smo delavci šole na pobudo sindikata šole pretehtali vse ugotovitve, ki jih v obrazložitvi sprememb šolskega okoliša navaja občinski svet, in prišli do ugotovitve, da spremembe ne vzdržijo strokovne presoje. In če je tako, potem je to le še politična kuhinja. Na to pa delavci OŠ Litija ne pristajamo!

Smo za kvaliteto in ne kvantiteto, o čemer pričajo naši uspehi na vseh področjih, od zlatih priznanj iz znanj naših učencev, prek vrhunskih dosežkov na področju športa in kulture. To pa je merljivo.

Jana Štojs, sindikalna zaupnica v imenu delavcev OŠ Litija