Trenutno iščem drugo zaposlitev in me zanima, ali se moram držati 30-mesečnega odpovednega roka ali lahko prej preidem v drugo službo, skratka kako dolgo me lahko delodajalec zadržuje pri sebi.

N.

Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, lahko preneha, če se pred potekom časa, za katerega je bila sklenjena, o tem sporazumeta pogodbeni stranki ali če nastopijo drugi razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu z določbami zakona o delovnih razmerjih.

To pomeni, da lahko z delodajalcem navkljub določenim odpovednim rokom kadar koli sporazumno razveljavita pogodbo o zaposlitvi. Tak sporazum mora biti podan v pisni obliki. Vsebovati pa mora določbo o posledicah, ki nastanejo delavcu zaradi sporazumne razveljavitve pri uveljavljanju pravic iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti; torej določbo o tem, da delavec v tem primeru ne more uveljavljati pravice do nadomestila za čas brezposelnosti.

Če z delodajalcem ne bosta dosegla sporazuma, s katerim bosta sporazumno razveljavila pogodbo o zaposlitvi, vas vežejo v vaši pogodbi določeni odpovedni roki. V takem primeru morate 30-dnevni odpovedni rok spoštovati, razen če so izpolnjeni pogoji za izredno odpoved. Ta pa pride v poštev le, če vam delodajalec več kot dva meseca ni zagotavljal dela in tudi ni izplačal zakonsko določenega nadomestila plače; če vam ni bilo omogočeno opravljanje dela zaradi odločbe pristojne inšpekcije o prepovedi opravljanja delovnega procesa ali prepovedi uporabe sredstev za delo dalj kot 30 dni in vam delodajalec ni plačal zakonsko določenega nadomestila plače; če vam je delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo; če vam delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku; če delodajalec ni zagotavljal varnosti in zdravja delavcev pri delu in ste od delodajalca predhodno zahtevali odpravo grozeče neposredne in neizogibne nevarnosti za življenje ali zdravje; če vas je delodajalec žalil ali se do vas nasilno vedel; če vam delodajalec ni zagotavljal enake obravnave glede na spol ali če vam delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim nadlegovanjem. Če je izpolnjen eden izmed navedenih razlogov za izredno odpoved pogodbe, morate o tem delodajalca najprej pisno obvestiti. Šele osem dni po tem, ko ste delodajalca opomnili na izpolnitev obveznosti in o kršitvah obvestili tudi inšpektorja za delo, lahko izredno odpoveste pogodbo, torej brez odpovednega roka. Redna in izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi morata biti izraženi v pisni obliki, odpovedni rok pa začne teči naslednji dan po vročitvi odpovedi, zato morate paziti na način vročitve (proti podpisu ali priporočena pošta). Odpovedni rok začne namreč teči naslednji dan po vročitvi odpovedi.

Predlagam vam, da ponudite delodajalcu sporazumni datum prenehanja pogodbe o zaposlitvi in se tako dogovorite za sporazumno razveljavitev pogodbe. V nasprotnem primeru ali če niso podani razlogi za izredno odpoved, morate spoštovati v pogodbi določen 30-dnevni odpovedni rok.

Lahko pa se namesto spoštovanja 30-dnevnega odpovednega roka dogovorite tudi za odškodnino. Tak dogovor, za katerega menim, da se v vašem primeru sicer ne splača, mora biti v pisni obliki in v njem mora biti namesto odpovednega roka določena odškodnina. V tem primeru pogodba ne bo prenehala z dnem izteka 30-dnevnega odpovednega roka, ampak že z dnem vročitve odpovedi oziroma s tistim dnem, ki ga boste določili v sporazumu o skrajšanju odpovednega roka. Pri izredni odpovedi seveda tak dogovor ni mogoč, saj tudi odpovednega roka ni.

Andreja Mrak,

univ. dipl. prav.