SPRVA OPROŠČEN

Dvanajstega avgusta 1974 so v potoku Tansec pod Gorjanci našli umorjenega 59-letnega Jakoba Luzarja.

Policija je takoj osumila takrat 37-letnega Uhernika in njegovo leto dni starejšo ženo Ano. Marca 1975 se je na novomeškem sodišču začelo sojenje in senat, ki ga je vodil sodnik Janez Kramarič , je zakonca zaradi pomanjkanja dokazov oprostil. Tožilstvo se je pritožilo in sledilo je novo sojenje pred spremenjenim senatom, ki je 1. julija 1977 Uhernika obsodil na osem let zapora, njegovo ženo pa na dve leti zaradi pomoči pri umoru. Ano Uhernik je leto dni pozneje višje sodišče oprostilo, Martinu pa so kazen podaljšali na deset let. Iz zapora so ga izpustili čez osem let, ves ta čas pa je Uhernik zbiral nove dokaze o svoji nedolžnosti.

Ko je bil še v zaporu, je izkoristil prosti vikend in obiskal sodnika Kramariča ter ga prosil za pomoč. "Vse od začetka sem bil trdno prepričan, da ni kriv. Obsojen je bil le na podlagi indicev in vaških govoric," je včeraj povedal Kramarič. Dejal je, da sta se Uhernik in Luzar (sicer prijatelja) res sprla zaradi neke poti, a sta se še pred umorom poravnala med sabo. Morilskega orožja nikoli niso našli, na oblačilih osumljencev, ki naj bi kilometer proč prenašala krvaveče truplo, ni bilo niti kapljice krvi. Kramarič je opozoril, da je sodišče preveč upoštevalo priznanje Ane Uhernik v preiskavi. V pripor je dobivala pisma, v katerih je bilo zapisano, kaj naj pove. Ana je mislila, da ji piše mož, v resnici pa ji je pisala ena od jetnic. Ano je nagovarjala k priznanju, češ da bo na tak način lahko spet svobodno odšla domov k svojima otrokoma. Anine pomisleke, da to ni moževa pisava, so v priporu zavrnili, češ da si je v priporu poškodoval roko.

ŽENA NI DOČAKALA

Ob pomoči Kramariča in odvetnika Jožeta Hribernika , ki ni za to prejel nobenega plačila, je Uhernik decembra 1999 na novomeškem sodišču zahteval obnovo postopka, a je bila ta zahteva zavržena tako na okrožnem kot na višjem sodišču. Šele vrhovno sodišče je menilo drugače, sklep o zavrženju zahteve za obnovo je razveljavilo, primer pa vrnilo novomeškemu sodišču v ponovno odločanje. Stekla je preiskava in tožilstvo se je zdaj končno odločilo, da odstopa od pregona Uhernika. "Dokazali smo, da so nekatere priče izsiljevali in ustrahovali, da Uhernik za umor ni imel motiva, dokazali smo celo njegov alibi," je povedal odvetnik Hribernik.

Uhernikov sin, prav tako Martin, ki je bil ob očetovi aretaciji star osem let (sestra pa 12), včeraj prav tako ni mogel skrivati veselja. Vse od otroštva je bil zaznamovan kot morilčev sin. Na žalost tega dneva ni dočakala njegova mati, ki je umrla leta 1991. Kdo je bil v resnici morilec, očitno nikoli ne bo jasno. Po dokazih, ki jih je zbrala obramba, naj bi bil motiv za umor krivolov. Luzar naj bi prijavil nekega krivolovca, ta pa naj bi se mu maščeval. Zagotovo pa je bilo vpletenih več ljudi, saj so strokovnjaki ocenili, da so truplo kilometer daleč od kraja umora prenesli vsaj štirje ljudje.