Kot so sporočili prireditelji, so pri snovanju zamisli za letošnji trienale sodobne slovenske umetnosti in razmišljanju o vlogi sodobne umetnosti danes izhajali iz tega, kar dobimo, če logotipni sinonim za trienale U3 preberemo "dvojezično": ju-tri. Ju-tri so vzeli dobesedno in se tako odrekli pregledu umetnostne dejavnosti med leti 2003 in 2006, oz. salonskemu pregledu "včerajšnje" produkcije. Ker pa je nemogoče pregledati nekaj, kar se bo zgodilo v prihodnosti, so razpisali natečaj za projekte, ki izhajajo iz simbolnega jutri in katere nameravajo umetniki realizirati v naslednjih treh letih.

Trienale nima razpisane neke določene teme, zato prireditelji od sodelujočih umetnikov pričakujejo predložitev osnutka projekta, ki izhaja iz njihovega umetniškega izraza. Kljub temu morajo biti projekti zasnovani tako, da skozi prizmo umetniške izbire predvidevajo jutrišnje pogoje, v katerih in za katere bi želeli ustvarjati. Pri tem nimajo v mislih vaj v futuristični maniri ali utopističnih izletov, temveč čimbolj natančno in senzibilizirano tematiziranje pogojev in okoliščin, ki se v komaj zaznavnih obrisih nakazujejo že danes.

Organizatorji bodo na podlagi natečajnih predlogov in pogovorov z avtorji izbrali od dvanajst do petnajst umetnikov, ki jim bodo omogočili, da svoje predloge razvijajo na bivanjih v tujini. Lokacije rezidenčnih programov bodo objavili naknadno, nekatere pa bodo poiskali v skladu s predlaganim umetniškim načrtom. Delo na bivanjih v tujini bo umetnikom omogočilo nemoteno in poglobljeno razvijanje projektov, ki bodo decembra predstavljeni na razstavi v Moderni galeriji.

Razstava v Moderni galeriji je razdeljena na štiri module. Prvi je zbirka del, ki so v preteklih letih zaznamovala umetnostni prostor v Sloveniji in tujini s tematiziranjem in problematiziranjem konzervativne družbene stvarnosti, drugi razstava projektov, ki so bili razviti na bivanjih v tujini, tretji predstavitev modela, ki predlaga izboljšanje pogojev za ustvarjanje v vizualnih umetniških praksah, četrti pa vrsta predstavitev, dialogov in intervjujev, ki bodo potekali med razstavo in bodo soočali pomembne akterje na področju umetnostne produkcije s perečimi problemi vizualnih umetnosti in razmer, v katerih nastajajo.

Z U3 2006 nameravajo prireditelji opozoriti na izjemno neugodne pogoje umetniškega ustvarjanja v vizualnih praksah, ki niso tržno usmerjene. S celotnim ustrojem projekta želijo vzpostaviti polje razmišljanja o internacionalizaciji umetnostnega delovanja, mreženju, širjenju umetnostnih ciljnih skupin, nesorazmernem dodeljevanju proračunskih sredstev in nenazadnje nemožnosti profesionalizacije, zaradi česar se umetniki posvečajo svojemu umetniškemu delu zgolj v prostem času.

Projekt je institucionaliziran okvir umetnostnega boja za boljše izhodiščne pogoje v ustvarjanju. S tem želijo opozoriti na sodobne izraze v vizualnih umetniških praksah, ki bistveno presegajo tradicionalno razumevanje umetnosti. Kot so še sporočili prireditelji trienala, želijo poudariti kompleksnost sodobnih raziskovalnih umetniških praks ter njihovo pomembnost in pomenljivost v sodobni družbi.

Rok za oddajo natečajnih predlogov se izteče 15. februarja, do 15. marca bodo izbrani umetniki, rezidenčni programi bodo potekali med marcem in novembrom 2006, razstava pa bo potekala zadnji mesec letošnjega in prvi mesec prihodnjega leta.