V Tacnu se bo konec tedna začela prava tekmovalna sezona za slovenske slalomiste v kajaku in kanuju na divjih vodah. Na sporedu bo tekma za evropski pokal, ki bo generalka za majsko tacensko evropsko prvenstvo, za slovenske tekmovalce, z izjemo petih, ki že imajo zagotovljen olimpijski nastop, pa tudi prva izbirna tekma za uvrstitev v reprezentanco.

»Prijavljenih je 230 tekmovalcev iz 18 držav. Obeta se močna konkurenca, Slovenci bodo lahko imeli dobro primerjavo, kje so. Veseli nas, da bo že sobotna tekma v tekmovalnem okolju, zelo podobnem tistemu, ki bo na evropskem prvenstvu. To pomeni, da smo progo in infrastrukturo po lanskih poplavah spravili na potrebno raven. Do sobote moramo postaviti le še montažni most, da bomo lahko nemoteno prehajali tudi na drugo stran kanala,« je na novinarski konferenci dejal direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc.

Interni dvoboj Savška in Božiča za nastop v Parizu

Druga izbirna tekma slalomistov bo čez teden dni v Bratislavi, 7. maja v Tacnu pa se bodo tekmovalci na izbirni tekmi za uvrstitev v reprezentanco merili tudi v krosu. V slalomu imajo za zdaj mesto v reprezentanci prekaljeni asi, kot so Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Peter Kauzer, Benjamin Savšek in Luka Božič. Slednja dva bosta na evropskem prvenstvu nadaljevala tudi interni dvoboj za olimpijsko vozovnico.

Večina olimpijskih kandidatov se je čez zimo pripravljala v toplih krajih, obiskali so tudi olimpijsko progo v Parizu. S pripravami so slovenski tekmovalci večinoma zadovoljni, nekoliko jih žalosti, ker zaradi znanih razlogov niso mogli trenirati na domači progi. »Občutek imam, da je drugačna. Morda zaradi tega, ker toliko časa nisem bil na njej, ali pa se je res spremenila. A pred evropskim prvenstvom me to ne skrbi, imam še dovolj časa, da se je spet navadim,« pravi Benjamin Savšek, olimpijski prvak v kanuju, ki je zaradi naslova svetovnega prvaka v boju za olimpijsko vozovnico v prednosti pred Božičem, a se slednji ne bo kar tako predal.

Luka Božič je bil edini izmed olimpijskih kandidatov, ki ni treniral v toplih krajih (Združenih arabskih emiratih, Reunionu, Avstraliji), ampak je za pripravljalno bazo izbral francoski Pau. Njegove priprave pa so bile spet otežene zaradi vnovične operacije kolena, zaradi katere je v kanuju zelo težko klečal. »Do februarja je bilo stanje kar kritično, a smo z zdravniki in fizioterapevti reči popravili do te mere, da zdaj v čolnu spet uživam. Nekako smo našli pravo kombinacijo dela fizioterapevtov in treninga, moram pa reči, da zdaj treniram precej manj. A to mi ne odvzema optimizma, verjamem, da bom konkurenčen,« je optimistično razpoložen Primorec.

Kauzer osredotočen na OI

Še najmanj zadovoljna s pripravami je bila videti kajakašica Eva Terčelj. »Pojavljajo se mi napake, nekako jih bom morala odpraviti,« trdi nekdanja svetovna prvakinja, ki zelo pogreša treninge na domači progi. »Na njej se zdaj ne počutim prav nič domače,« je glavni razlog za nezadovoljstvo, vsaj kar zadeva pogled na bližnje tekme na Savi, omenila Ljubljančanka. »Z opravljenim sem zadovoljen, tekme pa bodo pokazale, kako sem pripravljen. Seveda si že na prvi tekmi želim v vrh, zagotovo pa je cilj Pariz, zato že razmišljam o treningu na olimpijski progi prihodnji teden,« pravi Peter Kauzer. Njegovo precej mlajšo kolegico Evo Alino Hočevar, ki si je olimpijski nastop zagotovila v kanuju, na prvih tekmah čaka še boj za uvrstitev v ekipo za kajak, tej disciplini se je na pripravah posvečala manj kot običajno.