Sedmič v karieri se je najboljši slovenski veleslalomist vseh časov Žan Kranjec uvrstil na zmagovalne stopničke, vselej veleslalomske. Po dveh zmagah (19. decembra 2018 v Saalbach-Hinterglemmu in 11. januarja letos v Adelbodnu) ter štirih tretjih mestih se je danes v Santa Caterini prvič uvrstil na drugo mesto. Slovenski alpski smučar je moral za 12 stotink priznati premoč Hrvatu Filipu Zubčiću, ki je drugo zmago v karieri dosegel s sijajnim napadom na drugi progi, potem ko je bil po prvi progi šesti. Žan Kranjec je prvič v karieri tudi vodil po prvi progi, potem ko je imel pred tekmeci skoraj polsekundno prednost, ki si jo je prismučal z izjemno agresivno vožnjo. Tretje mesto je dosegel Švicar Marco Odermatt, ki je bil na prvem veleslalomu sezone v Söldnu drugi.

Osemindvajsetletni Kranjec je napadel tudi na drugi progi in v izjemno težkih razmerah storil dve napaki, ki sta ga stali tretje zmage v karieri. Ko smuča Kranjec z napakami in agresivno, praviloma vselej doseže vrhunsko uvrstitev in tako je bilo tudi v italijanskem Piemontu, ki gosti tekme svetovnega pokala namesto Val d’Isera. Kranjec je na drugi progi dosegel enajsti čas, najhitrejši pa je bil Kanadčan Erik Read, ki je s 23. mesta po prvi progi napredoval na desetega. Eden od junakov današnjega veleslaloma je bil Slovak Adam Zampa, ki je s startno številko 37 dosegel sedmo mesto.

Zubčić vselej najboljši v zahtevnih razmerah

»Lanska sezona je bila moja najboljša v karieri, saj sem v skupnem veleslalomskem seštevku zasedel tretje mesto. V tej sezoni sem želel sem iti po enaki poti, zato sem trdo garal. Razmere so bile zelo težke, a takšne so mi pisane na kožo in se v njih odlično znajdem. Podobna tekma je bila februarja na Japonskem v Naebi, kjer sem dosegel prvo zmago, le da so bile tedaj razmere bolj spomladanske. Še naprej bom skušal uživati na smučeh ter smučati kot danes,« se je novega hrvaškega alpskega smučarskega uspeha veselil Filip Zubčić.

»Veleslalom je razgiban, a teren ni pretirano strm. Vedel sem, da moram ves čas pritiskati in biti karseda agresiven. To mi je očitno uspelo najbolj med vsemi,« je po nastopih prvih 15 tekmovalcev za avstrijsko državno televizijo ORF povedal Žan Kranjec. »Na drugi progi bom imel startno številko 30 in čakajo me zelo težke razmere. Za uspeh bo treba progo izpeljati še enkrat tako, kot sem jo na prvi progi,« je zaključil Vodičan, ki je oktobra na veleslalomskem uvodu v Söldnu zasedel sedmo mesto, ter se odpravil pripravljat na svoj drugi nastop. S startno številko 54 je bil na dobri poti tudi Štefan Hadalin, a je naredil napako tik pred ciljem prve proge. Pred tem so vmesni časi dokazovali, da je bil na dobri pot, da bi se po daljšem času uvrstil na drugo veleslalomsko progo.

Odlični smučarji z visokimi startnimi številkami

Čeprav so bile razmere za tekmo težke, saj je ves čas snežilo, so imele visoke startne številke odlične razmere za uvrstitev na drugo progo. To so izkoristili številni alpski smučarji, saj se je na drugo progo uvrstilo več visokih številk kot v povprečju na drugih preizkušnjah. Slovak Andreas Zampa celo s številko 66, Avstrijec Adrian Pertl s 63, Finec Samu Torsti s 56, Švicar Semyel Bissig, ki je navdušil na paralelnem veleslalomu, z 51, Rus Aleksander Adrienko z 49, Norvežan Atle Lie McGrath z 42...

Prvi veleslalom v Santa Caterini, ki doslej še nikoli ni gostila moškega veleslaloma svetovnega pokala, si ne bo zapomnil v lepem spominu Henrik Kristoffersen, ki je na prvi progi dosegel osmi čas, na drugi progi pa storil napako in nazadoval na 22. mesto.

Danes bo proga v Santa Caterini, ki je poimenovala po nekdanji italijanski alpski smučarki Deborah Compagnoni, gostila še en veleslalom (start prve proge ob 10. uri, druge tri ure kasneje). Vremenska napoved je slaba, saj naj bi tekom dneva in ponoči zapadlo do pol metra novega snega. Če organizatorjem ne bo uspelo pripraviti proge, je nadomestni termin ponedeljek.