Najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec je uspešno ubranil majico vodilnega veleslalomista. Na peti preizkušnji sezone v Garmisch-Partenkirchnu je sicer s petim mestom dosegel svojo najslabšo uvrstitev sezone, a vseeno prehitel najbližjega zasledovalca Henrika Kristoffersena, ki je po drugem času prve proge nazadoval na sedmo mesto. Slovensko-norveškemu boju za mali veleslalomski kristalni globus se je približal zmagovalec na Bavarskem Alexis Pinturault. Francoz je po Söldnu dosegel drugo zmago v tej sezoni, potem ko je bil na prvi progi tretji. V izjemnem boju za veliki kristalni globus se je Pinturault približal Kristoffersenu na 55 točk zaostanka.

Po napovedih je nedeljski veleslalom na Bavarskem minil v slabem vremenu, saj je občasno močno deževalo. Bavarci so unovčili vse svoje izkušnje, da so sploh izpeljali tekmo. Veleslalom so morali precej skrajšati, zato ni bil najbolj atraktiven. V težkih razmerah so se najbolje znašli velemojstri, med katerimi sta se poleg Pinturaulta uvrstila na zmagovalni oder še vodilni po prvi progi Švicar Loic Maillard in Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen. S četrtim mestom se je izkazal Hrvat Filip Zubčić ter se povzpel na četrto mesto v skupni veleslalomski razvrstitvi. Izpostaviti kaže prve letošnje veleslalomske točke Štefana Hadalina. Vrhničan se je do 25. mesta prebil z visoko startno številko 56 ter poskrbel za največji napredek na prvi progi.

»Zadovoljen sem tako s smučanjem kot s pristopom na tekmo. Na obeh progah sem do ravnine smučal zelo dobro, a v nadaljevanju napravil nekaj napak, ki so me stale boljšo uvrstitev. S petim mestom sem dokazal, da sem konstantno med najhitrejšimi, zato lahko v nadaljevanje gledam z optimizmom,« je bil zadovoljen Žan Kranjec. Tako Kranjca kot Hadalina je pohvalil tudi glavni slovenski trener Klemen Bergant: »Kranjec do zdaj nikoli ni blestel v Garmisch-Partenkirchnu, tako razmere kot postavitev predvsem druge proge pa mu niso šle preveč na roko. Z napadalnim smučanjem je bil v igri tudi za višja mesta. Hadalin je pokazal najboljši veleslalom zadnjih dveh sezon.« Štefan Hadalin je potrdil, da se je dobro počutil na veleslalomskih smučeh, zato si je upal napasti z visoko startno številko: »Bil sem samozavesten in optimističen. Na prvi progi sem smučal po načrtih, na drugi sem žal naredil preveč napak, da bi se uvrstil med najboljšo dvajseterico.«

Nova slovenska smukaška blamaža

Slovenski smukači so razočarali tudi na sedmi preizkušnji v tej sezoni. Nihče izmed četverice se ni uvrstil med dobitnike točk. Januarski točkovni smukaški izkupiček je torej ničeln. Kljub rezultatskim neuspehom se v vodstvu ne pogovarjajo o krizi. Po tekmi v Nemčiji je glavni trener Gregor Koštomaj med drugim dejal, da je pozitiven premik Boštjana Klineta, ki je z 38. mestom dosegel najboljšo smukaško uvrstitev v sezoni. Povedal je še, da so težava slovenskega smučanja v hitrih disciplinah visoke startne številke, medtem ko ni govora o pomanjkljivem tehničnem znanju in motivaciji večine slovenskih tekmovalcev.

Na veselje Nemcev je na domačem prizorišču zmago svetovnega pokala dosegel Thomas Dressen. Nemec je izkoristil startno številko 1. Smukaška preizkušnja je bila zelo razgibana in zanimiva, saj najhitrejši na številnih odsekih niso postavljali najboljših časov. Kot je v tej sezoni že praksa, so bile razlike med najboljšimi majhne. Deseti Emanuele Buzzi je denimo za Thomasom Dressnom zaostal le za 54 stotink. Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je navdušil z drugim mestom, v nedeljo pa še s šestim veleslalomskim, zato ne čudi, da je v skupnem seštevku svetovnega pokala tretji. Tretje mesto na smuku je dosegel Johan Clarey. Francoz, sicer najhitrejši na edinem treningu, je bil blizu mejniku, da bi kot 39-letni alpski smučar postal najstarejši zmagovalec tekme svetovnega pokala.

V Sočiju le ena tekma

Slabe vremenske razmere so preprečile, da bi organizatorji v Rusiji izpeljali celoten program. Sobotni smuk je odpadel, danes pa so izpeljali superveleslalom. Znova je z dvojno zmago navdušila italijanska reprezentanca, potem ko je Federica Brignone prehitela Sofio Goggio. Odsotnost Mikaele Shiffrin je na tretjem mestu izkoristila Švicarka Joana Hählen. Federica Brignone je oblekla rdečo majico vodilne v superveleslalomskem seštevku, v skupnem pa se je utrdila na drugem mestu med Mikaelo Shiffrin in Slovakinjo Petro Vlhovo.

Edina slovenska predstavnica je na olimpijski progi v Roza Hutorju za zmagovalko zaostala točno tri sekunde ter zasedla skromno 24. mesto. »Še ena tekma, ki se ni končala po mojih pričakovanjih. Večji del proge sem sicer smučala relativno dobro, le v zadnjem delu se mi ni izšlo. Zakaj sem tudi v prvih dveh delih proge izgubila toliko časa, se v ekipi sprašujemo že celotno sezono,« je sporočila Ilka Štuhec. Mariborčanko novi preizkušnji čakata že prihodnji konec tedna, ko bosta v Garmisch-Partenkirchnu smuk in superveleslalom.