Čeprav je zaradi nedavne smrti njegovega očeta nastop v Alti Badii visel v zraku, se je najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec naposled odločil, da bo na prizorišču, na katerem je pred tremi leti prvič v karieri svetovnega pokala stopil na zmagovalne stopničke, vseeno tekmoval. Odločitev je bila znana v soboto, ob tem pa se je Kranjec s svojim dolgoletnim pokroviteljem Petrolom dogovoril tudi, da lahko izjemoma nastopi brez sponzorske čelade. Namesto te si je nadel čelado s sporočilom, da nastopa v spomin na očeta. »Dad, for you« oziroma »Oče, zate« je pisalo na Kranjčevem čelu, kar so morali odobriti tudi pri Mednarodni smučarski zvezi. In to seveda storili. »Žan je imel tokrat eno najtežjih, če ne najtežjo tekmo v karieri. Pripravil se je, se boril, moramo biti zadovoljni,« je čustven nastop in deveto mesto na Kranjčevi jubilejni stoti tekmi svetovnega pokala pospremil trener Klemen Bergant.

Čater tokrat zadaj

Po prvi vožnji je Kranjcu sicer kazalo še bolje, saj je bil na šestem mestu, jasno pa je, da si za svoj nastop in 23. uvrstitev med deseterico na veleslalomih svetovnega pokala v vsakem primeru zasluži posebno priznanje. »Sneg je bil dokaj klasičen za Alta Badio, bilo je trdo in agresivno. Zadnji dober teden zame ni bil najlažji, tako da sem lahko zadovoljen s tekmo,« je po tekmi povedal Žan Kranjec, sicer tudi edini Slovenec med dobitniki točk – Štefan Hadalin, ki več pričakuje od današnjega slaloma v Alti Badii in jutrišnjega v Madonni di Campiglio, če le ne bo imel preveč težav s kolenom, v katero je dobil udarec ob včerajšnjem odstopu. Zmage se je sicer veselil Francoz Alexis Pinturault.

Že v soboto je bil v Val Gardeni na sporedu smuk, na katerem so bile po senzacionalni zmagi na prvi preizkušnji sezone vse oči uprte v Martina Čatra. A tokrat presenečenj ni bilo. Manj kot 24 ur po zmagi na superveleslalomu se je uspeha tudi v najhitrejši disciplini veselil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde in Čatru, ki je tokrat za 25. mesto dobil šest točk svetovnega pokala, tudi slekel majico vodilnega v skupnem seštevku. »Rezultat ni v redu, nisem zadovoljen. Poskušal sem razviti hitrost in se boriti do cilja, a ni šlo, izgubljal sem skozi celo progo. Val Gardena je bolj med položnimi progami in očitno še nismo naštudirali, kako tu smučati,« je bil skrušen Martin Čater, od katerega je bil bolj zadovoljen Boštjan Kline, ki je s 17. mestom za deset mest izboljšal svojo pred tem najboljšo uvrstitev na smukih v Val Gardeni. »Uspela mi je vrhunska vožnja, dobro sem se počutil, stvari gredo v pravo smer,« je povedal med drugim. Brez točk je medtem na 52. mestu ostal tretji Slovenec Klemen Kosi, ki ga s kolegi v hitrih disciplinah naslednji preizkušnji (smuk, superveleslalom) čakata 28. in 29. decembra v Bormiu.

Dober začetek Ilke Štuhec

Najboljša slovenska ženska uvrstitev konca tedna v Val d'Iseru, kjer sta bili na sporedu že tamkajšnji 85. in 86. tekma za svetovni pokal smučark, je bilo sedmo mesto Ilke Štuhec na sobotnem smuku. Malce slabša uvrstitev od petkovega četrtega mesta je bila posledica slabšega smučanja v spodnjem delu proge, saj je bila v zgornjem, drsalnem delu Štuhčeva znova izvrstna in je imela pri drugem vmesnem času kar 88 stotink prednosti pred kasnejšo zmagovalko, Italijanko Sofio Goggia, za katero je v cilju zaostala za 75 stotink sekunde. »S sedmim mestom sem zadovoljna, a hkrati tudi ne, saj sem si zadala, da srednji del, v katerem sem v petek in potem tudi v soboto izgubila največ časa, odpeljem bolje. A se ni izšlo po načrtu,« je povedala Ilka Štuhec, ki je tako vknjižila jubilejno dvajseto uvrstitev med najboljšo deseterico na smukih svetovnega pokala. Sicer je sobotni smuk potekal precej bolj gladko kot petkov, ko je bilo ogromno odstopov in padcev in jo je najhuje skupila Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je že končala sezono. »Pogoji so bili odlični, podobni kot v petek, mogoče je bilo na nekaterih delih malo nemirno. Tisti kritični zavoj, v katerem je v petek odstopilo veliko punc, so malenkost prestavili in malo zgladili,« je poudarila Ilka Štuhec. Nastopila je tudi Maruša Ferk, ki pa ni ponovila petkove uvrstitve med dobitnice točk in je pristala na 42. mestu, medtem ko je bilo na vrhu podobno kot v petek, le da sta prva in druga zamenjali mesti. Sofia Goggia je bila tokrat pred Švicarko Corinne Suter, znova tretja pa je bila Američanka Breezy Johnson.

Ilka Štuhec ne sme biti nezadovoljna niti z včerajšnjim superveleslalomom, saj je 15. mesto njena najboljša uvrstitev v tej disciplini v zadnjih dveh letih – potem ko je pred skoraj natanko toliko časa zmagala v Val Gardeni, se ji do včeraj višje od 20. mesta ni več uspelo uvrstiti. »Na splošno bi ocenila, da sem dobro začela sezono,« je poudarila tudi sama. Točke je s 34. mestom znova zgrešila Maruša Ferk, zmagala pa je aktualna olimpijska zmagovalka Čehinja Ester Ledecka, ki je za vsega tri stotinke ugnala znova drugo Corinne Sutter. Svetovni pokal za ženske se nadaljuje 28. in 29. decembra na Semmeringu z veleslalomom in slalomom.