Ograjen vrtiček na delu, kjer je zdaj letna kuhinja, smo premaknili in je postal osrednji del, prek katerega imamo lepe razglede iz vsakega bivalnega prostora. Z izjemnim občutkom za lépo na vrtu ustvarjajo ženske, ki skrbijo tudi za samooskrbo in čudovite dekorativne šopke.

Pokrita terasa in kolesarnica

V spodnjem delu hiše, kjer prebiva starejši par, smo izvedli pokrito teraso, proti zahodu vertikalno vrtljivo leseno senčilo in poleg nje umestili še malo delavnico oziroma kolesarnico. Pri menjavi ograj v sodobnejši dizajn smo v tem stilu izdelali še vhodno stopnišče za zgornje nadstropje. Za hišo pa naredili pokrit prostor za odlaganje različnega orodja, strojev in drv.

V letni kuhinji in v vrtičku družina preživi veliko časa. Prav zato je zaradi oddaljenosti zgornjega stanovanja nastala potreba po postavitvi dodatnih sanitarij na vrtu, ki precej olajšajo delo. Letna kuhinja z omaricami in jedilnico je dobila kamin in lesen sod, v katerem je shramba za pijačo. Sod (darilo za rojstni dan) služi tudi kot točilni pult, postavljen priročno blizu hladilnika. Lesena kotna garnitura odlično komunicira z vrtom in mojstrom, ki pripravlja dobrote za domače ali goste.

Senčila, ki so tudi zaščita pred dežjem

Senčila, ki zakrijejo dopoldansko sonce, poleg zakritja pred pogledi služijo tudi zaščiti pred dežjem. Ko pa nastane malo hladnejše vreme, se prostor enostavno zapre in z ognjem v kaminu pogreje. Tako lahko podaljšamo sezono in večji del dneva preživimo zunaj.

Z izvajanjem gradbenih del in zasaditve sta se nam pri projektu priključila tudi sinov tast in tašča. S tem se je medgeneracijska simbioza razširila in dobila nove rešitve.

Tekst: Jože Ko, fotografije: Mizarstvo Kos