Letna kuhinja – ustvarjalnica za vse letne čase

Kuhinjo na terasi se uporablja za pripravo dnevnih obrokov, kuhanje marmelad in vlaganje ozimnice. Zato smo v lesene smrekove omarice vgradili priročne predale, za razrez kruha ali sadja pa dodali bukovo letvasto ploščo. Steklo na stenski obrobi ter odprtini omogoča enostavnejše čiščenje in ščiti pred dežnimi nalivi. V stilu kuhinjskih omaric smo oblikovali pokrit prostor za shrambo drv za notranji kamin. Prostorna drvarnica, poravnana s sosedovo ograjo, je hkrati tudi zasebna stena, ki odpira pogled proti zelenemu delu in jutranjemu soncu.

Tehnične elemente okrasili z uporabnejšimi

Govorimo o zunanjih omaricah, jaških ali smetnjakih pred hišo, ki bi jih zaradi kazečega dejavnika najraje kar izbrisali. Rešitev smo našli v prekritju, zakritju ali skritju. Lep pogled proti zelenjavnemu vrtu smo ohranili z unikatno leseno klopjo, ki je prekrila betonska pokrova kanalizacije in meteorne vode. Na strani pred vhodom smo umetelno zakrili koše za ločeno zbiranje odpadkov ter jih zaradi pregrevanja pokrili z zeleno streho. Ob zunanji enoti toplotne črpalke je nastala vrtna uta, ki je prevzela vlogo kolesarnice in shrambe za orodje. Kroženje zraka poteka skozi razredčene letve desnega krila, kar kljub skritju zagotavlja nemoteno delovanje naprave.

Načrtovane drobnarije lahko postanejo pravi okras

Vsem vrtnim finesam so skupni letvasti elementi, rezani pod kotom, ki skrbijo za prezračenost objektov ter odtekanje vode. Toplina lesa, enoten oblikovni stil in barva starega kozolca pa dopolnjujejo arhitekturo in zunanjost hiše. Podobno kot okrasni nakit dopolnjuje lepoto tistega, ki ga nosi.

Jože Kos in Špela Pavlič Kos, fotografije: Mizarstvo Kos