Demokrat Biden se je potem, ko je Trump zbolel za covidom-19 in ni pristal na odločitev nestrankarske komisije za predsedniška soočenja, nemudoma dogovoril z ameriško televizijo ABC za javno tribuno, ki bo v Philadelphii.

Trump je ugotovil, da je z odpovedjo virtualnega soočenja naredil napako, ker se mu zaostanek v anketah povečuje in se je dogovoril za svojo javno tribuno, ki jo bo vodila ameriška televizija NBC v Miamiju.

Preden je televizija NBC privolila v sodelovanje s Trumpom, je ta moral privoliti v neodvisni test za okužbo z novim koronavirus, ker na žalost trditvam njegovih uradnih zdravnikov, da je zdrav in več ni kužen, zaupajo le še predsednikovi podporniki.

Test je izvedel ameriški nacionalni inštitut za zdravje, ki ga vodi priznani imunolog Anthony Fauci. Trump Faucija pogosto kritizira, njegova kampanja pa ga je vseeno brez dovoljenja uporabila v predsednikovih političnih oglasih, kar je znanstvenika ogorčilo.

Inštitut je sporočil, da lahko z visoko mero zaupanja potrdijo, da Trump več ni kužen. Kljub temu bo Trumpova javna tribuna na svežem zraku. Udeleženci bodo morali nositi maske, dogodek pa bo povezovala Savannah Guthrie, ki bo sedela štiri metre stran od predsednika.

Obe javni tribuni, kjer bodo kandidatoma vprašanja zastavljali domnevno še neopredeljeni volivci, bosta ob istem času zvečer ob 20. uri po krajevnem času oziroma v petek zjutraj ob dveh po srednjeevropskem.

Trumpova javna tribuna je predvidena za eno uro, Bidnova, ki jo bo vodil George Stephanopoulos, za uro in pol. Prvo soočenje v Clevelandu si je ogledalo približno 73 milijonov ljudi.

Vsak kandidat je že imel svojo podobno javno tribuno. Bidnovo si je na televiziji NBC prejšnji teden ogledalo 6,7 milijona ljudi, Trumpovo 15. septembra na televiziji ABC 3,8 milijona gledalcev.