Biden predlaga, da se v štirih letih predsedniškega mandata poraba zveznih agencij za nakupe v ZDA izdelanih dobrin poveča za 400 milijard dolarjev, 300 milijard več pa naj bi šlo za tehnološke raziskave. Ob tem Biden predlaga utrditev obstoječe zakonodaje glede javnih nakupov domačih izdelkov, utrditev pogajalske moči sindikatov delavcev ter odpravo davčnih olajšav za korporacije, ki selijo delovna mesta v tujino.

Bidnov predlog zveni kot nekaj, kar bi lahko zraslo na Trumpovem zelniku in odmeva pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 3. novembra. »To je zelo pameten predlog, s katerim je demokratski kandidat dosegel pomembno zmago. Trumpova kampanja je bila s tem ujeta na levi nogi,« je izjavil nekdanji Trumpov politični strateg Steve Bannon.

»To bo največja mobilizacija javnih naložb v nabave, infrastrukturo, raziskave ter razvoj po drugi svetovni vojni,« je zagotovil svetovalec Bidnove predsedniške kampanje Jake Sullivan.

Biden bo predlog predstavil danes v Dunmoru v Pensilvaniji. To bo tudi uradni začetek spremembe osredotočanja njegove kampanje na ekonomijo, ki je še edino področje, na katerem je Trump tesno z Bidnom v anketah oziroma tudi vodi pred demokratom.