Madžarska je v okviru ukrepov proti pandemiji novega koronavirusa svoje meje zaprla 17. marca. Tujcem je bil vstop v državo doslej dovoljen samo v izjemnih primerih.

V Los Angelesu testi za okužbo z novim koronavirusom za vse

Več kot mesec dni potem, ko je predsednik ZDA Donald Trump zatrdil, da lahko vsak, ki si to želi, v ZDA opravi test za okužbo z novim koronavirus, je Los Angeles postal prvo mesto v ZDA, ki to dejansko zagotavlja. Tamkajšnji župan Eric Garcetti je sporočil, da se lahko brezplačno testira vsak, ki to želi.

Trump vztraja pri odpiranju ameriške ekonomije

Trump je v četrtek, ko je število okuženih z novim koronavirusom v ZDA preseglo 1,07 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 63.000, vztrajal, da si bo ameriška ekonomija v nekaj mesecih zelo opomogla, v letu 2021 pa kar spektakularno. Trump je četrtek posvetil domovom za starejše.

ZDA po besedah ameriškega predsednika ne bodo nikoli mogle razglasiti popolne zmage nad novim koronavirusom, ker je umrlo preveč ljudi, bodo pa razglasile zmago, ko se bo odprla ameriška ekonomija. Zatrdil je, da je stopnja smrtnosti v ZDA manjša kot v številnih drugih državah in dodal, da nikomur na svetu ni tako hudo, kot je njemu za vsako nepotrebno smrt.

"Nihče o tem ne razmišlja bolj kot jaz. Nihče ne porabi več časa, pozno v noč, za razmišljanje o tem, kaj se je zgodilo tej državi v tako kratkem času," je dejal Trump in zavrnil kritike, da ni ukrepal dovolj hitro in učinkovito.

Ameriško farmacevtsko podjetje napovedalo donacijo remdesivirja za zdravljenje bolnikov s covidom-19

Ameriško farmacevtsko podjetje Gilead Sciences, ki je zaslužilo milijarde dolarjev s svojimi zdravili za virus hiv in hepatitis C, je ob objavi poslovnih rezultatov v prvem četrtletju letošnjega leta napovedalo donacijo poskusnega zdravila remdesivir za zdravljenje 140.000 bolnikov s covidom-19.

Gilead je v prvem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z enakim četrtletjem lani povečal prihodke s 5,28 na 5,55 milijarde dolarjev, dobiček pa je nazadoval z 1,98 na 1,55 milijarde dolarjev, deloma tudi zaradi povečanih stroškov povezanih s poskusi in proizvodnjo remdesivirja.

Delnice Gileada so se kljub temu v podaljšanem borznem trgovanju po objavi rezultatov pocenile za 2,62 odstotka na 81,80 dolarja.

Ameriški nacionalni inštitut za zdravje je v četrtek potrdil, da so pacienti, ki so dobivali remdesivir, za okrevanje potrebovali 31 odstotkov manj časa kot tisti, ki so dobivali placebo. Namesto v 15 dneh so za covidom-19 okrevali v 11 dneh. Študija je zajela 1063 pacientov.

Na Kitajskem odprli Prepovedano mesto in Veliki zid

Na Kitajskem so danes več kot tri mesece po zaprtju v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa za obiskovalce odprli Prepovedano mesto v Pekingu in Veliki kitajski zid. Odprli so tudi parke in muzeje. Vstopnice je mogoče kupiti zgolj po spletu, zelo so omejili tudi število obiskovalcev.

Češka rahlja ukrepe

Češka vlada se je odločila pospešiti omilitev ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi pandemije novega koronavirusa. Od 11. maja dalje bodo tako med drugim odprte kulturne ustanove v državi, ob pogoju, da bo vstop istočasno dovoljen samo do sto ljudem.

V Avstriji ob rahljanju ukrepov pozivajo k odgovornemu obnašanju posameznikov

V Avstriji so danes začele veljati nekatere omilitve ukrepov, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa. V veljavi še naprej ostajajo priporočena medsebojna razdalja in higienski predpisi. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ocenil, da je maj odločilni mesec, prebivalce pa pozval k odgovornemu obnašanju.