Del protestnikov je skušal vdreti v kongres v prestolnici Lansing, a so jih ustavili državni policisti. Ostali so mahali z ameriškimi zastavami, nosili kape in transparente v podporo predsedniku ZDA Donaldu Trumpu ter orožje in zahtevali "svobodo". Nosili so marsikaj, le zaščitnih mask ne. V Michiganu so do četrtka zvečer našteli 41.400 okuženih z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 3800 ljudi.

Kongres Michigana je v četrtek glasoval o podaljšanju guvernerkine razglasitev izrednih razmer za dodatnih 28 dni in to zavrnil, obenem pa napovedal vložitev tožbe, s katero guvernerki odvzeli pooblastila za upravljanje države v krizi. Whitmerjeva, ki jo je Trump pred tedni označil za "tisto žensko", je republikance obtožila, da se obnašajo kot, da gre za politični problem in ne za krizo javnega zdravja.

V Michiganu so podobno protestirali že sredi aprila, ko jih je Trump javno podprl na tviterju in zahteval osvoboditev Michigana, čeprav so guvernerkini ukrepi v celoti v skladu s smernicami Trumpove vlade proti novemu koronavirusu. Guvernerka je ukaz državljanom, da ostanejo doma razen za nujne izhode, podaljšala do 15. maja, republikanci pa so z glasovanjem odvzeli pravno podlago za ta ukaz in zgodba se bo nadaljevala na sodišču, saj je Whitmerova vložila veto.

Predsednik spodnjega doma michiganskega kongresa Lee Chatfield je dejal, da je smrtni davek novega koronavirusa sicer grozen, vendar so guvernerkini ukrepi po nepotrebnem prizadeli tudi druga življenja.

"Verjamemo, da lahko postaviš javno zdravje kot prioriteto, ampak moraš biti obenem razumen v svojem pristopu do covida-19," je dejal Chatfield.