»Če torej telo izpostavimo ultravijolični oziroma zelo močni svetlobi. In če potem to svetlobo spravite v telo, skozi kožo ali na kakšen drugačen način ... Tudi to boste preizkusili, kajne? Sliši se zanimivo,« je bilo slišati ameriškega predsednika na novinarski konferenci v Washingtonu. »In obetavno je tudi razkužilo, ki ubije virus v minuti. V minuti. Ali obstaja kakšna možnost, na primer z vbrizganjem razkužila v telo, da bi šlo za neke vrste čiščenje? Seveda bi moralo to narediti zdravstveno osebje, ampak to bi bilo res zanimivo preizkusiti,« ni odnehal Donald Trump.

Predsedniku v zagovor izpostavljamo, da je v svojih nastopih pred tem večkrat poudaril, da sicer ni zdravnik, da se pa pri odločanju ravna po zdravem razumu. In čisto po zdravi kmečki pameti ima seveda prav. V kolikor se odločimo ne glede na opozorila na embalaži tako ali drugače vnašati čistilna sredstva v telo, koronavirus resnično ne bo naša primarna skrb. Ob vseh izrečenih absurdih je menda otrpnila celo Trumpova zdravstvena ekipa. Jasno je sicer bilo, da bo postopno obujanje ameriškega gospodarstva spremljala zelo stroga politika razkuževanja in higienskih pravil, bržkone pa nihče ni bil pripravljen na četrtkovo novinarsko konferenco.

Ni razumel napotkov lastne ekipe

Ameriškemu predsedniku, ki je tudi strokovnjak za podnebne spremembe, je uspelo v manj kot minuti in z enim zamahom povzročiti hud glavobol tako pri zdravstveni stroki kot pri proizvajalcih čistil, ki so hiteli odsvetovati uživanje smrtno nevarnih izdelkov. Z opozorili državljanom pred nespametnim početjem so se priključile tudi ameriške televizije in številni mediji. Dan zatem je Trump vzel besede nazaj, a je Bela hiša v klasični maniri vrnila udarec in očitala medijem, da izkoristijo prav vsako priložnost za poročanje v negativni luči. Da preprosto ne zamudijo priložnosti izpostaviti napak in nepravilnosti. Kako ertevejovsko. Da preprosto niso razumeli predsednikovega sarkazma in da so bile njegove besede vzete iz konteksta. A videti je, da ne šale ne navodil na embalaži niso razumeli niti številni Američani.

Ameriški mediji so namreč poročali, da je newyorški center za zastrupitve od četrtkovega večera do petkovega popoldneva obravnaval 30 novih primerov, kar naj bi bilo več kot dvakrat toliko kot v primerjavi z istim obdobjem lani. Osumljenci so bili čistilno sredstvo Lysol, belilo in drugi dezinfekcijski artikli, o pretirani rabi domačih solarijev medtem še nič, o porastu klicev v povezavi z zastrupitvami pa so poročali tudi drugod po državi. V Illinoisu so se recimo ukvarjali s primeri, ko so si ljudje z detergentom čistili sinuse in celo grgrali mešanico ustne vodice in belila. »Prosim upoštevajte in poslušajte znanstvenike in zdravstvene strokovnjake. Najbolj pomembna je preventiva, torej da poskušamo preprečiti okužbo. Ostanite doma, če pa že morate po opravkih, uporabite masko, umivajte roke, držite razdaljo in se ne poslužujte domačih zdravilnih rešitev« je dogajanje komentirala predstojnica tamkajšnjega zavoda za javno zdravje Ngozi Ezike. Bila je ena izmed mnogih, ki so to ponavljali, kot bi to nemara počeli prvič.

Toda, kako je sploh prišlo do takšne nevarne zmešnjave? Povod je bila predstavitev vladne študije v Washingtonu, ki je govorila o tem, da novi koronavirus, ki ga najdemo v kapljicah sline v zraku ali na površinah, hitreje oslabi, ko je izpostavljen povišanim temperaturam, višji vlažnosti in neposredni sončni svetlobi. V povezavi z ugotovitvami je sledilo nekaj praktičnih napotkov, kako z dvigom temperature in vlažnosti v zaprtih prostorih znižati verjetnost okužbe. Poleg tega so Američanom svetovali, naj zaradi tega aktivnosti, ki jih lahko, prestavijo na prosto. In razkrili, da belilo virus v slini uniči v petih minutah, alkohol izopropanol, ki se sicer uporablja za čiščenje steklenih, kovinskih in drugih površin, pa v zgolj 30 sekundah. Brez dodatnega vtiranja.

Porast nenamernih zastrupitev

Govora je bilo seveda o virusu v kapljicah sline na površinah, Trump pa je informacije v svojih vprašanjih povezal tako, da je razmišljal o neposredni aplikaciji v človeško telo. A tudi ko je ameriški predsednik naslednji dan požrl svoje besede in se izgovarjal na sarkazem, se ni mogel upreti nasvetom novinarjem: »Ampak dezinfekcijska sredstva res ubijajo virus in bi ga ubile na rokah.« Vendar bodimo pozitivni. Res je, gospod predsednik ima povsem prav, Center za preprečevanje in nadzor bolezni pa je kljub očitni rabi zdrave pameti izdal obvestilo o rabi čistilnih sredstev, v katerem zasledimo, da je belilo, primerno razredčeno in nepretečeno, res precej dobro v boju proti razmnoževanju virusov. Dobro za dezinfekcijo kuhinjskih pultov, odstranjevanje plesni v kopalnici, čiščenje straniščne školjke in celo pri odstranjevanju rje. V skladu z navodili na embalaži, pač.

V ZDA sicer v centrih za zastrupitve od januarja beležijo povečano število klicev v povezavi s čistilnimi in dezinfekcijskimi sredstvi, poleg nedavnih primerov pa so v zadnjih mesecih zaznali porast nenamernih zastrupitev. Med razlogi, ki so privedli do tega, sta recimo čiščenje hrane z belilom in pitje razkuževalcev rok. Da je Trump po nedavnem fiasku vendarle prisluhnil svetovalcem in omejil dnevne nastope, torej ne more biti slaba novica za ameriško javno zdravje.