Pristojne oblasti so danes poročale o eni novi smrtni žrtvi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. Skupno število žrtev se je povečalo na 247.

V državi so od prve okužbe 18. februarja potrdili 10.765 primerov okužbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južna Koreja je bila nekaj časa drugo največje žarišče novega koronavirusa, preden so ga zajezili z obsežnim testiranjem in sledenjem stikov okuženih ter ukrepi družbenega distanciranja.

Na Japonskem se obeta podaljšanje izrednih razmer zaradi koronavirusa

Japonski premier Shinzo Abe je danes nakazal, da se v državi obeta podaljšanje izrednih razmer zaradi novega koronavirusa. Uvedli so jih 7. aprila, iztekle pa naj bi se 6. maja, a kot danes poročajo tudi japonski mediji, najverjetneje ne bo tako. Omenja se možnost podaljšanja do konca maja ali celo za dodaten mesec dni.

Regionalni guvernerji so že izrazili podporo podaljšanju izrednih razmer, številni predlagajo tudi, naj se datum začetka novega šolskega leta z običajnega aprila prenese na september.

Japonski je izbruh novega koronavirusa doslej v primerjavi z Evropo in ZDA relativno prizanesel: glede na zadnje podatke so zabeležili približno 14.000 primerov okužb, 415 ljudi je umrlo. A število primerov je začelo konec marca močno naraščati, kar je sprožilo val zaskrbljenosti pred preobremenjenostjo bolnišnic.

V Srbiji med prvomajskimi prazniki krajša policijska ura

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za prvomajske praznike napovedal nekoliko blažjo policijsko uro, kot je bila med nedavnimi velikonočnimi prazniki. Glede na njegov predlog bo trajala od danes od 18. ure do sobote do 5. ure. V soboto in nedeljo bo prepoved gibanja od 18. do 5. ure.

Vučić prav tako ni izključil možnosti ukinitve izrednih razmer prihodnji petek, poročajo tuje tiskovne agencije. V Srbiji so izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa uvedli 15. marca.

V pogovoru za srbsko radiotelevizijo je spomnil, da je eden od pogojev za to, da je delež okuženih glede na število testiranih nekaj dni zapored pod petimi odstotki. Zdaj je že drugi dan zapored okoli štiri odstotke, je dodal.

Madžarska stroge ukrepe proti covidu-19 ohranja samo v Budimpešti

Na Madžarskem bodo ukrepi proti novemu koronavirusu od prihodnjega tedna veljali samo še na območju Budimpešte in županije Pešta, ki obkroža prestolnico, je odločila madžarska vlada. Drugod bodo odpravili omejitev gibanja na javnih krajih. Šole po državi se maja še ne bodo odprle.

V drugih delih države bodo začela veljati nova pravila. Odpravili bodo omejitve delovnega časa trgovin, kavarne in restavracije pa bodo lahko na terasah znova stregle goste. Znova se bodo odprla tudi zunanja kopališča. V trgovinah in na javnem potniškem prometu bosta še naprej obvezna nošenje zaščitne maske in ohranjanje razdalje najmanj enega metra in pol, je pojasnil Orban.

Italijanska vlada odobrila uporabo aplikacije za sledenje stikov

Italijanska vlada je na nočni seji odobrila uporabo aplikacije na mobilnih telefonih za sledenje stikov okuženih z novim koronavirusom. Aplikacija, imenovana Immuni, ne bo obvezna, vendar vlada opozarja, da bo učinkovita samo, če si jo bo naložila vsaj polovica prebivalstva.

Italija je med najbolj prizadetimi državami v pandemiji novega koronavirusa. Do srede so našteli 27.682 žrtev covida-19, potrdili pa 203.591 okužb.

Velika Britanija na drugem mestu po številu mrtvih zaradi covida-19 v Evropi

Velika Britanija je objavila nove številke smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Na Otoku je doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 26.000 ljudi, s čimer se država po številu smrtnih primerov v Evropi uvršča na drugo mesto, za Italijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V britansko statistiko so namreč sedaj prvič vključili tudi smrti zaradi covida-19 v domovih za starejše in zasebnih stanovanjih v Walesu in Angliji. Še v torek je bila uradna številka smrti zaradi covida-19 v Veliki Britaniji 21.678, vendar je šlo zgolj za umrle v bolnišnicah. Po najnovejših podatkih je covid-19 na Otoku doslej zahteval 26.166 mrtvih.

V Italiji je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa zaradi covida-19 doslej umrlo 27.682 ljudi. Na tretjem mestu je Španija s 24.275 smrtnimi primeri zaradi covida-19.

V Rusiji število primerov novega koronavirusa preseglo 100.000

V Rusiji je število primerov okužbe z novim koronavirusom danes preseglo 100.000. Kot so sporočile oblasti, so v zadnjih 24 urah potrdili 7099 okužb. Po podatkih vladne informacijske strani o koronavirusu so v državi do zdaj potrdili 106.498 primerov okužbe in 1073 smrtnih žrtev covida-19.

Rusija je po številu okuženih nedavno prehitela Kitajsko in Iran in je zdaj na osmem mestu na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump bi imel predvolilna zborovanja

Trump je napovedal, da bo imel kmalu spet velika predvolilna zborovanja, kjer bodo lahko ljudje sedeli drug ob drugem. Upa, da bo lahko kmalu obiskal tudi Ohio. Arizona je sicer podaljšala ukaz prebivalstvu, naj ostane doma do 15. maja.

Razmere po ZDA se glede naraščanja okužb in števila mrtvih še ne izboljšujejo, vendar pa se po posameznih državah že odpravljajo ukrepi družbenega distanciranja. V Wyomingu bodo tako v petek odprli vrtce, telovadnice, frizerske salone in druge posle.

Zvezna država New York, kjer je bilo do sinoči skoraj 300.000 okuženih in 23.477 mrtvih, že pošilja višek medicinskih ventilatorjev drugim državam, zapirajo se zasilne poljske bolnišnice, vojaška ladja bolnišnica Comfort pa ni več potrebna in bo kmalu odplula nazaj domov v Norfolk ali kam drugam.

V mestu New York, kjer je bilo do sinoči 165.000 okuženih in 18.000 mrtvih, je medtem ogorčenje sprožila novica o policijskem posredovanju v Brooklynu, kjer so se nalagala trupla umrlih pred pogrebnim zavodom v prikolice tovornjakov za selitev U-Haul. Našli so 60 trupel, ki so že razpadala in opozarjala sosede nase s smradom.