FDA je remdesivir odobrila v izrednem hitrem postopku, ki velja za poskusna zdravila v času kriz javnega zdravja. Običajno FDA potrebuje temeljite dokaze, da je zdravilo učinkovito in varno, do katerih pride z dolgotrajnimi in nadzorovanimi raziskavami.

Novico o odobritvi zdravila je sporočil predsednik ZDA Donald Trump v navzočnosti glavnega izvršnega direktorja Gileada Daniela O'Dayja in komisarja FDA Stephena Hahna. Ta je remdesivir označil za pomemben klinični napredek in priznal, da je bila potrditev uporabe bliskovita.

Izdana je bila na podlagi ugotovitev študije pri 1063 pacientih s hudimi simptomi covida-19. Del jih je dobil remdesivir, del pa placebo. Bolniki, ki so prejeli remdesivir, so okrevali po 11, drugi pa po 15 dneh. FDA je odobril uporabo le pri bolnikih s hudimi simptomi, pri tistih z blažjimi simptomi pa niti ni bil preizkušen.

Podjetje Gilead obljublja, da bo podaril vse svoje sedanje zaloge remdesivirja, obenem pa povečuje proizvodnjo. Distribucijo bo usklajevala zvezna vlada ZDA.

V Rusiji rekordno število okužb, za covidom-19 zbolel tudi minister Jakušev

V Rusiji so danes zabeležili skoraj 10.000 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupaj je okuženih več kot 124.000 ljudi. Za boleznijo covid-19 je zbolel tudi minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, ki se zdravi v eni od moskovskih bolnišnic.

Da je Jakušev zbolel za covidom-19, so v Moskvi potrdili dan po objavi, da je z novim koronavirusom okužen ruski premier Mihail Mišustin, ki je od četrtka v samoizolaciji. "Zdravil se bom v bolnišnici pod nadzorom zdravnikov," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfaks potrdil Jakušev. Za koronavirusno boleznijo 19 je sicer zbolel tudi njegov namestnik.

Španci se lahko znova rekreirajo na prostem

V Španiji so danes znova nekoliko omilili pravila karantene, namenjene zajezitvi novega koronavirusa. Po novem gredo lahko na sprehod ali rekreacijo tudi starejši od 14 let. Doslej so v Španiji potrdili več kot 216.000 okužb z novim koronavirusom in več kot 25.000 smrtnih primerov.

Na Filipinih zaradi covida-19 izpustili okoli 10.000 zapornikov

Iz preobremenjenih filipinskih zaporov so zaradi novega koronavirusa izpustili skoraj 10.000 zapornikov. Okužbe so sicer zabeležili v več zaporih.

Na prostost so izpustili tiste, ki v zaporih čakajo na sojenje, ker si ne morejo privoščiti plačila varščine. Gre za 9731 zapornikov, je danes povedal uradnik filipinskega vrhovnega sodišča Mario Victor Leonen.

Irska karanteno podaljšuje do 18. maja

Irska je karanteno, katere namen je zajeziti novi koronavirus, podaljšala do 18. maja. Nato bi lahko postopoma začeli rahljati ukrepe proti covidu-19, je v petek napovedal irski premier Leo Varadkar. Posamezne ukrepe bodo omilili že v torek.

Gutteres pozval k zaščiti starejših

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v petek dejal, da pandemija novega koronavirusa povzroča "neizmeren strah in trpljenje starejših po vsem svetu". Pozval je k ukrepom za zaščito starejših.