Svet za nacionalno varnost se bo sestal v ponedeljek ob 11. uri na Brdu pri Kranju. Med vabljenimi so tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, minister za zdravje Tomaž Gantar, predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec ter direktor uprave za informacijsko varnost Uroš Svete.

Pri prvi točki, elementih za pripravo državnega načrta za epidemijo, sta kot poročevalca predvidena minister za obrambo Matej Tonin in minister za zdravje Gantar. Pri točki glede ocene tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G pa poleg Tonina tudi zunanji minister Anže Logar, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janez Stušek in Uroš Svete.

Gre za drugo sejo sveta za nacionalno varnost v aktualnem mandatu vlade Janeza Janše. K ponovnem sklicu je sicer v luči razmer zaradi epidemije novega koronavirusa ter ukrepov pred nekaj dnevi Janšo pozvala tudi LMŠ.

Vlada je sicer ob razglasitvi etapne zmage v boju z epidemijo v zadnjih dneh sprostila precej ukrepov, ki jih je pred nekaj tedni uvedla z namenom zajezitve širjenja virusa. Med drugim od četrtka ne velja več prepoved gibanja zunaj občinskih meja. Se pa vlada sooča z očitki pri nabavi zaščitne opreme v epidemiji. Obravnave poročila o tem še ni zaključila, so pa posamezni ministri očitke zanikali.