Danes praznujemo 43. dan novega štetja, ki ga bomo lahko z vladnim dovoljenjem praznovali ob kakšnem balinarskem dvoboju, igranju badmintona, namiznega tenisa, tenisa in golfa, z obiskom pri svojem priljubljenem cvetličarju ali vulkanizerju ali pa z brisanjem prahu s polic na svojem vikendu ob morju ali v planinah. Seveda ob strogih zaščitnih ukrepih. Veselje, ki nas preveva, ko nas vladni govorci vsake toliko časa pohvalijo in nam previdno malce zrahljajo verigo, je res pravo zdravilo za rane, ki smo jih dobili v vojni z zunanjim sovražnikom. Ker se tako pogosto omenja vojno stanje, ni nič čudnega, da so nekateri občani že začeli primerjati vojne razmere iz zadnje vojne, ki se je bila v devetdesetih s povsem znanim sovragom, s to vojno, ki jo bije narod danes proti neznanemu krvniku.

Polona Vetrih skoraj ne hodi po trgovinah

Filmski režiser in priložnostni voznik taksija Vinči Vogue Anžlovar je na primer razmišljal in ugotovil, da so stvari, ki se vrtijo okrog današnje protivirusne vojne, povsem primerljive z okoliščinami, v katerih smo se znašli daljnega leta 1991 in jih je kajpak na svoji koži okusil tudi sam. »Ko sem pred 29 leti snemal film Babica gre na jug, so bili v Sloveniji vojna, nova desna vlada, nesposobni ministri… In letos, ko snemam Dedek gre na jug, je spet nova desna vlada, koronavirus, 36.000 ameriških vojakov v Evropi, da o ministrih sploh ne govorim,« je vojne razmere nekoč in danes analiziral Vinči. Še eno pikantno podrobnost je našel. Ko je snemal Babico, je imel najmanjši proračun v zgodovini slovenskega filma, letos pa ima z Dedkom najmanjši proračun od vseh tistih, ki snemajo letos. A koga dandanes zanimajo film in proračunske postavke.

V času koronanorije je pomembno, da je domača kašča polna, saj ni mogoče, da gre vsakdo, tako kot je bilo to v vojni iz devetdesetih, kar tako in kadar se mu zahoče v trgovino, še sploh če nima ustrezne EMŠO-številke. V reviji Zvezde Lady so se zato lotili nakupovalnih navad takšnih, ki jih vsi poznajo, da od njih lahko ukrademo kakšen nasvet ali poduk. Igralka Polona Vetrih je priznala, da sicer zelo malo hodi po trgovinah, ker, kot se je pohvalila, vse, kar potrebujeta, kupuje mož Mitja Rotovnik, ki se je v nakupovalnih spretnostih povsem izučil. Zdi pa se ji skrajno neprimerno in diskriminatorsko, da gredo lahko starejši občani nakupovat vse potrebno le ob predpisanih urah, saj morajo zategadelj vsi skupaj čakati v dolgih vrstah. S čakanjem nima težav oblikovalka torbic Marjeta Grošelj, ker v trgovine sploh ne hodi. Vse ji namreč na dom znosi družinska mladež, sama gre sem pa tja na kakšen sprehod. Veliko več časa posveča stvarem, kot so branje, telovadba in joga.

Alenka Bratušek si že dolgo ni barvala las

V Slovenskih novicah so se izdatno posvetili raziskovanju življenja slovenskih političark v času krize, s tem da so podrobno analizirali njihovo zunanjo in notranjo podobo ter to, kaj počnejo in objavljajo na najrazličnejših družbenih platformah. O predsednici stranke SAB Alenki Bratušek v poročilu piše, da je v izolaciji praznovala svoj 50. rojstni dan, sicer pa rada hodi v bližnje hribe in se ukvarja z delom okoli hiše. Najpomembnejša ugotovitev se glasi, da je, kot vse kaže, dosledno upoštevala vsa navodila pristojnih, kar naj bi bilo razvidno iz njene frizure, saj je jasno, da si že nekaj časa ni barvala las. Tudi za Evo Irgl, Alenkino politično nasprotnico, so ugotovili, da se dejansko drži vseh prepisanih navodil. »V časih obvezne karantene si na obraz nadene masko, zraven pa še pozira za spletna omrežja,« so objavili v končnem izvedenskem mnenju.

Evin strankarski šef in predsednik vlade Janez Janša je dobil celo svojo pesem v znamenje zahvale, ker nas dobro vodi v vojni proti virusu. Po poročanju revije Reporter je Boštjan Cerar, glasbenik, ki je pred kratkim posnel pesem z besedilom predsednika vlade Najlepša si, po novem posnel še pesem in videospot Janez, mi smo s tabo, Janez, radi te imamo! Besedje je zložil skupaj eden najbolj prepoznavnih slovenskih avtorjev Korado Buzeti, hvalnica pa se glasi: »Janez, mi smo s tabo, Janez, radi te imamo, Janez, v dobrem in zlu, Janez, s tabo smo vsi tu, Čeferinu naj bo žoga zatočišče, al' pa z Jankovićem na sodišče. Nas pa naj pusti pri miru, ker z Janezom zadovoljni smo mi.«

Z novo uspešnico se je minule dni pohvalil še en velikan slovenske glasbene subkulture Zlatko Dobrić. Le da je ta zapisana v hrvaškem jeziku. Prepoznavni Šiškar, ki ima na koseški tržnici svoj lokal, je zdaj, ko je lokalno zbirališče in pribežališče zaprto, našel čas tudi za glasbeno kreativnost. Pesem je poimenoval Luda noč, zamisel pa je, kot je povedal za revijo Zvezde Lady, dobil med plavanjem v Novigradu, kjer ima vikend. Da bi pesem postala globalna uspešnica, namerava besedilo prevesti še v slovenščino, za povrh pa posneti še videospot za različico pesmi, razmišlja le, ali naj stori to zdaj, v času izolacije, kot to počno vsi drugi, ali naj počaka, da bo prepovedi konec.

Natalija Bratkovič žaga drva

Že dolgo med slovenskim estradnim življem nismo zaznali toliko domače ustvarjalnosti kot v teh 43 dneh. Aktivni so vsi. Tudi novinarka in televizijska voditeljica Rosvita Pesek, ki so jo v reviji Nova pohvalili kot resnično dobrodelno osebnost. Poleg tega, da obnavlja plese in vadi dvakrat po pol ure na dan, kot so ji javno polaskali, rada priskoči tudi na pomoč. Nič drugače ni bilo pred kratkim, ko se je lotila pospravljanja omar in je med zamenjavo zimskih oblačil s pomladno-poletnimi opravila korenito selekcijo. Kar za dve veliki vreči oblačil, ki jih ne namerava več nositi, se je nabralo v njenih garderobnih shrambah, in ker je Peskova zaprisežena človekoljubka, bo zavržene cunjice podarila tistim, ki jih nimajo ali pa jih imajo malo.

Na spletnem mestu 24ur.com so obdelali karantenske peripetije še ene nadvse popularne TV-voditeljice Natalije Bratkovič, ki je v izolaciji dokazala, da ženske čisto zares zmorejo vse. »Kot dekle nikoli nisem imela motorne žage v rokah, zdaj pa sem se naučila žagati drva. Bila sem tudi prisotna pri podiranju drevesa in tudi to sem doživela prvič,« je dahnila v spletni veter Bratkovičeva in navrgla, da med drugim kosi travo, tako da je k svojemu osnovnemu gibanju dodala povsem nove telesne aktivnosti.