»Vrag je vzel šalo,« nam te dni redno razlagajo razni vladni govorci na tiskovnih konferencah, na katerih nas strumno in pompozno obveščajo o trenutnem koronastanju v državi. In to dobesedno. Prvi april, ki se časti kot neformalni praznik norcev, je letos minil bolj ali manj brez uspešnih prvoaprilskih nategov, ki smo jih bili vajeni na medijski in medmrežni sceni v starem zgodovinskem štetju. V novih virusnih časih, še posebej pa iz virusa samega, se pač ne sme briti norcev. Ali pač. V Slovenskem etnografskem muzeju so začeli zbirati šale na račun koronavirusa, ki jih kanijo objaviti, ko bo koronanorije konec. Trenutno so zbrali že kakšnih dvesto vicev, vsak dan pa uredniški odbor zbere pet najboljših, ki jih objavijo na muzejski spletni strani. »Več je dobrih, ampak mogoče mi je ta najboljši: Šestkrat sem jedel, trikrat sem spal, pa še vedno je danes,« je v Dnevniku na ljudski televiziji povedala direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Tanja Roženbergar.

Piran so zamenjali za Rovinj

Tudi nekatere dogodke, ki so se pripetili pretekli teden, bi mirno lahko uvrstili v kakšno prvoaprilsko kategorijo. Popevka Najlepša si, ki jo dvoglasno prepevata glasbena virtuoza Korado & Boško – domoljubni band, niti ne bi takoj, ko se je pojavila na medmrežju, postala globalna vseslovenska uspešnica, če ne bi nove ode domovini spesnil predsednik slovenske vlade Janez Janša, kajti njun največji hit doslej se je imenoval Lulat me tišči. Predsednikova pesem pa seveda ni smešna. »Kjer reke so smaragdne, rosa jutra biserna, kjer lipe so cvetoče, obzorje brez meja. Ta domovina moja, to je vrt sveta. V glas zvonov rojena, dana od Boga. Ta domovina moja, ta domovina moja, tukaj sem doma,« se glasi refren, tri ostale kitice pa so posvečene vsem kotičkom Slovenije oziroma temu, kaj čuti do posameznih delov Slovenije, kot so spev in napev predstavili na portalu Nova24TV. Je pa imela pesem, ki ga je svoji očetnjavi na težki preizkušnji poklonil predsednik vlade, eno katastrofalno napako, ki je kaj hitro postala viralna uspešnica, saj se je v kolažu pravljično lepih fotografij Slovenije v videospotu namesto idilične vedute Pirana znašel Rovinj. Režiserka je, kot kaže, v ekstatičnem domoljubnem krču ali pa zaradi nepoznavanja lepot svoje domovine, zamenjala slovenski biser za hrvaški dragulj. Pri naši največji politični stranki so se na družbenem medmrežju opravičili, da je fotografijo avtorica spota kupila na nekem portalu, ker je pod njo pisalo, da gre za Piran.

Pesem pa ni ostala opažena in slišana samo v domačih logih, znotraj meja domovine. V hrvaškem Večernjem listu so seveda takoj po ogledu nove slovenske domoljubne uspešnice zapazili Rovinj, popevka pa jih je tudi močno spominjala na hrvaški megahit Moja domovina in uspešnico Marka Perkovića - Thompsona Lijepa si. Nemudoma so poklicali avtorja glasbe Boštjana Cerarja, ki je vse priznal. Da je besedilo napisal Janez Janša že pred petimi leti, da je zdaj začutil, da se pesem uglasbi, in da je hotel, da bi imela pesem rockovski značaj v slogu Thompsona, ker mu je njegova glasba zelo všeč.

Andrej Šter je »domoljubnega« Slovenca poslal »u kurac«

Če se ne bi zgodilo čisto zares, bi lahko bila tudi sledeča prigoda v slogu prvoaprilskih potegavščin. Domoljubje je začelo razjedati tudi Slovence, razkropljene in razpršene po svetu, predvsem tiste, ki v slogu hedonističnih raziskovalcev flore in favne obiskujejo najbolj obljudene pa tudi najbolj zakotne kotičke sveta. In ko ne morejo domov, v varno zavetje nedrij svoje domovine, pokličejo Andreja Štera, vodjo konzularnega sektorja ministrstva za zunanje zadeve, da jim pomaga urediti subvencioniran ali celo brezplačen prevoz v matično domovino.

Na portalu Žurnal24 so povzeli intervju z reševalcem počitniških potepuhov, ki so ga sicer objavili na spletni strani Metina lista in v katerem je enega izmed izredno težavnih prosilcev za nasvet, kako priti domov z Mavricija, mirno poslal »u kurac«. Po Šterovem pripovedovanju mu je gospod začel razlagati, da je davkoplačevalec in da pozna doma pomembne ljudi, nakar mu je razložil, da jih tudi sam, ker pa ni in ni nehal najedati, mu je rekel, naj gre po list papirja in svinčnik, da si bo nasvet lahko zapisal. »Imate papir in svinčnik v rokah? Moj nasvet je: Pejd v kurac! Reakcija je bila izjemna, kar sapo mu je vzelo. Vprašal je: Kaj? Pa sem mu odgovoril, če katere od teh treh besed ni razumel, in odložil telefon,« je zanimivo anekdoto reševanja petičnega nadlegovalca opisal Andrej Šter.

Danica Lovenjak ima puloverje v kuhinjski pečici

Če je še pred enim tednom cela Slovenija, predvsem pa njeni obče najbolj znani državljani, opozarjala in delila napotke #ostanidoma, je danes moderno šivati obrazne maske in kuhati, po priporočilih vlade pa tudi vrtnariti, saj bo vsak pridelovalec tudi z zdravimi domačimi pridelki z vrtov prispeval k premagovanju trenutne krize, kot so zapisali v sredinem sporočilu za javnost. Vendar v občini stalnega ali začasnega prebivališča, seveda. Mario Galunič je eden takšnih vrtnarjev, le da ima njegov hobi eno, a bistveno pomanjkljivo napako. Mario namreč ne prideluje zelenjavnih dobrin, temveč se ukvarja zgolj z rožami, ki niso primerne za prehranjevanje. »Gojim namreč trajnice in po nasvete hodim k strokovnjakinji. Odprl se mi je nov svet, ki ga prej nisem poznal: na vrtu imam okoli 30 vrst različnih trajnic, ki jih je treba pravilno kombinirati, vzgajati in obrezovati. Dela je res, kolikor hočeš,« je za Svet 24 povedal Mario, njegov vrt za in pred hišo na Dolenjskem pa je tudi zaradi karantene že pripravljen na novo sezono.

Goran Dragić je še hujši primerek. Ne šiva, ne kuha in ne vrtnari. Zato pa barva. »Zjutraj imam trening, pa tudi delam okoli hiše, barval sem jo notri in zunaj,« je povedal Jonasu Žnidaršiču v oddaji Kaj dogaja? z Jonasom doma. Ima pa tudi on pred hišo v Miamiju vrt, le da na njem meče na koš.

V reviji Zvezde Lady pa so obravnavali tudi tiste, ki kuhajo. A tokrat ni bilo govora o hvalisanju z najbolj umetelnimi kulinaričnimi nasveti ali recepti, temveč o najbolj zabavnih pripetljajih v kuhinji, po domače povedano, kako in na kak način so najbolj sfižili svoje mojstrovine. Igralka Aleksandra Balmazović je na primer povedala, da je v študentskih letih vsa navdušena pekla zdrave piškote brez moke in jajc, ki so bili, kot je priznala, sicer okusni, a tako trdi, da si je eden izmed njenih preizkuševalcev odlomil del zoba. Absolutna zmagovalka domačih kuhinjskih anekdot pa je vsesplošno medijsko nadarjena Danica Lovenjak, ki je razložila, da sploh ne kuha, ker nima časa, tiste proste trenutke raje posveča modi in skrivanju svojih oblačilc pred molji. »Moda je prodrla tudi v kuhinjo in pečica je prevzela vlogo omare za puloverje iz kašmirja, da jih molji ne dobijo,« je povedala Danica in dodala, da je pred kratkim prijateljica v njeni pečici želela speči pito in bila šokirana, ko je v njej zagledala oblačila, s tem da je padla v stanje šoka še sama, ker je mislila, da je res že prižgala pečico. In od takrat ne spusti nikogar več v kuhinjo.