Podjetje, ki je svojo prvo toplotno črpalko razvilo že daljnega leta 1976, je v lanskem letu doseglo kar 27-odstotno rast v primerjavi z letom 2018. »13,3 milijona evrov vreden promet je rekord v vsej 30-letni zgodovini podjetja,« pravi direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek, ki vzroke za to vidi v dobrem investicijskem ozračju in novih rešitvah, ki so dvignile zaupanje partnerjev in investitorjev.

Certifikat znak kakovosti v graditeljstvu

Kronoterm je za svoje visokokakovostne in okolju prijazne toplotne črpalke prejel priznanje znak kakovosti v graditeljstvu. Gre za certifikat, ki investitorjem, kupcem, naročnikom in drugim zagotavlja visoko kakovost v stroki graditeljstva, prejmejo pa ga tista podjetja, ki uporabnikom ponujajo izdelke, ki dosegajo visoke, strokovno pripravljene in mednarodno primerljive kriterije za kakovost. Bogdan Kronovšek v certifikatu prepoznava velik pomen, saj, kot pravi, daje kupcem še dodatno neodvisnost in strokovno potrditev, da je njihova investicija v Kronotermove rešitve resnično varna, trajna, kakovostna ter v koraku z zadnjimi tehnološkimi dosežki. »Hkrati pa predstavlja veliko potrditev za trud, ki smo ga v projekt vložili prav vsi kronotermovci, naši partnerji, ki toplotne črpalke vgrajujejo, in seveda tudi naši dolgoletni uporabniki. S svojimi izkušnjami in predlogi so nam pomagali narediti ogrevanje še bolj uporabno, udobno ter okolju, pogledu in ušesom prijazno,« dodaja.

Večkratna savinjsko-zasavska gazela, ki zaposluje 75 sodelavcev različnih profilov, je s svojimi rešitvami prisotna na več kot 15 trgih. »Najpomembnejši je seveda domači, ki predstavlja dobro polovico našega prometa,« poudarja Kronovšek. Dodaja, da so uspešni tudi v Avstriji, Švici in Italiji, kjer se kupci najbolj zavedajo pomembnosti kakovostnih naprav ter dizajna, ki se zlije z arhitekturo in okolico. Poleg tega, da domači trg predstavlja večino prometa, pa se Kronoterm na slovenske partnerje zanaša tudi pri dobaviteljih. Vse, kar je mogoče dobiti v Sloveniji na področju komponent, polizdelkov in storitev, ki jih potrebuje za svoje nemoteno delovanje, podjetje naroča doma. Glede na to, da Slovenija trenutno z nepovratnimi sredstvi podpira investicije v okolju prijazno ogrevanje, v Kronotermu domače poslovno okolje ocenjujejo kot spodbudno. Edino skrb jim predstavlja novi državni energetski načrt, ki postavlja fosilna goriva, kot je zemeljski plin, v ospredje in kot prioritetna.

Digitalizacija vseh procesov v podjetju

V Kronotermu bodo po uspešnem lansiranju nove linije toplotnih črpalk Adapt razvojni koncept in tehnologijo prenesli še na geotermalne toplotne črpalke ter na rešitve, namenjene uporabi v pasivnih stavbah in stanovanjih. Naprave, s katerimi navdušujejo, so priklopljene v oblak, kar omogoča enostavno upravljanje in servisno diagnostiko na daljavo. »To, kar počnemo v Kronotermu, je tako imenovana visoka tehnologija na področju ogrevanja in hlajenja ter priprave tople sanitarne vode,« razloži Kronovšek, ki pove, da je visoka tehnologija za njih bistvena. V Kronotermu so bili prvi v Evropi, ki so v toplotne črpalke že leta 2013 vgradili internet stvari, jih serijsko povezali v oblak in kupcem omogočali oddaljeno spremljanje njihovega udobja ter oddaljeno pomoč. »Veliko vlagamo v digitalizacijo vseh procesov v podjetju, saj verjamemo, da lahko s tem povečamo našo odzivnost, postanemo hitrejši in produktivnejši,« je še dodal Kronovšek. Poleg tega se v podjetju ukvarjajo tudi s posebnim projektom razvoja kompaktne toplotne črpalke manjših moči za postavitev na podstrešje, ki je namenjena zamenjavi plinskega ogrevanja na Nizozemskem. »Razvoj sofinancira nizozemski stanovanjski sklad, saj so se na ravni celotne države odločili, da bodo opustili oziroma prepovedali ogrevanje na zemeljski plin,« sklene direktor.