Potem ko se je sistem za trgovce lani preimenoval v GoCrypto, se hitro razvija v globalno plačilno shemo, v kateri povezujejo imetnike kriptovalut in kriptodenarnice s ponudniki različnih blagajniških in plačilnih sistemov ter trgovci, ki bi potrošnikom radi ponudili širši spekter plačilnih možnosti. Trenutno je sistem prisoten na več kot 1200 lokacijah, na voljo pa je v 13 državah.

Globalna širitev sistema GoCrypto

»Z GoCryptom želimo rešiti težave trgovcev in potrošnikov – predvsem v smislu hitrih in brezstičnih transakcij, pri katerih potrošnik lahko izbira tudi valuto,« razloži ustanovitelj in direktor Eligme Dejan Roljić, ki ponazori, da je GoCrypto pravzaprav manjkajoči člen v verigi plačevanja s kriptovaluto. V kriptosvetu postaja nekaj podobnega, kot sta mreži Mastercard in Visa v kartičnem. Sistem GoCrypto sestavljajo kriptodenarnice, menjalnice, ponudniki blagajniških oziroma plačilnih rešitev, potrošniki, ki imajo svoje kriptovalute na mobilnih aplikacijah oziroma denarnicah, in trgovci s programsko opremo ali fizičnimi POS-terminali, s katerimi lahko sprejemajo kriptoplačila. Države, ki uporabljajo GoCrypto, so Slovenija, Hrvaška, Bolgarija, Romunija, Madžarska, Slovaška, Češka, Portugalska, Švica in Združeno kraljestvo, pred kratkim pa so se jim pridružile tudi Argentina, Venezuela in Kolumbija.

»Rešitve, kot je GoCrypto, lahko na trgih z visoko inflacijo predstavljajo pomembno plačilno alternativo nestabilnim lokalnim valutam. Izredno ponosni smo, da bo GoCrypto odslej na voljo tudi v Venezueli, Kolumbiji in Argentini. Na omenjene trge vstopamo v sodelovanju z lokalnim partnerjem Xpay, članom skupine za razvoj kriptovalut in tehnologije veriženja blokov Panda Group, ki si prav tako kot Eligma prizadeva za izpolnjevanje poslanstva kriptovalut – za hitre in učinkovite transakcije po vsem svetu,« pravi Roljić.

Po nakupih s kriptovaluto

Če so bile kriptovalute za večino slovenskih trgovcev in potrošnikov še pred nekaj leti neznanka, danes ni več tako. V Sloveniji nalepko z rumenim slončkom, simbolom plačilnega sistema GoCrypto, najdemo že na 894 lokacijah. Kriptovaluto danes uporabljajo avtošole, nepremičninske agencije, kmečki turizem, hoteli, restavracije, kavarne in trgovine. Med vidnejšimi trgovci sistem podpira 14 Tuševih supermarketov (kjer je možno plačati na hitrih blagajnah), pa tudi 37 lokacij Žita, Big Bang, Sportina in Burger King v BTC Cityju, ki je prva fizična lokacija te podružnice na svetu, ki ponuja plačevanje s kriptovaluto. GoCrypto podpira tudi številne module za spletne trgovine, kar je zdaj močno aktualno, saj je spletno nakupovanje trenutno eden najvarnejših načinov nakupovanja.

Shema GoCrypto kot standard na področju kriptoplačil

Glavna filozofija sheme GoCrypto je v povezovanju in partnerstvih. V lanskem letu je podjetje Eligma, ki zaposluje 25 visoko usposobljenih strokovnjakov na različnih področjih, prejelo štirimilijonsko investicijo bitcoin.com, ene najbolj znanih kriptovalutnih družb na svetu, ter švicarske investicijske družbe Pangea Blockchain Fund. Roljić poudarja, da že od vsega začetka sodelujejo tudi z družbo BTC, d. d., ki je bila eden izmed prvih vlagateljev v Eligmo. Skupaj so postavili prvo bitcoin mesto na svetu. Eligma veliko sodeluje s širokim spektrom podjetij v Sloveniji. Na področju ponudbe blagajniških sistemov so to recimo eBlagajna, Microgramm, POS Elektronček, MAOP in RCL.

Roljić v okviru najpomembnejših kratkoročnih ciljev omeni povečanje števila lokacij in transakcij v državah, kjer je GoCrypto prisoten, ter odpiranje novih trgov. »Pri tem nameravamo pokriti čim več držav z integracijo v obstoječe POS-sisteme, kot so Ingenico, Global Payments, SixPayments in drugi, saj nam to lahko omogoči povečanje števila lokacij na nekaj sto tisoč,« napoveduje. Glede prihodnosti pa pravi, da je cilj jasen: »Da postane shema GoCrypto standard na področju kriptoplačil in da skupaj z rastjo števila transakcij povečujemo tudi svoj tržni delež vseh kriptotransakcij po svetu.«