Pristojni ugotavljajo, da se okužba po državi širi zaradi nespoštovanja navodil, je na popoldanski novinarski konferenci opozoril minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder. Državljane je ponovno pozval k doslednemu upoštevanju navodil pristojnih služb. Prav tako je pozval vse, da so strpni do tistih, ki so v lokalnem okolju prepoznani kot bolni oz. okuženi z novim koronavirusom. V zadnjih dneh so namreč zaznali tudi šikaniranje, nasilje in kazanje sovraštva do oseb, pri katerih je bila potrjena okužba in se je v lokalnem okolju to razvedelo. »Vsak od nas lahko jutri zboli,« je poudaril minister.

Vstop v Slovenijo je na italijanski meji sedaj mogoč samo na šestih nadzornih točkah pod posebnimi pogoji, policistom pa se bodo pri nadzoru pridružili tudi zdravstveni delavci. Odredba o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni določa, da so točke sledeče: Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok. Upravljavci cest morajo zagotoviti vzpostavitev ustrezne signalizacije kontrolnih točk in zaporo vseh drugih cestnih povezav z Italijo. Vlakovni potniški promet med Italijo in Slovenijo se ne izvaja. Vstop v Slovenijo se dovoli posamezniku, ki ni slovenski državljan oziroma v Sloveniji nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o negativnem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost virusa sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19.

Če posameznik dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinj Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje). Ta odredba se ne uporablja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorni promet. Odredbo bodo izvajali zdravstveni delavci in civilna zaščita ob asistenci policije.

Z odredbo o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni sars-cov-2 (covid-19) so prekinili izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe. Še vedno bodo sicer izvajali tiste preventivne storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta. V Splošni bolnišnici Novo mesto, Zdravstvenem domu Novo mesto in Zdravstvenem domu Črnomelj so za štirinajst dni prekinili izvajanje nenujnih specialističnih pregledov in posegov. V Zdravstvenem domu Metlika pa bodo v naslednjih 14 dneh izvajali samo administrativno nujno medicinsko pomoč. Vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe morajo na poziv ministra za zdravje prerazporediti zaposlene na izvajanje nalog, povezanih z obvladovanjem širjenja novega koronavirusa.

Z odredba o prepovedi zbiranja na dogodkih v zaprtih javnih prostorih so prepovedali zbiranje ljudi na dogodkih v zaprtih javnih prostorih, kjer se zbira več kot 100 ljudi. To ne velja za zbore, ki predstavljajo način dela državnih organov.

Odredba velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja virusa sars-cov-2 oziroma bolezni covid-19.

Pričakuje se povečanje števila primerov

V naslednjih dneh po besedah direktorice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nine Pirnat pričakujejo še povečanje števila primerov, saj se okužbe pojavljajo vsepovsod okoli nas, poleg tega pa so novi najdeni primeri posledica doslednega iskanja kontaktov in sledenja kontaktov oseb, ki so bile že prej ugotovljene kot pozitivne.

Po zaprtju Osnovne šole Frana Albrehta v Kamniku, kjer so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri eni od učiteljic, naj doma ostanejo tudi sorojenci učencev, je sporočila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Število potrjenih okužb 57

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je naraslo na 57. Opravili so 2270 testov. Okužbo so po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra potrdili tudi na ginekološki kliniki UKC Ljubljana, zato so tam sprejeli ostre omejevalne ukrepe. Število okuženih po besedah ministra žal narašča. Direktorica NIJZ Nina Pirnat pa je potrdila da so eno okužbo potrdili tudi med varovanci doma starejših občanov v Metliki. Pojasnila je, da sledijo vsem prvim vnosom okužbe, da pa že beležijo tudi sekundarne, terciarne in kvartarne primere, ko so si ljudje okužbo podajali med seboj.

Stanje enega pacienta kritično

V UKC Ljubljana je zaradi okužbe trenutno hospitaliziranih 20 oseb. Od tega jih je 19 na navadnem oddelku in pričakujejo odpust vsaj dveh oseb. Smrtne žrtve ne beležijo. V enoti za intenzivno nego pa obravnavajo bolnika, pri katerem so potrdili okužbo na novi koronavirus. Njegovo stanje je kritično, a ne zaradi virusa, pač pa zaradi drugega stanja, med drugim je zaradi poškodbe moral prestati operacijo. Njegovo zdravstveno stanje je bilo slabo že pred samim sprejemom v bolnišnico zaradi predhodne poškodbe. Bil je operiran, trenutno pa je v kritičnem stanju zaradi polimorbidnosti, medtem ko je koronavirus le še dodana oteževalna okoliščina, je na opoldanski novinarski konferenci povedal generalni direktor UKC Janez Poklukar.

V Kamniku evakuirali osnovno šolo, ki bo 14 dni zaprta

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je potrdilo, da je bila prisotnost koronavirusa potrjena pri eni od učiteljic na osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku. Učence in zaposlene na šoli, ki bo zaprta naslednjih 14 dni, so že evakuirali. Glede možnosti širjenja okužbe v osnovni šoli je Pirnatova dejala, da so ocenili, da je nizka, a so kljub temu epidemiologi izdali navodila za izrazito preventivno ravnanje. Za tiste, ki so bili v stiku z bolnikom, velja omejitev gibanja, naj bodo doma, se ne družijo, ne spijo v isti sobi s sorojenci. Otroci, ki imajo kakršne koli znake okužbe, naj se izogibajo stikov s starejšimi oz. tistimi, ki imajo motnje imunskega sistema oz. so bolj šibki ali ranljivi, je dodala.

Kot so zapisali na spletnem portalu Kozjansko.info, je do okužbe učiteljice prišlo tudi na osnovni šoli Šmarje pri Jelšah. Kot so še omenili na omenjenem portalu, bo več o nadaljnjih ukrepih znano danes tekom večera. Gre za prvi primer okužbe v tem kraju Slovenije, učiteljica pa naj bi se okužila v Severni Italiji.

Spodaj si lahko ogledate posnetek današnje novinarske konference.

Nove okužbe na ginekološki kliniki

Nove okužbe so zaznali tudi v UKC Ljubljana, več primerov na ginekološki kliniki in enega na stomatološki. Na ginekološki kliniki so sprejeli ostre omejevalne ukrepe: zapre se Leonišče z izjemno ene ambulante za zdrave nosečnice, prepovedana bo prisotnost očetov pri porodu in vsi obiski. Odpovedali bodo vse nenujne in samoplačniške preglede. V zmanjšanem obsegu deluje tudi stomatološka klinika.

Poleg tega se bodo začasno zaustavili vsi preventivi programi, ki jih izvajajo v zdravstvenem sistemu, zdravstveni kader pa bodo razporedili tja, kjer ga primanjkuje, je še pojasnil minister.

Avtobusni promet med Slovenijo in Italijo ustavljen

Glede ukrepov na meji z Italijo je minister Šabeder dejal, da meje za zdaj ne zapirajo, pač pa pripravljajo ukrepe, na podlagi katerih bodo začeli izvajati smiseln in izvedljiv nadzor nad zdravstvenim stanjem potnikov. Napovedal je, da bo na mejni črti šest kontrolnih točk, in sicer na mejnih prehodih Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Ferentiči in Krvavi potok. Vse ostale poti pa bodo zaprli, je dejal Šabeder.

Na podlagi ukrepov, ki sta jih za preprečitev širjenja novega koronavirusa sprejeli Italija in Slovenijo, je do nadaljnjega ustavljen potniški avtobusni promet med Slovenijo in Italijo, so sporočili iz prevoznika Arriva. Da ne izvajajo več avtobusnih prevozov med državama, so na telefonu za pomoč uporabnikom povedali tudi v Nomagu.

Med Slovenijo in Italijo vozi tudi mednarodni vlak družbe Trenitalia, ki dvakrat dnevno povezuje Ljubljano in Trst ter v nadaljevanju potnikom omogoča še povezave s tržaškim letališčem in Vidmom ter prek tržaške železniške postaje tudi s preostalimi italijanskimi mesti.

Za zdaj ta še vozi po urniku, a v SŽ so že napovedali, da bodo sledili ukrepom, ki jih bo država uvedla na kopenski meji z Italijo. Na podlagi sprejetih ukrepov za okrepitev nadzora na meji z Italijo in uvedbo nadzornih točk na nekaj večjih prehodih je pričakovati spremembe tudi v mednarodnem železniškem potniškem prometu, a se morajo v SŽ o podrobnostih še dogovoriti z italijanskimi partnerji.

Nadzor na meji s Slovenijo in Avstrijo uvaja tudi Madžarska.

Šestan: Ne gre za izredne razmere

Od danes je sicer za koordinacijo nad ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Kot je povedal, bo delo reorganiziral. "Prešli bomo na neko vrsto štabnega vodenja. Z delom podskupin bomo reševali nekatere zagate," je pojasnil in dodal, da bo štab delo v operativni sestavi začel v četrtek. Pri tem pa računa na pomoč podpornih skupin, predvsem strokovnjakov s področja zdravstva.

Hkrati je izpostavil, da ne gre za izredne razmere, da niti še niso aktivirali državnega načrta.

Šabeder je danes še pojasnil, da bodo gospodinjstva letake s potrebnimi informacijami dobila predvidoma do konca tedna. Izvedli pa so tudi že naročilo skupaj milijona in pol zaščitnih mask, in sicer dveh različnih tipov.

O omejitvah stikov razmišljajo tudi v pravosodju

Odvetniška zbornica predlaga, da naj predsednik vrhovnega sodišča s posebnim ukrepom določi, da sodišča dva meseca izvajajo le nujne zadeve - tako kot v času sodnih počitnic: "Odvetniška zbornica je že prejšnji teden pisala ministrstvu za pravosodje in vrhovnemu sodišču ter predlagala nujni sestanek. Odvetniki smo kot najštevilčnejši udeleženci sodnih postopkov najpogosteje v stiku s strankami. Roki za odvetnike normalno tečejo. Zato bomo predlagali, da pravosodna ministrica predlaga predsedniku vrhovnega sodišča, da v skladu s sodnim redom razglasi posebne ukrepe, ki veljajo v času sodnih počitnic. To je tek samo nujnih zadev in da se ne razpisujejo obravnave, ki niso nujne, vsaj za dva meseca, kot predvideva sodni red," nam je danes pojasnil predsednik odvetniške zbornice Roman Završek. Tako bi se na sodiščih razpisovale le nujne zadeve, ki so vezane na pridržanja in odvzeme prostosti. Na pravosodnem ministrstvu so nam povedali, da je sestanek sklican za jutri, na njem pa bodo predstavniki ministrstva, odvetniške zbornice, vrhovnega tožilstva in vrhovnega sodišča.