Naša severna soseda je danes države članice obvestila, da uvaja nadzor na notranjih schengenskih mejah z Italijo zaradi grožnje širjenja koronavirusa. Potem ko so že napovedali krepko zaostritev kontrol na mejah z Italijo, so se odločili še za vnovični začasni nadzor na tamkajšnji schengenski meji. Avstrija je tako za zdaj edina država, ki se je zaradi grožnje širjenja koronavirusa odločila za ponovno uvedbo nadzora na notranji schengenski meji. Avstrijski ukrepi so precej ostrejši od nadzora, ki ga na šestih kontrolnih točkah na meji z Italijo začenja izvajati Slovenija.

Svojo odločitev je Avstrija sporočila na koordinacijski konferenci držav članic z generalnimi direktorati komisije, kjer usklajujejo ukrepanja za zajezitev širjenja koronavirusa v EU. Vnovično uvedbo mejnega nadzora so utemeljili z 28. členom schengenskega zakonika. Ta člen določa, da lahko zaradi resne grožnje javnemu redu ali notranji varnosti v državi članici ta izjemoma uvede nadzor na notranjih mejah za deset dni. Če bi grožnja za državo trajala dlje od desetih dni, lahko država članica v skladu s tem členom schengenskega zakonika nadzor na notranjih mejah (torej v tem aktualnem primeru na meji z Italijo) podaljša za večkratna obdobja do 20 dni. Celotna večkratna podaljšanja pa ne smejo po tem členu schengenskega zakonika presegati dveh mesecev.

Angela Merkel proti zapiranju meja

Odločitev Avstrije je sledila po torkovi večerni videokonferenci voditeljev članic EU. Po tem videokonferenčnem zasedanju je sicer francoski predsednik Emmanuel Macron danes kritiziral Avstrijo in Slovenijo, da sta se odločili za zaprtje meja. Dejansko pa se pred torkovim večernim tvitom Macrona nobena od omenjenih držav še ni odločila za zaprtje meja. Slovensko-italijanska meja ostaja odprta, prav tako na tej notranji schengenski meji ni bil uveden vnovični nadzor. Proti zapiranju meja zaradi širjenja koronavirusa se je sicer danes izrekla nemška kanclerka Angela Merkel. Po njeni oceni to ni primeren odziv na izzive koronavirusa.

Izredne razmere v celotni državi je danes razglasila Madžarska. Ostre ukrepe je oznanil načelnik generalštaba madžarske vojske Gergely Gulyas. Mejne nadzore bodo opravljali na mejah z Avstrijo in Slovenijo, kakor hitro bo to mogoče. Od polnoči bo ustavljen ves zračni, železniški in avtobusni promet iz Avstrije in Slovenije, je danes napovedal Gulyas. Vstopa ne bodo več dovoljevali ljudem, ki prihajajo iz Italije, Kitajske, Južne Koreje in Irana. Madžarski državljani se bodo smeli vračati, a bodo morali avtomatično v karanteno.