Še preden se je za delno zaprtje meje z Italijo odločila Slovenija, so v Avstriji prepovedali vstop osebam, ki so v njihovo državo prihajale iz Italije. Poostreni režim je imel nekaj izjem. V Avstrijo so iz Italije smeli vstopiti avstrijski državljani, ki so se na poziv vlade vračali domov. Prav tako so prihod dovolili osebam z zdravstvenim potrdilom. Avstrijski državljani, ki se bodo vrnili iz Italije, bodo v vsakem primeru morali v štirinajstdnevno karanteno.

Vsem, ki prihajajo iz Italije in želijo zgolj prečkati avstrijsko ozemlje na poti v drugo državo, bo Avstrija prav tako dovoljevala vstop. A zgolj pod pogojem, da se na njihovem ozemlju ne bodo nikjer ustavili. Na mejah bodo kontrolirali dokumente potnikov, jih poslikali in zabeležili uro vstopa v državo. Prav tako bodo preverili, ali imajo vozniki poln rezervoar goriva. Če ne bo poln, jim ne bodo dovolili vstopa, dokler ga ne napolnijo. Podobno kot druge evropske države so tudi v Avstriji močno omejili večje javne dogodke.

Milijardna pomoč za gospodarstvo iz Bruslja

Izredni ukrepi na Apeninskem polotoku so k izrednim ukrepom pomoči spodbudili tudi Evropsko unijo. Evropski voditelji so se na večerni videokonferenci dogovorili, da bodo storili vse potrebno za preprečitev negativnih gospodarskih in finančnih posledic širjenja koronavirusa v EU. Evropska komisija bo državam pomagala z denarjem in rahljanjem pravil dodeljevanja državne pomoči podjetjem. Prav tako bo ustanovila nov sklad za soočanje z gospodarskimi posledicami širjenja koronavirusa. V sklad bo komisija vložila takojšnjo pomoč v višini 7,5 milijarde evrov, pozneje pa bo sklad lahko narasel na 25 milijard evrov.

Odobreno pomoč naj bi dobila tista podjetja, ki jo potrebujejo, je zagotovila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Kot je pojasnil predsednik evropskega sveta Charles Michel, so za pomoč pripravljeni uporabiti vse ukrepe, ki so jim na razpolago: zrahljali bi lahko pravila za dodeljevanje državne pomoči, likvidnostno so pripravljeni pomagati podjetjem, prav tako bi lahko povečali fleksibilnost glede javnofinančnih pravil iz pakta o stabilnosti in rasti. ag