Na desetem soočenju demokratskih kandidatov je nastopilo sedem ljudi, med njimi dva milijarderja, Michael Bloomberg in Tom Steyer. V ospredju pozornosti je bil Sanders, ki si je z zmagama v New Hampshiru in Nevadi priboril prednost v številu delegatov, ki bodo julija na konvenciji stranke v Milwaukeeju potrjevali zmagovalca.

Po Nevadi je strankarski vrh in komentatorje, ki nočejo novega Trumpovega mandata, zajel preplah, ker menijo, da ga Sander s svojimi skrajno levimi politikami, ne bo sposoben premagati.

Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren je sicer nadaljevala z napadom na Bloomberga, ki ga je označila za večjo nevarnost kot Sandersa, s katerim se borita za isto volilno bazo. Bloomberga je obtožila, da je nekoč neki podrejeni noseči ženski rekel, naj se »zadeve znebi«, kar je Bloomberg odločno zanikal, hkrati pa priznal, da je občasno dajal neprimerne izjave.

Napadali izjavo o Fidelu Castru

Ost napadov je bila vseeno usmerjena proti Sandersu, ki si lahko z zmago v Južni Karolini in dobrimi rezultati na tako imenovani super torek, 3. marca, ko bodo na vrsti volitve in strankarska zborovanja v 14 zveznih držav, pridobi neulovljivo prednost.

Sanders je edini kandidat, ki ima trdno navdušeno bazo podpornikov, vendar demokratsko vodstvo meni, da ne bo mogel pridobiti na svojo stran sredinske neopredeljene volivce, ki ne marajo Trumpa. Strah je sicer odveč, saj Sanders brez podpore kongresa ne bo mogel uvesti splošnega javnega zdravstva in ukiniti zasebnega, omogočiti zastonj visoko izobrazbo in zastonj javno otroško varstvo.

Kljub temu so ga protikandidati zbadali zaradi nekritičnih izjav do levičarskih avtokratov po svetu, kot je pokojni Fidel Castro na Kubi, za katerega je Sanders nedavno dejal, da je naredil tudi kaj dobrega, kot na primer uvedel program opismenjevanja Kubancev.

»Res se ne veselim scenarija, v katerem se bosta pomerila Trump z njegovo nostalgijo po družbeni ureditvi ZDA iz 50. let prejšnjega stoletja in Sanders z nostalgijo po revolucionarnih politikah 60. let,« je dejal župan iz Indiane Pete Buttigieg, ki je uspel zmagali na strankarskih zborovanjih v Iowi.

Buttigieg je tudi opozoril, da ne gre le za predsedniški položaj, ampak tudi za večino v kongresu, ki bo po njegovem prepričanju v primeru Sandersove osvojitve demokratske nominacije izgubljena.

Zadnja priložnost za Bidna?

Sanders je na vse kritike odgovarjal z opozarjanjem na ankete, ki kažejo, da premaguje Trumpa, vendar ga je ošvrknila tudi Warrenova, ki je dejala, da bi bila boljša predsednica za liberalne ideje od Sandersa, ki nima za sabo kakšnih posebnih zakonodajnih uspehov.

Bloomberg je dejal, da Trump in ruski predsednik Vladimir Putin verjameta, da bo Sanders najboljši demokratski kandidat za poraz proti Trumpu. Sanders je odgovoril s sporočilom Putinu in dejal, da mu ne bo dovolil vmešavanja v ameriške volitve, če bo izvoljen za predsednika.

Južna Karolina je morda odločilna za nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna, ki se zanaša na podporo temnopoltih volivcev in se jim je med debato dobrikal. Napovedal je na primer, da bo na položaj vrhovne sodnice imenoval prvo črnko, vendar pa mu podporo pri temnopoltih spodnaša Tom Steyer, ki obljublja reparacije za suženjstvo.

Biden je napadel Sandersa, da je v preteklosti podpiral zakonodajo v korist orožja, Sanders pa je odvrnil, da so proti njemu vsi orožarski lobiji, podpirajo pa ga žrtve šolskih pokolov na Floridi.

Bloombergu se je zareklo

Bloombergu, ki je za kampanjo doslej porabil skoraj 500 milijonov dolarjev lastnega denarja, se je zareklo, da je lani uspel kupiti demokratsko večino v predstavniškem domu kongresa, nakar se je popravil in dejal, da jim je pomagal do zmage.

V ozadju boja med vodilnimi kandidati je med zelo živahno debato ostala senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki zaostaja v boju za glasove sredinskih volivcev za Buttigiegom in Bidnom pa tudi Warrenovo. Opozarjala je, da je v senatu spravila skozi številne dobre zakone in zmagovala volitve tudi v republikanskih okrožjih, vendar ni prodrla.

Sandersa je kritizirala zaradi predloga o ukinitvi zasebnega zdravstva in uvedbi javnega, ker to naj ne bi bilo izvedljivo, na to je opozoril tudi Steyer skupaj z drugimi. Bloomberg je skušal demokratske volivce prepričati, da je najbolj usposobljen, ker je vodil mesto New York po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

V soboto bodo strankarske volitve v Južni Karolini, sledi super torek in takrat bo že bolj jasno, kdo od sredinskih kandidatov se bo moral posloviti, kdo pa lahko ostane kot alternativa Sandersu.