Zakaj se vam dogaja, da po dobrem poskusnem skoku nato v prvi seriji skočite slabše?

Na novoletni turneji mine veliko časa od poskusnega skoka do prve serije, zato ne vem več, kaj bi delal. Vse sklepe ogrejem dvakrat, pa še ostane čas, da si moram najti kakšno animacijo. Ko sem po prvih serijah moral hitro na vrh zaletišča, sem skočil precej bolje.

Ali vas ta nihanja jezijo?

Spodrsljajev je že toliko, da me sploh ne jezijo več.

Ste sami letvico pričakovanj postavili previsoko?

Nisem. Morda je le obdobje takšno. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo.

Zakaj imate težave z doskokom v telemark?

Ker se noge ne aktivirajo pravilno, me hitro potegne nazaj. Če kdo pred menoj še pade ali pristanem v območju, kjer je vse razrito, mi zmanjka malo samozavesti za telemark.

Ali je težava povezana z zagozdami v čevljih?

Da. Pri pristanku je z zagozdami naklon goleni večji. V drugih delih skoka sem se zagozd navadil takoj, težave so le pri telemarku. Z zagozdami so bolj konstantni počep, odskok in smuči v zraku. V teh delih skoka sem bolj stabilen in se bolje počutim. Zagozde uporabljam šele tri mesece, ker smo potrebovali veliko časa, da nam jih je Slatnar izdelal. Prvi jih je začel uporabljati Kasai pred petimi leti, a ker ni serijsko zmagoval, temu nihče ni posvečal pozornosti. Ko je Kobajaši lani zmagal vse živo, smo ga vsi začeli posnemati.

Bili ste edini skakalec, ob katerem je bila na silvestrski večer tudi družina. Kako ste ga preživeli?

Večerja je bila na tako vrhunski ravni, da bi se spodobilo, da bi bili v oblekah in kravatah, kot so bili Norvežani. Užival sem v raznovrstni hrani od rib do mesa ter sladoleda. Ker porcije niso bile velike, mi ni bilo treba paziti na težo. Ob enajstih zvečer sem bil v ležečem položaju. Opolnoči sem stopil za dve minuti na balkon, da sem pogledal ognjemet, nato pa nazaj v posteljo in čakanje, da vojna mine, da sem znova zaspal. Sin Ludvik ni šel na tekmo, ker je zbolel od vsega navdušenja. Morda je bil tudi zato rezultat slabši.

V drugem polčasu turneje boste polovico reprezentance sestavljali bratje Prevc.

Nič ne bo drugače. Ne bo prvič in tega sem vajen. Z bratoma niti nisem v isti sobi.

Želja za avstrijski del?

V obeh serijah skočiti dobro, ker to prinese vrhunski rezultat. Trudil se bom, da bom čim boljši. Nič mi ne bo podarjeno. Pripravljen sem na najslabše, upam pa na najboljše. Če skočim dobro, sem med najboljših deset, če skočim napol, sem med deset in dvajset. Če je slabše, sem zelo slabe volje.

Vaša napoved razpleta v boju za zlatega orla?

Zanimivo je, da ni skakalca, ki bi dominiral. Lindvik, ki je že večkrat prikazal odlične skoke, me je presenetil z zmago, Kubacki pa s tem, da je bil dvakrat na stopničkah in je zamenjal Stocha (dvakrat 19. mesto, op. p.). V boju za zlatega orla dajem vsem enake možnosti. Innsbruck z najmanjšo skakalnico na turneji, zato so vsi zelo skupaj, običajno vse obrne na glavo in tukaj se vidi, kam pes taco moli. Vetrovi so nepredvidljivi. Ko v areni vse zaplapola, se tudi zrak začne dvigovati. Ko je spodaj tišina, je tudi veter slabši.

Na turneji ste že desetletje. Kako doživljate letošnjo?

Enako kot prejšnja leta. Še vedno je to turneja hrenovk. Za skakalce je katering enak že deset let. Tudi iste gospe v njem delajo že desetletje. Norveška turneja Raw Air je organizacijsko na precej višji ravni in tudi nagrade so višje.