Če sklepamo po uvodnem dejanju – današnjih kvalifikacijah v Innsbrucku – se slovenski reprezentanci obeta boljši drugi polčas novoletne turneje v Avstriji, kot je bil prvi v Nemčiji. Na tehnično zelo zahtevni skakalnici Bergisel se je prvič na letošnji turneji vseh šest Slovencev v kvalifikacijah prebilo na tekmo, in to zelo suvereno. Slovenska zračna eskadrilja je skakala daleč že na treningu, iz tira je ni vrgla niti okvara dvigala.

Domen Prevc se je naveličal povprečja

Timi Zajc je že na treningu nakazal, da je dobro razpoložen, ko je dosegel največjo daljavo prve serije (132 metrov), v kvalifikacijah pa je bil z zelo lepim skokom v težkih vremenskih razmerah z vetrom v hrbet najboljši Slovenec. Domen Prevc, ki je z devetim mestom najboljši Slovenec v skupnem seštevku, je bil zadovoljen z uvrstitvijo na rob deseterice (11. mesto). »Dan je celo malo boljši od pričakovanj, zato grem na tekmo zelo optimističen. Skoki še niso popolni. Vem, katere majhne napake moram odpraviti. Tudi sam sem že naveličan povprečja in hočem pokazati skoke, ki jih zmorem. Čutim, da bi to lahko naredil v Innsbrucku, saj skakalnico zelo dobro poznam še s treninga lani jeseni. Čeprav so pribitki ali odbitki za veter majhni, se v zraku zelo pozna vsaka sapica. Ko sem imel pri prvem skoku za trening le malo pomoči vzgonskega vetra, je bilo delo v zraku veliko lažje kot v nadaljevanju, ko mi je pihalo v hrbet,« se je razgovoril Domen Prevc, nato pa odhitel na masažo, pripravo dresa in večer preživel v savni.

Pravo nasprotje razpoloženja je bil njegov brat Peter (16. mesto). V kvalifikacijah je naredil najslabši skok dneva. V prvi seriji je imel celo prvi dosežek glede na dolžino skoka, višino zaletišča in pribitek za veter, v drugi desetega, v kvalifikacijah pa je ponovil staro napako na mizi. Odskočil je premalo z nogami, preveč z zgornjim delom telesa, zato je imel v letu premalo hitrosti. »Če bi bil vrstni red uvrstitev po serijah v obratnem vrstnem redu, bi bil zelo zadovoljen. Tako ne morem vriskati od veselja. Po dobrem prvem skoku je konkurenca pohodila plin, jaz pa sem delal napake. Predvsem kvalifikacijski skok je bil daleč od mojih sposobnosti,« je dan ocenil Peter Prevc, ki je na treningu skakal s čisto glavo in brez zavor. »Peter mora iti v tekmo z malo več jeze, da bo bolj napadalen, da začne skakati iz nog,« rešitev vidi selektor Gorazd Bertoncelj.

Marius Lindvik je moral izključiti telefon

Anže Lanišek (30. mesto), Cene Prevc (34. mesto) in Rok Justin (37. mesto) bodo v vlogi izzivalcev, razpoloženje med njimi pa povsem različno. »Po dobrem treningu je bil kvalifikacijski skok zanič, saj sem le dol padel,« je bil jedrnat Anže Lanišek, ki je zamudil odskok. Če ne bi bil v tako dobri formi, bi s tako močnim vetrom v hrbet izpadel v kvalifikacijah. Cene Prevc je prijetno presenetil, saj je kot prva rezerva šele prišel na turnejo in navdušil navijače, ker je izpolnil vse njihove želje po avtogramih in fotografiranju. Rok Justin je bil v kvalifikacijah boljši kot na treningu in se zaveda, da se mora izkazati na tekmi, saj bo najslabšega Slovenca za tekmo v Bischofshofnu zamenjal Anže Semenič.

Norvežan Marius Lindvik, za katerega so prišli navijat tudi njegovi starši, je z zmago v kvalifikacijah le nadaljeval tam, kjer je končal v Gamisch-Partenkirchu, ki mu je očitno dal krila, a je moral zaradi vsega dogajanja tudi izključiti telefon. Favoriti za zlatega orla Geiger (3. mesto), Kobajaši (5.) in Kubacki (6.) so bili izjemno izenačeni v razponu ene točke, zato se jutri obeta še ena veličastna zračna bitka.