Poltretjo uro po koncu dramatične tekme na skakalnici Bergisel je 21-letni Norvežan Marius Lindvik stal na hodniku olimpijske dvorane v Innsbrucku. V eni roki je držal sendvič s sirom, v drugi težko potovalno torbo. V družbi z rojakom Tandejem (tretje mesto) je klepetal z norveškimi novinarji in potrpežljivo čakal na kombi organizatorjev in nočno vožnjo do dobrih 200 kilometrov oddaljenega Bischofshofna. Potem ko je opravil vse intervjuje in hitro še kontrolo za doping, črnolasi Norvežan, ki rad dolgo spi, z ničemer ni dajal vtisa, da je čez noč postal prvi zvezdnik turneje. Deloval je sramežljivo, pa čeprav kot didžej v nočnem klubu vrti glasbo, ki jo rad tudi ustvarja.

Kubacki se je mučil na kontroli dopinga

Po desetem mestu v Oberstdorfu je konkurenco dobesedno šokiral z zmagama v Garmisch-Partenkirchnu in Innsbrucku – sploh prvima v svoji karieri – ter postal kandidat za zlatega orla. Kljub mladosti in pomanjkanju izkušenj je izjemno hladnokrven in pogumen. Tvega do skrajnosti in skoči dobesedno na glavo. Na odskočni mizi je neverjetno agresiven, kar je bila v soboto velika prednost v težkih pogojih z vetrom v hrbet in dežjem, ki je vplival na občutek drsnosti v zaletni smučini. Za obe zmagi je ubranil prednost v prvi seriji. Z drugouvrščenim Kubackim sta imela v Innsbrucku v finalu najslabše razmere med vsemi z vetrom v hrbet.

»Bil sem sproščen. V težkih razmerah sem preskočil zeleno črto. Našel sem pravo formo in upam, da jo bom zadržal čim dlje,« je bil jedrnat Marius Lindvik, za katerega so na avstrijski del turneje prišli navijat tudi starši. Ob njegovem vzletu med zvezde se je v norveški javnosti že vnela debata, zakaj norveški skakalci zablestijo le za leto ali dve, nato pa hitro izginejo in nimajo kontinuitete rezultatov. Kot primere so navedli Ingebrigtsna (leta 1995 svetovni mladinski in članski prvak), Bystola (olimpijski prvak iz Torina 2006), Pettersena (tri zmage na novoletni turneji 2003/04)… Nekateri jim očitajo, da jih pokvari denar, saj za razliko od vrstnikov precej hitreje zaslužijo prvi milijon norveških kron (okoli 100.000 evrov).

Za razliko od Lindvika se je drugouvrščeni 29-letni Poljak David Kubacki, ki je po spodrsljajih vodilnega Japonca Rjojuja Kobajašija (14. mesto) in Nemca Karla Geigerja (8. mesto) prevzel vodstvo v skupnem seštevku turneje, dlje mučil na doping kontroli. Njegov voznik Adam Malysz, sicer športni direktor poljske reprezentance, ki tekmovalcem v iztek na vsaki tekmi prinese velike torbe z oblačili, da se po skoku preoblečejo (v drugih reprezentancah to običajno počnejo fizioterapevti), je tako hodil gor in dol pred sobo za doping. »Če je bil prvi skok popoln, je bil drugi daleč od tega. Želim si boljših ocen za telemark,« je menil David Kubacki. Medtem je njegova žena Marta doma v njegovem imenu prevzela nagrado za peto mesto v izboru poljskega športnika leta 2019 (šesti je bil Kamil Stoch, na prvih treh mestih pa spidvejist Bartosz Zmarzlik, nogometaš Robert Levandovski in metalec kladiva Pavel Fajdek).

Peter Prevc se je naveličal branja knjig

Slovenska reprezentanca je prikazala najboljši nastop na letošnji turneji. Peter in Domen Prevc ter Anže Lanišek so se zvrstili od devetega do enajstega mesta, Timi Zajc pa je bil 20. Peter Prevc je bil po prvi seriji s četrtim mestom tudi v boju za stopničke. »Zadovoljen sem z uvrstitvijo, ne pa tudi s tem, da sem v drugi seriji doskočil preveč pred zeleno črto. Pred tekmo bi takoj podpisal deveto mesto. Po prvi seriji je kazalo zelo dobro, a so imeli najboljši zelo slabe razmere v zraku. Prišel sem do spoznanja, da sem lahko številka ena, ko naredim super skok. Obenem pa me malo skrbi, da sem z drobnimi napakami šele deveti. Če bi delal velike napake in bil na devetem mestu, me ne bi skrbelo,« je po tekmi povedal Peter Prevc. Na turneji se sprošča z gledanjem filmov, saj se je malo naveličal branja knjig.

Anže Lanišek je v finalu v zelo zahtevnih razmerah naredil zelo dober skok in nato veselo mahal mami, dekletu in prijateljema, ki jih je našel množici, čeprav so bili na drugi strani skakalne arene: »Ponosen sem, da se nisem zmedel v težkih pogojih in naredil dokaj dobra skoka.« Timi Zajc je imel dodatno obveznost s kontrolo dopinga: »Čeprav moja skoka nista bila tako vrhunska kot dan prej, sem vseeno zadovoljen.«