Ker je bil včeraj na 68. novoletni turneji v smučarskih skokih prost dan, so ga skakalci izkoristili za selitev brez divjanja in hitenja na drugo postajo v mondeni Garmisch-Partenkirchen, treninge v telovadnici in analizo dogajanja na uvodni postaji v Oberstdorfu. Enotna ugotovitev je, da 23-letni Japonec Rjoju Kobajaši leti v svojem razredu. S prepričljivo zmago je nosilec rumene majice povsem upravičil vlogo favorita številka ena in napovedal boj za ubranitev lanske lovorike – zlatega orla. Kobajaši razume angleško, vendar se z novinarji pogovarja izključno ob pomoči prevajalca. Njegovi odgovori so kratki, pogosto le enozložnice.

Tehnika Kobajašija za skakalne učbenike

»Hvala vsem, ki me na turneji podpirajo in navijajo zame. To mi resnično daje moč. Oba skoka sta bila dobra, vendar sem bil v drugem malo defenziven, saj nisem tvegal do skrajnih meja,« je po 16. zmagi v karieri povedal Rjoju Kobajaši. Njegova tehnika je vrhunska in vzorčni primer za učbenike. Na odskoči mizi je izjemno eksploziven, smuči neverjetno hitro postavi v položaj za letenje, zato v zraku ne izgublja hitrosti. Vse skupaj je zelo podobni šampionski in rekordni sezoni Petra Prevca 2015/16. Ker je japonska reprezentanca zelo zaprta, je Kobajaši pod veliko manjšim medijskim pritiskom kot konkurenca za zlatega orla iz Nemčije, Avstrije in Poljske.

Če sklepamo po zaostankih po prvi tekmi, so v konkurenci za skupno zmago na turneji štirje skakalci. Za vodilnim Kobajašijem Nemec Karl Geiger zaostaja 9,2 točke, Poljak Dawid Kubacki 10,4 in Avstrijec Stefan Kraft 13,9 točke, medtem ko je zaostanek petouvrščenega Poljaka Piotra Žyle že 23,6 točke. Lokalni heroj Geiger dobesedno leti na krilih domačih navijačev, s katerimi je bučno proslavil drugo mesto. V rojstnem Oberstdorfu, saj je doma le streljaj od skakalnice Pod senčno goro, še nikoli ni skakal tako dobro kot v nedeljo. Kubacki, ki ima izjemo moč v nogah, je čez noč postal poljski adut številka ena, potem ko je imel prvi zvezdnik Kamil Stoch z 19. mestom slab dan in v prvi seriji tudi najslabše razmere v zraku. Kraft, ki je stopničke zapravil zaradi slabšega doskoka v telemark v finalni seriji, je zaradi izkušenj in sposobnosti stopnjevanja forme celo prvi izzivalec Kobajašija.

Domen Prevc čez noč postal številka ena

V slovenski reprezentanci se že vse od začetka sezone tekmovalci izmenjujejo v vlogi številke ena. To ustvarja vtis, da tisti, ki postane najboljši, vloge vlečnega konja ne prenese. Pred sezono so bile vse oči uprte v lanskega junaka Timija Zajca, ki je blestel tudi na poletni veliki nagradi. V nasprotju s pričakovanji je na prvih dveh tekmah z uvrstitvama na stopničke zablestel Anže Lanišek. Nato se je v ospredje počasi prebil najbolj izkušeni Peter Prevc, ki je z drugim mestom v Engelbergu dvignil pričakovanja pred novoletno turnejo, a start v Oberstdorfu z 21. mestom je bil slab. »Z uvrstitvijo in nastopom nisem zadovoljen. Sposoben sem prikazati veliko boljše in daljše skoke. Zlasti skok v prvi seriji je bil slab. V drugi sem skočil daleč in želim si, da bi takšne skoke ponavljal na naslednjih tekmah,« je povedal Peter Prevc.

Na turneji je tako čez noč vlogo vodilnega moža ekipe nepričakovano zavzel sicer zelo nadarjeni, a obenem nepredvidljivi Domen Prevc, ki je z devetim mestom dosegel celo najboljšo uvrstitev letošnjo zimo. Pred slovenskim strokovnim vodstvom je zdaj izziv, da bi se tekmovalec, ki je v odlični formi, stalno uvrščal med najboljšo deseterico. Uvrstitev enega tekmovalca do osmega mesta v skupnem seštevku turneje bo za Slovenijo zelo zahteven cilj, saj je konkurenca za prvi vrhunec sezone zelo dvignila formo v primerjavi z varovanci selektorja Gorazda Bertonclja.

V Garmisch-Partenkirchnu bodo danes kvalifikacije, jutri pa druga tekma turneje (obakrat začetek ob 14. uri). Na startnem seznamu ne bo Nemca Richarda Freitaga, ki se je umaknil na trening, potem ko je v Oberstdorfu izpadel že v kvalifikacijah.