Poljak Dawid Kubacki pred turnejo ni bil v nobenem krogu favoritov. V svetovnem pokalu je bil v skupnem seštevku šele 15., na generalki za turnejo v Engelbergu je ostal celo brez finala. Doslej je imel je sloves prvaka poletja, saj je dvakrat zmagal v skupnem seštevku poletne velike nagrade, svetovni prvak na srednji skakalnici lani v Seefeldu pa je postal v kaotični tekmi, saj je bil po prvi seriji šele 27.

Medtem ko so bile vse oči uprte v prvega poljskega zvezdnika Kamila Stocha, je Kubacki med božičnimi prazniki našel čarobno formo in bil na vseh tekmah na stopničkah. Pokazal je izjemno psihično trdnost in na vsakem prizorišču v slogu asov stopnjeval formo od kvalifikacij do tekme. V Oberstdorfu je bil v kvalifikacijah 13. in tretji na tekmi, v Garmisch-Partenkirchnu deseti in nato tretji, v Innsbrucku šesti in na tekmi drugi, v Bischofshofnu pa je po 13. mestu z zmago na najboljši možen način potrdil prvo mesto v skupnem seštevku. Kubackega odlikuje izjemna moč v nogah. Dozorel je v psihično trdnega vrhunskega tekmovalca, saj je suvereno odbil napade treh največjih tekmecev.

Slovenci niso bili konkurenčni, da bi se vmešali v boj za stopničke. Ekipno so bili v zlati sredini. Trenutno so šesta reprezentanca sveta, torej zadnja med tistimi, ki glede na število skakalcev, tradicijo, infrastrukturo in denarne vložke spadajo med skakalne velesile. Letošnji izkupiček točk (1356) je še skoraj enkrat večji kot lani v tem času (694).

Slovenija je na turneji stopnjevala dosežke. Peter Prevc je vse bližje šampionskim skokom. Nepredvidljivi Domen Prevc je prijetno presenečenje, saj je pokazal izjemno stabilnost brez velikih nihanj. Anže Lanišek je v Bischofshofnu po spletu nesrečnih okoliščin (oviranje kamere in izgubljen dvoboj – na klasični tekmi bi bil 28.) prvič letos ostal brez točk svetovnega pokala. Timi Zajc bije težko bitko povratka med najboljših deset, a je ostal miren, kar je pri 19 letih, ko je tekmovalec neučakan, zelo težko. Prijetno odkritje je že odpisani Cene Prevec. Tilen Bartol in Rok Justin sta izgubila formo iz decembra. Anžeta Semeniča sta iz tira povsem vrgli diskvalifikaciji na prvih dveh tekmah sezone in je izgubil vso samozavest.

Slovenska reprezentanca ima temelje, da v preostalih dveh tretjinah sezone kroji vrh. Morda že na naslednji postaji v Predazzu, kjer bo zaradi plazu, ki je zaradi napake organizatorjev odnesel sneg s skakalnice, tekma na srednji napravi. Prav iz Predazza, kjer je dolga leta med nosilci organizacije tekem, prihaja bodoči direktor svetovnega pokala Sandro Pertile, ki bo po letošnji sezoni zamenjal Walterja Hoferja.