Prav zares mu je ime Joulupukki ali Yule Koza, vsako leto prejme več kot 600.000 pisem iz več kot 198 različnih držav, največ od otrok iz Velike Britanije, Poljske in Japonske. Božiček živi v Korvatunturiju, glavno pošto pa ima v Rovaniemiju natančno na arktičnem krogu. Naslov je: Joulupukin Pääposti, vas Joulupukin Pajakylä, arktični krog FIN-96930 Napapiiri Rovaniemi. Pošta sprejme 300.000 obiskovalcev letno, samo decembra 70.000. Na tem mestu gre seveda omeniti tudi nogometni klub s priročnim imenom FC Santa Claus, ki doma z rdečimi, v gostih pa, seveda, z belo-zelenimi dresi nastopa v četrti ligi severne Finske. A Božičkova vas 66°33'47'' severno od ekvatorja ni tako zelo severno kot nekatera druga mesta, prireditve in dogodki, ki smo jih izbrali za danes.

Alert, Kanada

Alert je majhna vasica, ustanovljena leta 1950, ki leži v Arktičnem oceanu kakšnih 817 kilometrov vstran od severnega pola. Alert v regiji Qikiqtaaluk v kanadskem zveznem ozemlju Nunavut velja za najbolj severno naselje na Zemlji (82°30'05" severno od ekvatorja), kjer živi le peščica prebivalcev (leta 2016 jih je bilo 62), pa še ti prebivalci so bolj uslužbenci različnih državnih podjetij oziroma raziskovalnih centrov in letališča. Najnižje temperature v tem neprijaznem naselju, v katerem je tudi meteorološki observatorij, se lahko spustijo tudi več kot 40 stopinj pod ničlo in celo julija, ko je najtopleje, je v Alertu povprečna dnevna temperatura okoli tri stopinje Celzija. Kaj pa segrevanje? Letos je bilo res vroče, saj so julija izmerili rekordnih 20 stopinj Celzija. In še en podatek: najbolj severno naselje na svetu je ime dobilo po leseni ladji HMS Alert, ki je v 19. stoletju raziskovala arktične kraje. Najbližje mesto je Iqaulit, ribiško naselje s 7000 prebivalci – oddaljeno je 2000 kilometrov.

Kaffeklubben, Danska – Grenlandija

Kaffeklubben po dansko, Coffee Club Island po angleško ali Inuit Qeqertaat po grenlandsko je miniaturen otok na severu Grenlandije, ki velja za najsevernejšo točko kopnega. Dolg je okoli 700 metrov, širok kakšnih 300 metrov, najvišji hribček na tem otoku v Arktičnem oceanu pa meri 30 metrov. Otok je le kakšnih 713 kilometrov oddaljen od severnega pola in leži 83°49' severno od ekvatorja. Mimogrede, ime je otoku dal njegov prvi obiskovalec, danski raziskovalec Lauge Koch, ki je tod pohajal leta 1921.

Beerenberg, Norveška

Najsevernejši aktiven vulkan na svetu leži na 71°4'36'' severno od ekvatorja. Beerenberg (Medvedja gora, zaradi polarnih medvedov) na norveškem otoku Jan Mayen je visok 2277 metrov. Večinoma ga prekriva ledeni krater s številnimi vrhovi vzdolž oboda. Zgornja pobočja vulkana so pokrita z ledeniki, ki segajo do samega morja, najdaljši naj bi bil dolg okoli šest kilometrov. Zadnji izbruhi so se zgodili v letih 1970 (ta je bil še posebej močan) in 1980. Veliko bolj naj bi bil vulkan eruptiven v zgodovini, v letih 1732 in 1818, vendar so podatki o teh izbruhih nezanesljivi.

Nasprotnolistni kamnokreč, Danska – Grenlandija

Saxifraga oppositifolia po latinsko je rastlina, ki uspeva najbolj severno, tudi na 83°40' severno od ekvatorja. V hudem mrazu jo je mogoče najti na severnem grenlandskem otoku Kaffeklubben v kanadskem zveznem ozemlju Nunavut in na severu Norveške. Gre za priljubljeno rastlino tudi v alpskem svetu, čeprav ji v toplem podnebju ne gre najbolje. Mimogrede, rahlo lepljive, a užitne cvetove nabirajo za hrano. Rožica pa ne uspeva samo najbolj severno, ampak tudi najvišje – našli so jo v švicarskih Alpah na kar 4505 metrih nad morjem.

Kamp Barneo, Rusija

Najbolj severna baza je plavajoča ruska postaja Lager Barneo, ki od leta 2000 ves čas plove v bližini severnega pola. Ruski viri pravijo, da plove na koordinatah okoli 88° severno od ekvatorja. Barneo je sicer zasebna baza (pod patronatom Ruskega geografskega društva), ki na svojo pot sprejema običajne turiste (kadar na njej ne trenirajo čečenski specialci). Ti priletijo na Barneo iz Longyearbyena, glavnega mesta norveškega arhipelaga Svalbard, ki ima okoli 2000 prebivalcev. Longyearbyen ima v nasprotju z bazo Barneo hotele, restavracije, banko in trgovine.

Severovzhodni grenlandski narodni park, Danska – Grenlandija

Kalaallit Nunaanni nuna eqqissisimatitaq pravijo na Grenlandiji parku, ki je največje tovrstno ozemlje na svetu, saj meri skoraj milijon kvadratnih metrov. Gre za edini nacionalni park na Grenlandiji in leži na skrajnem severnem delu 83°40' severno od ekvatorja. Park je bil ustanovljen 22. maja 1974, leta 1988 pa so ga razširili. Na ozemlju nacionalnega parka praktično ni stalne človeške populacije. Od časa do časa se pojavijo raziskovalci, nazadnje so tako našteli, kot smo izbrskali, 27 ljudi in kakšnih 110 psov.

Univerza Tromsø – Norveška arktična univerza, Norveška

Najbolj severna univerza je doma na severu Norveške, v mestu Tromsø, kakšnih 69°40' severno od ekvatorja. Ustanovljena je bila leta 1968, odprli so jo leta 1972, po zadnjih podatkih pa ima okoli 17.000 študentov, bogato knjižnico in muzej. V teh krajih je mogoče študirati medicino, znanost in tehnologijo, humanistiko, socialne vede, izobraževanje, ribištvo, ekonomijo, umetnost, pravo, šport, turizem in socialno delo. Častni doktorati: Tenzin Gyatso - Dalajlama, Salman Rushdie, Mihail Gorbačov, Desmond Mpilo Tutu…

Cerkev svetega Nikolaja Čudodelca, Rusija

Najseverneje postavljena cerkev na svetu je – hočemo ali nočemo – pravoslavna. Postavili so jo v čast vsem znanega Miklavža, Nikolaja iz Mire ali Nikolaja iz Barija, kakor hočete, ki je živel med leti 326 in 351 na območju današnje Turčije. Majhno cerkvico v njegov spomin so leta 2008 postavili v sicer zelo moderni ruski vojaški in predvsem arktični letalski bazi Nagorsk, na območju mesta Aleksandrova zemlja. Koordinate kažejo 80°48' severno od ekvatorja, zemljevid pa pravi, da je najbližje večje mesto Murmansk, ki je kar 1350 kilometrov vstran.

Maraton Spitsbergen, Norveška

Longyearbyen je mesto, ki smo ga že omenjali. Ima nekaj več kot 2000 prebivalcev in tako arktično kot severnoatlantsko klimo, kar na koordinatah 78°13' severno od ekvatorja za mesto, ki ima polarno noč od 27. oktobra do 24. februarja, pomeni tudi minus 46 stopinj Celzija. Longyearbyen ima tudi nekaj severnih rekordov: vrtec, osnovno šolo, cirkus, pevski zbor, kino, galerijo, rock festival… In predvsem vsakoletni maraton. Naslednji bo 6. junija 2020. In ne bojte se severnih medvedov – varnostniki na vsakih nekaj metrov so oboroženi s puškami.

Nogometni stadion Mehamn, Norveška

Najsevernejši stadion na svetu je v Mehamnu, kjer igrajo rdeče-rumeni nogometaši Nordkinn FK iz Finnmarka. Gre za klub, ki je bil ustanovljen 22. novembra 1992, ko sta se združila Kjøllefjord in Mehamn. Moštvo, ki ne dosega večjih uspehov, rado zaide tudi v finančne težave, igra pa nepomembno vlogo po nižjih norveških ligah. Del tekem igrajo na stadionu Kjøllefjord Idrettsplats, del pa na že omenjenem hladnem stadionu Mehamn Gressbane, ki leži 71°02'08'' severno od ekvatorja.