Kranjec je včeraj na prvi progi do nekaj vratc pred ciljem unovčil vse, kar so mu razmere ponujale. Do zadnjega vmesnega časa je bil najhitrejši, a se potem na valovih in skoku tik pred ciljem ni najbolje znašel. Zmagal je Norvežan Henrik Kristoffersen, drugi pa je bil s startno številko 35 Francoz Cyprien Sarrazin, ki je bil po prvi progi 22. Žan Kranjec tudi po včerajšnjem tretjem mestu ni bil evforičen. Čeprav je spet imel razloge za to – do stopničk, petih na tekmah v svetovnem pokalu, po Söldnu drugih v tej sezoni, je prišel v težkih okoliščinah. »Seveda sem zadovoljen, ko po tekmi stopim na oder za zmagovalce. Za menoj je težka tekma. A če želiš kaj osvojiti, se moraš boriti in pri tem ne smeš narediti veliko napak. Počutim se dobro in sem samozavesten,« je po uspehu povedal 27-letni Vodičan.

Kaj je v La Villi za vas tako posebnega?

Tukaj sem po večini dosegal dobre rezultate – tu sem prvič dobil točke v veleslalomih za svetovni pokal, prvič sem stal na stopničkah in zdaj sem ta uspeh ponovil. Ja, tukaj mi teren ustreza in upam, da bo tako tudi v prihodnjih letih.

Tokrat vam je uspelo na skrajšani progi, kjer je bila vsaka napaka kaznovana še bolj kot sicer. Uspeh vam je uspel v težkih razmerah. Kako ste se zjutraj sploh lotili naloge?

Podobno kot na vseh drugih tekmah. Priprava je bila enaka, na progi sem poskušal vsaka vrata odpeljati stoodstotno. Res je bila proga skrajšana, a bolj pomembne od vsega so bile grbine. Teh je bilo že pri prvem tekmovalcu veliko, zaradi njih je odbijalo smuči od podlage. V cilj tako nihče ni prišel brez težav.

Ko ste bili na progi prvič, je še snežilo. Vidljivost je bila verjetno dokaj slaba. Je mogoče v takih razmerah kaj eksperimentirati pri izbiri primernih očal?

Vidljivost ni bila optimalna; treba je bilo izbrati očala brez zatemnjenih stekel. Pomembno je tudi, da prepoznavajo grbine v difuzni svetlobi. A večjih težav zaradi slabe vidljivosti tokrat na progi nisem imel. To ni bila glavna težava te tekme.

Obakrat ste odpeljali nekoliko slabši spodnji del proge. Ste po prvi progi razmišljali, da je treba biti spodaj še posebej previden?

Na prvi progi sem zelo solidno odpeljal zgornji del, a sem pustil nekaj časa v spodnjem delu. Ko sem šel drugič na progo, sem imel to v glavi, mislil sem, da moram spodaj smučati bolje. Doslej si še nisem uspel pogledati posnetka svojega smučanja in zato tudi ne vem, kje sem bil na drugi progi dober in kje ne.

V cilj druge proge ste prismučali z drugim časom, zgoraj pa je bilo še šest tekmecev. Ste pomislili, da bo to premalo za tako dober rezultat?

Vodstva res nisem prevzel, a sem računal, da bo kdo verjetno še zaostal za mano. Res pa takrat v cilju nisem razmišljal o tretjem mestu. Tekma je bila težka in večina tistih, ki so bili po prvi vožnji pred menoj, je na progi v drugo naredila napake in zaostala. Izšlo se je dobro.

Napako je med drugimi naredil Francoz Pinturault, Kristoffersen pač ne. Ti imeni bosta vaša največja tekmeca v nadaljevanju veleslalomske sezone?

Trenutno je pred menoj samo še Kristoffersen. V veleslalomih sem kar konkurenčen in vsakega sem sposoben premagati. Odvisno od tekme. Počutim se dobro, za zdaj sezona poteka po mojih željah. Upam, da bom kdaj tudi še zmagal.

Ste že imeli čas pogledati sporočila na telefonu, prešteti pozdrave iz domovine?

Nisem, ker imam telefon v drugi bundi. To me še čaka v popoldanskih urah. A danes ne bom na veliko proslavil tretjega mesta. Počival bom, se regeneriral in se pripravil na novo tekmo.

Paralelni veleslalom bo vaša zadnja tekma v koledarskem letu, sledijo prazniki. Kje jih boste preživeli?

Doma z družino. Po večerni tekmi se odpravljamo domov, kjer ostanemo čez božične praznike. Do novega leta na mojem programu ni več tekem, zato bom prosti čas porabil za druženje v družinskem krogu. Vmes so na programu tudi treningi.