Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) bo na nocojšnji slavnostni prireditvi Športnik leta 2019 podelilo priznanja za najbolj izpostavljene športne uspehe v iztekajočem se letu. Prireditev iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma bo od 20. ure prenašala nacionalna televizija.

Pred letom dni sta športnika leta postala košarkarski zvezdnik Luka Dončić in športna plezalka Janja Garnbret, medtem ko je ekipa leta postala jadralna posadka v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol. Kdo bo torej nasledil lanske šampione? Morda bosta Dončić in Garnbretova ubranila naslov, saj je za njima sijajna sezona. Dončić, v minuli sezoni novinec leta v ligi NBA, ima največjega konkurenta v Primožu Rogliču, ki je septembra slavil na dirki po Španiji in sezono ob številnih uspehih sklenil kot najboljši kolesar sveta. V boj za najvišja mesta bi se lahko vmešal tudi Tim Gajser, ki je letos postal svetovni prvak v kategoriji MXGP. Morda preseneti Tadej Pogačar, ki je lani postal najobetavnejša športna osebnost leta.

V ženski konkurenci se za naziv športnice leta poleg trikratne svetovne prvakinje Janje Garnbret poteguje tudi Ilka Štuhec, ki je minulo zimo ubranila naslov svetovne prvakinje v smuku in bila v svetovnem pokalu trikrat na odru za zmagovalke. Na vrhu sveta je v letošnji sezoni pristala tudi kajakašica v slalomu na divjih vodah Eva Terčelj. Veliko presenečenje bi bilo, če ekipa leta ne bi postala odbojkarska reprezentanca, ki je osvojila srebro na evropskem prvenstvu in navdušila domačo javnost. Društvo športnih novinarjev bo med drugim podelilo priznanji za najobetavnejšo športno osebnost leta, po dolgih letih pa bodo znova podelili priznanje za fair play. Med prireditvijo bo tudi Olimpijske komite Slovenije podelil velike statue, najvišja priznanja OKS v neolimpijskem letu.

Gostitelja večera bosta gledališka igralka Ajda Smrekar in športni novinar Saša Jerković. Priznanja bodo podeljevali uspešni Slovenci, ki so s svojim delom pustili odmeven pečat tako doma kot v tujini. Prihod v Cankarjev dom načrtuje tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.