1. Nogometna reprezentanca Slovenije brez velikega tekmovanja

Pričakovanja javnosti po vrnitvi Matjaža Keka na klop slovenske nogometne reprezentance so bila ogromna. Njegovi varovanci so z odmevnima septembrskima zmagama proti Poljski in Izraelu med navijači sprožili evforijo, ki pa je že naslednji mesec usahnila. Usodna sta bila poraza proti Severni Makedoniji in Avstriji, moteča pa je bila predvsem anemična predstava v Skopju. Slovenija je v zelo ugodni skupini tudi v petem kvalifikacijskem poskusu zapovrstjo ostala brez velikega tekmovanja in postala največje športno razočaranje iztekajočega se leta. Dokler izbrana vrsta ne bo dobila prepoznavne podobe bojevitega moštva, se bo vrtela v začaranem krogu serijskih neuspehov.

2. Kolesarja Koren in Božič dopinška grešnika leta

Dopinška grešnika leta 2019 sta Kristjan Koren (na fotografiji) in Borut Božič, ki jima je Mednarodna kolesarska zveza v odmevni aferi Aderlass izrekla dveletno prepoved nastopanja. Koren in Božič sta prepovedane metode in snovi uporabljala med letoma 2011 in 2012. Med kolesarske spodrsljaje leta sodi tudi ponesrečen nastop slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu. Črno piko si zaslužijo tudi slovenski navijači na Giru, ki so Primoža Rogliča na nedovoljen način porivali po klancu, eden od nerodnežev pa je s kolesa sklatil Kolumbijca Angela Lopeza.

3. Kronične težave slovenskih orlov z dresi

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih ima kronične težave s pravilno uporabo dresov. Tegobe so se začele na minuli novoletni turneji, ko sta imela Anže Lanišek in Timi Zajc preglavice z zapenjanjem zadrge na rokavu na zadnji tekmi v Bischofshofnu. Oba sta ostala brez uvrstitve v finale. V novi sezoni je Slovenija rekorderka po številu diskvalifikacij zaradi neustreznih dresov. Med štirinajstimi diskvalifikacijami je kar pet slovenskih. Med osmoljenci je dvakrat pristal Anže Semenič, po enkrat pa Peter Prevc, Tilen Bartol in Domen Prevc.

4. Nedopusten izpad Veselina Vujovića

»Umri, jebem ti življenje, da ti jebem. Umri že, da te ne gledam več. Umri že!« Tako se je Veselin Vujović kot trener Zagreba med minuto odmora znesel nad slovenskim rokometašem Aleksom Vlahom in nedopusten izpad plačal z odhodom s položaja selektorja slovenske reprezentance. Temperamentni Vujović je izbrano vrsto leta 2017 popeljal do bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu. »Pripeljali so me zaradi mojega značaja. Zdaj so me zaradi tega odpustili,« je dejal po odhodu. Rokometna zveza je za njegovega naslednika imenovala Ljubomirja Vranješa.

5. Filip Flisar med pustom razgrajal po Ptuju

Eden najbolj kontroverznih slovenskih športnikov Filip Flisar je v pustnem času popil preveč alkohola in razgrajal po Ptuju. Potem ko se je znesel nad reklamnim panojem trgovskega centra, je razbil še vetrobransko steklo policijskega vozila. Organi pregona so ga pridržali, zato je noč preživel za zapahi. »Ne bežim pred odgovornostjo. Naj bo to dobra šola zame in za druge,« je komentiral Filip Flisar, ki je tudi pripadnik športne enote slovenske vojske.

6. Hokejski derbi in neverodostojna številka 500

Hokejska zveza Slovenije se je skupaj z Olimpijo in Jesenicami izkazala za slabo poznavalko hokejske zgodovine. Vsi trije akterji so jeseni nasedli nepreverjenim statističnim podatkom televizijskega reporterja Andreja Stareta, da se bosta večna rivala pomerila na petstotem medsebojnem dvoboju. Stare je trdil, da sta nasprotnika prvič prekrižala palice leta 1954, vendar začetki derbijev na podlagi preverljivih zgodovinskih dejstev segajo v konec štiridesetih let prejšnjega stoletja.

7. Slovenski nogometni klubi brez evropske jeseni

Ko so se evropski velikani šele začeli ogrevati za novo sezono, so vsi štirje slovenski klubi že poleti izpadli iz evropskih tekmovanj. Mariborčane je v tekmi za ligo prvakov izločil Rosenborg, v kvalifikacijah za ligo Evropa je Olimpija izpadla proti Malatyasporu, Domžale proti Malmöju, Mura pa proti Maccabiju iz Hajfe. V domačem nogometu je zelo odmeval izpad Gorice v drugo ligo. Gorica je bila od samostojne države tradicionalen slovenski prvoligaš.

8. Počasna reprezentanca v hitrih disciplinah

Slovenska moška reprezentanca v hitrih disciplinah je na snegu prepočasna in daleč za najboljšimi. Agonija se vleče že nekaj sezon in nič ne kaže, da se bodo razmere izboljšale. Medtem ko reprezentance v drugih državah po neuspehih zamenjajo trenerski kader, je slovenska vrsta nedotakljiva in okrepljena. Reprezentanco v hitrih disciplinah še vedno vodi Peter Pen (na fotografiji), strokovnemu štabu se je priključil tudi nekdanji trener Ilke Štuhec Gregor Koštomaj.

9. Brez naslova prvaka in evropske zgodbe

Vsakoletne napovedi o gradnji evropske Olimpije so se razblinile tudi v letošnjem letu. Ljubljančani so znova ostali brez državnega naslova, v ligi ABA pa so v neposrednem boju za obstanek izgubili s Krko. Le združitev z zagrebško Cedevito je ljubljanski klub rešila pred sramotnim izpadom iz jadranskega tekmovanja. Olimpija je hitro sklenila tudi mednarodno avanturo v evropskem pokalu, kjer je bila na zadnjem mestu s šestimi porazi daleč od napredovanja.

10. Novi incidenti Zlatka Zahovića

Ne mine leto brez incidentov, ki jih zakuha športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović. Nogometna zveza ga je kaznovala, ker se je po tekmi v Kranju nešportno vedel do sodnika Balažiča in ga oviral s telesom, da je med njima prišlo do kontakta. Povrhu je sodnika žalil in se nešportno obnašal tudi do delegata tekme.