Slovenski alpski smučar Žan Kranjec je na drugem veleslalomu sezone v Beaver Creeku potrdil odlično pripravljenost. Vodičan je zasedel četrto mesto. Zaostal je le za tekmeci, ki se na suhem in agresivnem ameriškem snegu znajdejo bolje in so izkoristili poznavanje terena. Prvo, a prepričljivo zmago v svetovnem pokalu je dosegel Tommy Ford, najbližja zasledovalca, Norvežana Henrik Kristoffersen in Leif Kristian Nestvold-Haugen, pa sta za Američanom precej zaostala. Veleslalom je minil v spremenljivih razmerah, tako da so organizatorji stežka izpeljali tekmo, saj je bila prva proga zaradi slabe vidljivosti dalj časa prekinjena. Žan Kranjec v loteriji nastopa ni bil med najsrečnejšimi. Na prvi progi je s startno številko 1 tekmoval v slabi vidljivosti in močnem sneženju ter dosegel peti čas. Tudi na drugi progi je moral pokazati zvrhano mero poguma, s katerim je prehitel petkratnega zmagovalca Beaver Creeka Teda Ligetyja in napredoval na četrto mesto.

Žan Kranjec je potrdil besede glavnega trenerja Klemna Berganta, da je odlično treniral v Copper Mountainu. Da je tekmovalno dorasel, je dokazal v Koloradu, kjer je dosegel svojo daleč najboljšo uvrstitev. Doslej je bil najboljši na 14. mestu. Da je veleslalomski vrh zelo širok, dokazuje podatek, da se na prvih dveh veleslalomskih tekmah noben alpski smučar ni dvakrat uvrstil na zmagovalne stopničke. Najbližje sta bila Žan Kranjec in Tommy Ford, ki pred prihodom v Evropo presenetljivo vodi v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Ilka Štuhec zaostala za željami

Prve ženske tekme svetovnega pokala v hitrih disciplinah se niso razpletle po željah Ilke Štuhec. Mariborčanka je dajala pred kanadsko turnejo optimistične izjave, ki so dvigale apetite. Današnji superveleslalom je na ravninskem delu potrdil, da je odlična drsalka, saj je bila precej hitrejša od zmagovalke Viktorie Rebensburg, ki prav tako tekmuje na Stöcklijevih smučeh. V ključnih dveh zavojih pa je Štajerka naredila napako in zapravila možnost za višjo uvrstitev. Razloga za paniko ni, saj Ilka Štuhec tudi lani po vrnitvi na sneg v Lake Louisu ni dosegala najvišjih uvrstitev, a bila s šestim, desetim in 14. mestom vendarle uspešnejša kot letos. Kmalu po lanski vrnitvi v Evropo pa je zablestela z odmevnima zmagama v Val Gardeni, februarja pa je v Areju ubranila naslov smukaške svetovne prvakinje.

Viktoria Rebensburg je danes prepričljivo dobila tekmo v Lake Louisu. Dobila je drugi zaporedni superveleslalom, potem ko je bila najhitrejša ob koncu minule sezone na finalu v Andori. Nemka je četrtič zmagala na superveleslalomu, skupno pa 18. Odlično pripravljenost v hitrih disciplinah so danes potrdili v avstrijski reprezentanci, s tretjim mestom pa je vnovič zablestela Švicarka Corinne Suter. Za največje presenečenje je poskrbela Italijanka Nicol Delago, ki je s startno številko 31 osvojila drugo mesto. »Med smučanjem je bilo vse mirno. Po navadi se takšni nastopi ne končajo najbolje. Tokrat pa se je izteklo sanjsko. Končno mi je uspelo zmagati v Lake Louisu, potem ko sem v Kanadi dosegla že številne uspehe,« se je veselila Viktoria Rebensburg.

Mejniki Beata Feuza

Slovenska alpska smučarska reprezentanca v hitrih disciplinah je na smuku v Beaver Creeku razočarala. Nihče izmed slovenske četverice se ni uvrstil med dobitnike točk. »Tekma je bila zelo težka, saj je bila svetloba difuzna. V sončnem vremenu je smučal le Boštjan Kline, ki pa ni izkoristil razmer in smučal precej slabše kot na treningih. Bili smo slabi in nismo izkoristili priložnosti,« je bil kritičen glavni moški trener hitrih disciplin Peter Pen. »Na kanadsko-ameriški turneji so se slovenski smučarji na treningih nekajkrat pokazali v dobri luči, na tekmah pa niso pokazali vsega svojega znanja,« je končal Pen. Slovenska reprezentanca se vrača v Evropo jutri, konec tedna pa se odpravlja v Val Gardeno, kjer se bo pripravljala na naslednji tekmi sezone, ki bosta v Italiji.

Smuk na progi Ptic roparic je bil zaradi vremena precej skrajšan, tako da je Beat Feuz za deveto smukaško zmago svetovnega pokala potreboval manj kot 73 sekund. Švicar je ubranil lansko zmago, kar mu je uspelo kot tretjemu alpskemu smučarju v zgodovini. Pred njim sta bila dve leti zapored najboljša legendi, kot sta Norvežan Aksel Lund Svindal in Avstrijec Hermann Maier. Zanimivo je, da je Feuz obe zmagi v Beaver Creeku dosegel na skrajšani preizkušnji. Kljub kratki progi je Feuz zmagal izjemno prepričljivo, saj je najbližja zasledovalca Vincenta Kriechmayrja in Johana Clareyja ugnal za 41 stotink. Švicar se je že 30. v karieri uvrstil na smukaški oder za zmagovalce in je osmi najuspešnejši smukač vseh časov. Kako izjemen je v zadnjih sezonah Feuz, kaže podatek, da se je na 13. od zadnjih 15 smukov uvrstil med najboljšo trojico, kjer mu praviloma dela družbo Italijan Dominik Paris, ki pa v Bever Creeku ni blestel. »Ponosen sem, da se z uspehi pojavljam ob tako eminentnih imenih, kot sta Svindal in Maier. V švicarski reprezentanci za zdaj odlično funkcioniramo, saj smo v njej tako izkušenejši smučarji kot mladi, ki jim poveljuje Marco Odermatt,« pravi Beat Feuz.

Izjemni boj Nicole Schmidhofer in Mikaele Shiffrin

Ženski smuk v Lake Louisu je dobila Nicole Schmidhofer, ki je dobila obe lanski preizkušnji, na skrajšani v petek pa je bila sedma. Avstrijki se je najbolj približala Mikaela Shiffrin. Američanka je imela najboljše vmesne čase, v spodnjem delu pa je prednost spremenila v zaostanek. Odlična je bila znova Ester Ledecka. Čehinja je v petek dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, danes pa je bila četrta in je po prvih dveh preizkušnjah sezone vodilna v smukaškem seštevku svetovnega pokala. Osamljena Slovenka Ilka Štuhec je bila v petek na skrajšani izvedbi 17., v soboto na klasični preizkušnji pa 21. »Sprašujem se, kaj je šlo narobe. Naredila sem nekaj napak, a se mi niso zdele tako velike, kot je kazal zaostanek. V Copper Mountainu sem smučala precej bolje, kot sta kazala smukaška nastopa v Lake Louisu,« je povedala Ilka Štuhec, ki jo naslednja tekma svetovnega pokala čaka čez pet dni, ko bo v St. Moritzu superveleslalom.