Zagreb je s štirinajstimi izvedbami eno izmed alpskih smučarskih prizorišč z najkrajšo tradicijo, a vsako leto navduši s kvaliteto. Hrvati so vnovič vrhunsko pripravili tekmi svetovnega pokala, slalomska proga na Sljemenu pa je bila glede na vremenske razmere zadnjih tednov pripravljena za čisto desetko. To so pred 13.000 gledalci v dveh dneh potrjevali alpski smučarji in smučarke, ki so se z visokimi startnimi številkami uvrščali na visoka mesta. Letošnja kralja sta prvič postala Slovakinja Petra Vlhova in Francoz Clement Noël. Najboljši slovenski alpski smučarji – Meta Hrovat, Žan Kranjec in Štefan Hadalin – so nad Zagrebom sploh prvič osvojili točke svetovnega pokala, a so z uvrstitvami igrali stranske vloge v hrvaškem spektaklu.

Pri ženskah ni ne ekipnih ne individualnih uspehov

Ženska reprezentanca pod vodstvom Janeza Slivnika ne najde poti ne do ekipnega uspeha ne do individualnega prebliska. Tega naj bi priborila najobetavnejša slovenska smučarka Meta Hrovat. Kranjskogorčanka se je na prvi koledarski tekmi sezone pokazala v zrcalni sliki prvih tekem. Na določenih odsekih smuča izjemno hitro, večje napake pa jo stanejo vrhunske uvrstitve. Na prvi progi je imela Gorenjka razpon posameznih odsekov od drugega do 53. najhitrejšega časa. »Vrhunski rezultat se ne doseže s posameznimi odseki. Hitro je treba smučati po vsej progi,« je kritična Meta Hrovat, ki je z dvema večjima napakama v ciljni strmini dosegla 28. mesto. Na drugi slalomski tekmi zapored je razočarala Ana Bucik, ki je ostala brez točk.

V ženskem slalomu se zdi, da se Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova potiskata do maksimuma, medtem ko jima tekmice ne sledijo. Slovakinja in Američanka sta razred zase. Čeprav je Mikaela Shiffrin precej uspešnejša, je v Zagrebu prejela eno večjih tekmovalnih zaušnic v zadnjem času. Petra Vlhova jo je namreč ugnala za več kot sekundo, Avstrijka Katharina Liensberger je na tretjem mestu zaostala tri sekunde in pol, za uvrstitev med deseterico pa je zadoščal zaostanek, ki je bil manjši kot pet sekund.

Bolje na prvi kot drugi progi

Medtem ko sta na ženski tekmi najboljši slalomistki na svetu lahko pokazali svoje mojstrstvo, je bila današnja moška preizkušnja povsem drugačna. Postavitve na tekmah najvišje ravni so preveč enostavne, razlike med najboljšimi pa minimalne. Prvo zmago v novi sezoni je dosegel sijajni Francoz Clemont Noël, ki je slabše vstopil v to sezono. V Leviju je odstopil po najboljšem času na prvi progi, v domači »dnevni sobi« v Val d'Iseru pa je prav tako storil napako za odstop. Na Sljemenu je bil po prvi progi tretji, na drugi pa premagal še Avstrijca Michaela Matta, ki je odstopil, in za sedem stotink še Švicarja Ramona Zehnhäuserna. Presenetljivo se je na tretje mesto uvrstil Italijan Alex Vinatzer. Prva deseterica, med katerimi je bilo kar pet alpskih smučarjev s startnimi številkami nad 26, je za zmagovalcem zaostala manj kot sekundo, 26. Finec Tommaso Sala pa sekundo in 75 stotink.

Slovenska alpska smučarja Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta bolje napadla na prvi progi, ko sta dosegla deseti in 15. čas. Končni izkupiček je bil slabši, saj je Hadalin nazadoval za eno mesto, Kranjcu pa je na 19. mestu presenetljivo delal družno Norvežan Henrik Kristoffersen. Tako Kranjec kot Hadalin sta v Zagrebu prvič v karieri osvojila točke svetovnega pokala, na sredino nočno preizkušnjo v Madonni di Campiglio pa se bosta odpravila z boljšo slalomsko formo kot v dosedanjem delu sezone. Opomnimo še na tri alpske smučarje, ki so v Zagrebu dosegli svoje najboljše slalomske uvrstitve. Belgijec Armand Marchand (22 let) je bil s startno številko 40 peti, Norvežan Lucas Braaten (19 let) je bil s številko 48 šesti, Italijan Simon Maurberger (24 let) pa s številko 34 deseti.