Marsikateri največji uspeh, ki ga je na športni poti, polni vzponov in padcev, doživela Ilka Štuhec, je bil manj čustven, kot je bil sobotni nastop Mariborčanke v smuku v Altenmarkt-Zauchenseeju. Za Štajerko in njeno ekipo je bilo namreč najbolj stresnih 24 ur v tej sezoni. Po petkovem padcu na treningu pri hitrosti nad sto kilometrov na uro so najprej preverjali posledice na telesu. Tokrat se je izteklo srečno, »zgolj« z bolečinami v komolcu. Nihče ni vedel, kakšne posledice bo pustil padec v glavi. Do večera so premlevali, ali bo Ilka Štuhec na Salzburškem sploh startala. Povrhu je nebo na dan tekme zamenjala megla, tudi veter je pihal enkrat bolj, drugič manj. Toda neustrašna svetovna prvakinja je bila kos vsem razmeram, pritisku in notranjemu boju. Na sicer skrajšanem smuku je v težkih razmerah smučala daleč najbolje v sezoni ter s sedmim mestom dokazala, da se počasi, a vztrajno vrača na pota stare slave.

V nadaljevanju dneva v ciljnem izteku ni manjkalo objemanja, smeha in pozitivizma. Tudi kakšna solza je pritekla. »Kaj kamen? Skala se mi je odvalila!« nam je po prihodu v cilj odvrnila mama dvakratne svetovne smukaške prvakinje Darja Črnko. Zanimiv je bil odgovor Ilke Štuhec na vprašanje novinarske kolegice, kaj jo je dvignilo 24 ur po padcu, da je lahko na polno napadla zahtevno progo: »Na poti do starta sem dala številne avtograme in se fotografirala s smučarskimi navdušenci. Ne glede na to, kako se odvija sezona, mi uspehe preteklosti ne more vzeti nihče. Ni se mi treba dokazovati, čeprav težko opišem, kako rada bi se vrnila v svetovni vrh. Morda mi je prav signal avstrijskih navdušencev dal dodatni zagon.«

Znova iskren nasmeh

Ilka Štuhec je v nadaljevanju priznala, da je doživljala izjemno težke čase: »V petek sem padla že v zgornjem delu proge, tako da sploh nisem presmučala do dela, kjer je bil start v soboto. Tokrat sem res izkoristila izkušnje, saj sem progo dobro poznala iz prejšnjih let. Rekla sem si: 'Napadi, naj bodo razmere, kakršne že bodo.' In to sem tudi storila. Razmere za tekmo so bile res težke, a tako pač je že v vsej sezoni. Dobila sem potrditev, da sem na pravi poti. Težko opišem, kako sem potrebovala ta rezultat. Na treningih sem večkrat dobila potrditev, na tekmah še ne. Verjamem, da mi bo sedaj lažje,« je odgovarjala Ilka Štuhec. Njen smeh, ki večkrat prekrije težke trenutke, je bil znova iskren. Takšen kot v najlepših trenutkih športne poti.

Nad razpletom smuka je bila Štajerka presenečena. Ni se sicer pritoževala, da so imele Avstrijke pred domačimi gledalci slab dan, saj se je med deseterico uvrstila le Stephanie Venier. Lahko se je veselila, da je prehitela vse Avstrijke, Čehinjo Ester Ledecko, ki je blestela na treningih, Nemko Kiro Weidle, Švicarko Laro Gut-Behrami… Italijanke – Nicol Delago, Sofia Goggia, Francesca Marsaglia – so s tremi uvrstitvami med najboljšo peterico dosegle izjemen uspeh. Najbolj so bili nasmejani Švicarji s prvo zmago v svetovnem pokalu Corinne Suter in tretjo Michelle Gisin, s šestim mestom je po daljšem času navdušila Tina Weirather iz Liechtensteina. Ob koncu tekmovalnega dneva smo Ilko Štuhec vprašali, kaj s sedmim mestom sporoča tekmicam. »Da se Ilka Štuhec vrača počasi. Naj bo to za zdaj dovolj,« je zaključila ter se odpravila pripravljat za današnjo preizkušnjo alpske kombinacije.

Lahko bi se zgodilo marsikaj

Vodja ekipe Darja Črnko nam je v ciljnem izteku najprej pokazala počasen posnetek petkovega padca. Z njega je bilo razvidno, da je imela Ilka Štuhec precej sreče, saj je z desnim kolenom usmerila padec, da ni končala v zaščitni ograji. »Lahko bi se zgodilo marsikaj, kar se je že večkrat v preteklosti,« je priznala Darja Črnko. »Ko so organizatorji prestavili start smuka nižje, sem bila sprva vesela, da bo bolj ravninski. Takoj zatem sem se spomnila, da smo v Avstriji, kjer ne bodo pustili, da Ilka na ravnini znova 'nažge' vse domačinke. Izkazalo se je, da je bilo še bolje, da ni bil start na ravnini, saj jo močno boli roka in se ne more pognati. Kar pa je pokazala na tekmi, je neverjetno. Da je smučala tako hrabro v izjemno težkih razmerah, po katerih so za dalj časa prekinili tekmo… Zelo sem ponosna!« je sklenila vodja ekipe ter se poklonila serviserju Alešu Sopotniku za odlično opravljeno delo.

Smukaška sezona se je na avstrijskem Solnograškem šele dobro začela, saj je bil Altenmarkt-Zauchensee po Lake Louisu šele druga postojanka svetovnega pokala. Do konca sezone bo še šest preizkušenj in priložnosti, da se Ilka Štuhec še bolj približa svetovnemu vrhu.