Slovenski alpski smučar Žan Kranjec je kronal izjemno sezono. Po dveh tretjih in četrtem mestu je zmagal na veleslalomski klasiki v Adelbodnu ter dosegel svoj najprestižnejši uspeh na tekmah svetovnega pokala. Do svoje druge zmage v karieri je prišel podobno kot do prve v lanski zimi v Saalbach-Hinterglemmu. V Avstriji je napadel s četrtega mesta po prvi progi, v soboto v Švici pa s šestega, potem ko so bile razlike med najhitrejšimi minimalne. Z zmago je nadoknadil 23 točk zaostanka za Henrikom Kristoffersenom ter po štirih preizkušnjah za 17 točk prevzel vodstvo v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Pot do enega največjih uspehov slovenskega moškega alpskega smučanja je bila izjemno atraktivna. Žan Kranjec je eno najtežjih prog svetovnega pokala Chuenisbärgli, polno valov, prelomnic in izjemno strmega prihoda v cilj, napadel z vso svojo izjemno močjo. Vodičana je v napadalnem smučanju večkrat odneslo iz idealne smeri, a se je vselej atraktivno ujel ter ugnal presenečenje tekme Hrvata Filipa Zubčića ter tretjeuvrščena Kristoffersena in Francoza Victorja Muffat-Jeandeta. Žan Kranjec je postal tretji slovenski veleslalomist, ki se je v Adelbodnu uvrstil na zmagovalni oder. Nadgradil je uspeh Jureta Koširja, ki je pred 25 leti za sedem stotink zaostal za Italijanom Albertom Tombo, in Borisa Strela, ki ga je leta 1981 za sekundo in sedem desetink ugnal Šved Ingemar Stenmark.

Veleslalomska zmaga v Adelbodnu ima dodatno težo

Napovedi glavnega moškega trenerja Klemna Berganta in Žana Kranjca so se v Švici spremenile v dejanje. Vso sezono sta poudarjala, da je Kranjec sposoben na tekmi zmagati. V Adelbodnu je bil v skupnem seštevku najboljši, potem ko so bile razlike na prvi progi, ki jo je postavil Klemen Bergant, zelo majhne. Najhitrejšega Luco de Aliprandinija (na drugi progi je odstopil) in 30. Manfreda Mölgga je ločila le sekunda in 43 stotink. Kranjec je vnovič izkoristil izjemno fizično pripravljenost, saj je imel med vsemi alpskimi smučarji največ moči in hrabrosti, da je po izjemnem smučanju napadel še znamenito adelbodensko strmino.

»Tekma v Adelbodnu je največja veleslalomska klasika, zato ima zmaga na njej dodatno težo. Do uspeha sem prišel kljub temu, da se na prvi progi na agresivnem snegu nisem najbolje znašel, a sem si priboril odlično izhodišče za napad. Na drugi progi sem se na smučeh počutil odlično, zato sem lahko popolno napadel. Sezona gre za zdaj v pravi smeri,« je ostal skromen Žan Kranjec. Številne obveznosti po zmagi so mu vzele veliko moči in energije, kar se je poznalo na današnjem slalomu, ko se po Madonni di Campiglio drugič zapored ni uvrstil na drugo progo. Boljši tekmovalni dan je imel s 14. mestom Štefan Hadalin, drugo zmago zapored, sicer pa tretjo v karieri, je na veselje domačih navijačev dosegel Švicar Daniel Yule. Henrik Kristoffersen se je z drugim mestom utrdil v vodstvu skupnega seštevka svetovnega pokala, Norvežan pa je tudi lastnik rdeče majice najboljšega slalomista. Avstrijsko čast alpske smučarske velesile je s tretjim mestom rešil Marco Schwarz. Izmed favoritov je brez točk ostal Francoz Clement Noël, ki je po drugem času prve proge na drugi odstopil.

Cilj Žana Kranjca je osvojitev malega kristalnega globusa

Do naslednje veleslalomske preizkušnje v Garmisch-Partenkirchnu, na kateri bo Kranjec kot prvi slovenski alpski smučar v zgodovini nosil rdečo majico vodilnega, je še tri tedne čase. »Za zdaj sem se znašel na vseh podlagah v vseh razmerah. A Adelbodnu sem potrdil, da me je težko premagati, če smučam v najboljši izvedbi. Storil bom vse, da bo tako vso sezono,« je samozavesten Kranjec, ki se bo jutri opoldan na tiskovni konferenci v Ljubljani predstavil domači javnosti. »Ne skrivam cilja, da si želim osvojiti mali kristalni globus. Pot do njega bo še dolga. Moje delo je, da se osredotočam na vsako tekmo posebej,« se zaveda slovenski alpski smučarski junak v tej sezoni.

»Veseli smo, da je Žan ob pravem času na pravem mestu pokazal, česa je sposoben. Kljub trem napakam je prehitel konkurenco ter dokazal, da lahko vrhunski rezultat doseže le z napadalnim smučanjem. Če ne tvegaš, ni napak, a tudi čas ni takšen, kot si ga želiš,« je bil ponosen glavni moški trener Klemen Bergant, ki je pohvalil tudi današnji nastop Štefana Hadalina. Vrhničan je imel v nasprotju z Madonno di Campiglio nekaj smole s stotinkami, saj je z zaostankom osmih desetink zasedel 14. mesto.