Potem ko so prejšnji konec tedna na kolena spravili evroligaško Crveno zvezdo, so si pri Cedeviti Olimpiji zaželeli še skalp drugega finalista lanske lige ABA Budućnosti. A med obema tekmama je bila velika razlika – Ljubljančani so Beograjčane gostili v Stožicah, medtem ko so v soboto gostovali v dvorani Morača, kjer Podgoričani redko izgubljajo. Kako redko? V zadnjih dveh sezonah in skoraj polovici letošnje sta jih v regionalnem tekmovanju na njihovem parketu ugnali le Crvena zvezda in Primorska. To v prevodu pomeni 33 zmag in le dva poraza. Zadnji od omenjenih 33 uspehov je za Budućnost prišel v soboto. Olimpiji načrt ni uspel in je tako iz rok izpustila možnost, da bi se zavihtela na vrh lestvice. Bolj kot poraz pa moti način, na katerega so zmaji klonili v črnogorski prestolnici.

Brez energije do 28. minute

Obe moštvi sta se lahko na derbi za prvo mesto v ligi ABA dobro pripravili, saj med tednom nista imeli obveznosti v evropskem pokalu. A na parketu se je zdelo, da so domačo nalogo precej bolje opravili igralci trenerja Petra Mijovića, ki so od samega začetka polnili koš nasprotnika. Obramba Olimpije je bila pod vsako kritiko, saj ni bila agresivna, ob tem pa so pri lovljenju košarkarjev v modrih dresih Ljubljančani pogosto izgubljali kompas in jim dovoljevali povsem neovirane poskuse za met. Medtem ko so proti Crveni zvezdi na celotnem obračunu prejeli 64 točk, so jih tokrat 54 že ob polčasu in so v 28. minuti zaostajali za 23 točk. »Igra 'pick and roll' Budućnosti nam je povzročala veliko težav. Ali so ostajali sami pri metih ali pa so podajali pod koš. Dovoljevali smo jim, da so prelahko prihajali do situacij, v katerih so njihovi košarkarji najmočnejši. Tako slabega začetka nam je lahko pošteno žal,« je z glavo zmajeval Slaven Rimac.

Zato, ker se je od 28. minute v dvorani Morača odvijala neka druga tekma. V zmajevem gnezdu je prišlo do reakcije, ki jo je Rimac tako pogrešal v Zadru. V slabih sedmih minutah in pol je Olimpija naredila delni izid 17:3 in se sredi zadnje četrtine naenkrat znašla v zaostanku za le devet točk. Če bi Jaka Blažič zadel še povsem neovirano trojko, bi bil preobrat morda celo mogoč. A je ni, hkrati pa je v skoku za žogo peto osebno napako prejel Codi Miller-McIntyre in tekma je bila odločena. »Šele v 28. minuti smo začeli igrati z energijo, ki bi morala biti prisotna od začetka,« je zamero do igralcev izpostavil Rimac. Če lahko hrvaški strateg v porazu išče pozitivne stvari, je to prav gotovo že omenjena reakcija po visokem zaostanku, sploh v luči izjemno pomembne tekme v evropskem pokalu proti Nanterru v sredo, ter boljša predstava Blažiča (19 točk), ki je bil v zadnjem obdobju v slabi strelski formi.

Anzulovića čaka delo, Golemac znova o obrambi

Proti črnogorskemu predstavniku je klonila tudi druga slovenska ekipa, ki je bila na delu v soboto, Krka. Novomeščani so bili proti Mornarju brez možnosti za uspeh, pa čeprav pri gostih točke nista dosegla nosilca igre Damir Markota in Nemanja Vranješ. Gostje so razen pri uvodnih 4:2 vodili celoten obračun, dolenjsko moštvo pa je v 40 minutah izvajalo vsega osem prostih metov, kar priča o njihovem neagresivnem pristopu. »Mornar je nadzoroval vso tekmo. Nismo imeli takšne energije, kot sem jo pričakoval. Na meni je, da odkrijemo razloge, zakaj je bilo temu tako,« je bil razočaran trener Krke Vladimir Anzulović.

Slovensko čast v 10. krogu lige ABA bo reševala Primorska, ki bi z morebitno zmago proti Zadru zadržala visoko mesto na lestvici. Moštvo trenerja Jurice Golemca je pred tednom dni nekoliko razočaralo, saj je nenadejano klonilo proti Ciboni v gosteh. Golemac porazu ni dajal pretirane teže, tokrat pa bo proti Zadru v dvorani Bonifika od svojih igralcev zahteval uspeh. »Zadar se po prihodu nekaterih novih igralcev in trenerja dviguje v formi. Za novi dve točki bomo morali odigrati bolje v obrambi, kar nam na zadnjih tekmah ni uspevalo,« je pomen dobre obrambe znova izpostavil Jurica Golemac.

Liga ABA, drugi izidi 10. kroga: C. zvezda – FMP, že odigrano: Cibona – Igokea 66:91, Mega – Partizan 77:98.