Košarkarski klub iz dvorane Morača je letošnjo sezono v jadranski ligi začel udarno. Na desetih tekmah je doživel le en poraz, ko je Črnogorce na domačem parketu presenetil Koper Primorska. Na vseh drugih tekmah, vključno z zadnjim derbijem proti Cedeviti Olimpiji (93:80), so varovanci še vedno le začasnega trenerja Petra Mijovića osvojili vse možne točke in imajo na vrhu lestvice pred Partizanom, Cedevito Olimpijo in Koprom Primorska že dve zmagi prednosti, še eno več pa zaostaja lanski prvak Crvena zvezda.

Bokan finalnega poraza še ni pozabil

A še spomladi ni bilo tako rožnato. Budućnost je v lanski sezoni kot prvak lige ABA iz prejšnjega leta igrala v evroligi, kjer je zbrala šest zmag in štiriindvajset porazov. Zasedla je petnajsto mesto med šestnajstimi klubi, ceno slabih rezultatov pa je že decembra lani plačal trener Aleksandar Džikić. Nadomestil ga je Jasmin Repeša, ki je dvanajstkratne črnogorske prvake (od nastanka črnogorske lige 2007 Budućnost ni bila prvak le leta 2018, ko jo je ugnal Mornar) pripeljal do finala lige ABA. Tam je v vročem rivalstvu s Crveno zvezdo na vseh petih finalnih tekmah prišlo do incidentov, na koncu pa so se naslova v ligi ABA veselili Beograjčani.

To je bil za črnogorski klub z močno zasedbo velik udarec, že dan po finalu se je poslovil Repeša. S porazom (in s tem brez nastopanja v evroligi, kjer letos ponovno igra Crvena zvezda) se je najtežje sprijaznil predsednik kluba Dragan Bokan. Poslovnež in direktor glavnega sponzorja Budučnosti je v medijih večkrat opozoril na očitno favoriziranje srbskih klubov v ligi ABA. Kot morebitno ukrepanje je omenil tudi možnost izstopa Budućnosti iz jadranske košarkarske lige. Do skrajne situacije nato vendarle ni prišlo, a napetost med srbskimi in črnogorskimi klubi je vidna tudi v tej sezoni.

Vrh lestvice s pomočjo Američanov in brez Subotića

Namesto radikalnih potez je Bokan z generalnim menedžerjem Slavkom Radulovićem poprijel za delo in pred letošnjo sezono močno prevetril igralsko zasedbo. Športni center Morača v Podgorici je zapustilo devet igralcev, prišlo pa je osem novih obrazov. Med njimi so tudi štirje Američani: Justin Cobbs, Scott Bamforth, Hassan Martin in kot zadnji Sean Kilpatrick. Vsi so svoje vloge kot nosilci moštva za zdaj tudi izpolnili. Na trenersko klop je sedel slovenski znanec s košarkarskih parketov Slobodan Subotić. Toda njegova zgodba v prestolnici Črne gore ni trajala dolgo, poslovil se je po vsega štirih mesecih oziroma sedmih uradnih tekmah. Budućnost je pod njegovim vodstvom v ligi ABA igrala dobro, razlog so bili slabši nastopi v evropskem pokalu (v prvih treh krogih brez zmage, zdaj razmerje dve zmagi, šest porazov). Zamenjal ga je njegov pomočnik Petar Mijović, ki klub še vedno vodi brez pogodbe. Čeprav ima le vlogo gasilca, pa črnogorski prvaki v ligi ABA od njegovega prevzema ne poznajo poraza. Zdaj glavnim tekmecem uhajajo že za dve zmagi.

Poleg lige ABA boj še v evropskem pokalu

Po zmagi nad Cedevito je ekipo že pripravljal na današnji nastop proti Galatasarayu v evropskem pokalu. »V prvih treh četrtinah smo igrali najboljšo košarko v tej sezoni. Imeli smo več dni za pripravo kot običajno, zato smo bili bolj sveži, spočiti in osredotočeni. Čeprav smo v prvem polčasu prejeli 41 točk, smo v obrambi igrali dobro. Cedevita Olimpija je dobra ekipa, ni mogoče celotno tekmo dominirati proti njenim igralcem,« je povedal Petar Mijović. Nato je pogled obrnil proti današnji tekmi: »Z zmago bi ohranili upanje za napredovanje v evropskem pokalu. Za našo mlado ekipo bi bilo nekaj evropskih tekem marca in aprila zelo koristnih, da napreduje in dvigne kakovost. Imamo dovolj kvalitetnih igralcev, da bi nam lahko uspelo.«

Budućnost je torej v ligi ABA vodilna, v tej sezoni pa je zmagala na vseh treh tekmah proti najbližjim konkurentom na lestvici – Crveni zvezdi, Partizanu in Olimpiji. A že po uspehu proti Partizanu konec novembra je trener Črnogorcev opozarjal, da morajo gledati le nase. »Če se bomo ukvarjali z Zvezdo ali Partizanom, ne bo dobro. Tu so še Olimpija, Primorska in druga kvalitetna moštva. Moramo stremeti k temu, da se dobro pripravimo za naslednjo tekmo,« je takrat dejal Mijović. Na vprašanje srbskih novinarjev, ali ga moti, da njegov status v klubu ni jasno definiran, pa je le kratko odgovoril: »Tudi če podpišem petletno pogodbo, me čaka naslednja tekma. Dobil sem priznanje in čast, da vodim te fante. Trudim se in delam po najboljših močeh.«